Laksefiskeriet generelt Norge 2010 - del 5

Sæsonens laksefiskeri i Skandinavien i 2010 er i mange lystfiskeres tanker. Allerede nu er laksefiskeriet startet i Skotland.

Den 01. juni starter årets spændende laksefiskeri i Norge og flere andre steder. Laksefiskeriet er et populært fiskeri blandt mange danske lystfiskere, der i de blot 13 uger det står på, valfarter til laksevandende, med håbet om en sølvblank laks for enden af linen. Mange kystfiskere er ligeledes grebet af laksefeberen, så derfor kan du også følge med i laksefiskeriet her på Lystfisker-liv.dk, og hvem bedre end Michael Koch til at beskrive dette.

Vi forsøger at opdaterer laksefiskeriet i de forskellige elve igennem alle 13 uger og specielt i de uger hvor Michael og Finn her fra Lystfisker-liv.dk, er at finde i Gaula med gode fiskekammerater. Her vil vi forsøge at sende delvis live fra disse ture.
 
RedaktionenLaksefiskeriet generelt - (del 14)
Fredag den 27. august (2010) - middag

Lusede laks - desværre for meget!

Michael Koch med følge er oppe og lukke af i Gaula. Sæsonen 2010 slutter på tirsdag den 31. august.

Det er sparsomme meldinger, men det skal nok komme meget godt tilbage, med en kraftigt afslutning fra Michael - det ved jeg!

Meldingerne er følgende og foto er via mobiltelefon:

      

”Ole Holm 11 kg og Koch tre kg med lus, taget på hitch - vi ser kun få fisk!” Desværre alt for mange lus.

      

”Det var så nummer to, ca. syv kilo med lus på”

”De fisker særdeles godt i Surna”

Hilsen og via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Begge Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 13)
Mandag den 23. august (2010) - middag

Regn over Gaul-dalen

Så kom regnen, dog moderat, men nok til at sætte gang i fiskene.

I Gaula er elven steget fra 9 til 27 kubik i sekundet Gaulfossen her over weekenden og temperaturen faldet til ca. 14-15 grader. Dette ligner kanonforhold til årets sidste fiskeuge.

Vore venner i øvre Gaula ser fisk og har taget et par mindre laks - igen på Hitch.

Eggafossen stiger langsomt, da vandet falder fortrinsvis over Budal og Soknadal, og dermed bliver de lidt snydt i øvre Gaula,- indtil videre.
 
I Surna er vandet steget ca. 15 cm og der er mange fisk, både gamle og nye blanke fisk i alle størrelser.


Værste vildlaks-sæson i Norge nogensinde:
2009 blev den dårligste sæson for Norges vildtlaks nogensinde.

Norges fiskere fik kun 151.000 vilde laks på krogen sidste år. Det er det laveste antal nogensinde og 40.000 færre end 1997, som ellers har været det dårligste år hidtil. Det skriver den norske avis Nationen.

Læs mere på: 


Lås døren gennem Østerdalen:
Trailer kjørte på bjørn i Østerdalen - 

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 12)
Fredag den 20. august (2010) - middag

REGN OVER RØROS!
 
Sjovt nok så er det titlen på den bog jeg aldrig fik skrevet, men det kan jo nåes endnu.
 
Regnen er endelig startet så småt over gauldalen og tilstødende fjelde, og det ligner en fantastisk afrunding på årets laksesæson i Gaula. Rapporter om mange fisk på elven og udsigter til nyt frisk vand, kan få årets sidste fiskeuge til at ende i et brag af et laaangt udløb. Især tirsdag ser ud til at skulle "fugte" myren på fjeldet godt og grundigt, - håber ikke vejrprofeterne tager fejl denne gang!
 
Knæk og bræk til de der lige nu sidder i bilen, på færgen eller andre transportmidler, på vej til at opfylde deres laksedrømme.
 
Og jeg, jeg smutter en tur i åen i aften, der er nemlig "basser i bækken".
 
God weekend!
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 11)
Torsdag den 19. august (2010) - middag

Gaula - Ni kubik i Gaulfossen!!!

Holdet på vort vald, er på trods af en ellers generel positiv indstilling, ikke helt så positive med det lave og varme vand, og det er der ikke noget at sige. På de hele 2 x 800 meter, er der nemlig blot to fiskepladser tilbage, hvor laksen kan stå og en flue drive en bette smule. Det på trods, så ser de ikke så få laks på de to pladser.

Jeg talte med gutterne igår og gav et par tip der måske ville kunne virke i det lave vand, og her til morgen lå der så en dejlig sms på mobilen som lød ; "Hej Michael, tak for de gode råd, jeg fiskede som du sagde med en meget let dresset sunray og fik en 3 kg laks" Med venlig hilsen Søren. 

Og dette i kun ni kubikmeter pr. sekund i Gaulfossen!!!
 
Rådet som Søren og de andre fik var; brug gerne meget tyndt dressede fluer a la sunray i mindre format. ca. fem til otte cm lange. Fisk disse fluer superhurtigt henover strømmene og helt op mod de brusende sten, hvor laksene oftest står i lavt og varmt. Kast ikke for mange kast men hold ofte pauser på 10-20 min og prøv så igen. 

Alternativt - fisk opstrøms med de tynde fluer lige i hovedet på laksene og tag linen hjem i supertempo. Sidste løsning kan være en kort rørflue på 1,5 til 3 cm fisket som hitch. Jeg laver hullet midt på røret, således at fluen laver et større V på overfladen. Rørfluen til Hitch skal ligeledes være tyndt dresset.
 
Husk det er nemt at ødelægge sit fiskeri ved at sønderkaste på standpladserne, brug hellere kun tre til fem kast og hold pause. Skift til en anden plads og gå tilbage og prøv igen. Laksene er uhyre lette at skræmme i det lave og varme vand.
 
En let dresset Sunray type kan være:
  • 2-3 mm klar plastrør ca 3-4 cm langt
  • 15-20 stk gedehår ca 5 til 8 cm lange
  • 1 stk flash i enten blå ell grøn.
  • Lille trekrog uden modhage str 12/14
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 10)
Onsdag den 18. august (2010) - middag

Gaula - tør som en tvebak!

Uge 32 var en forrygende uge på Gaula over det meste af elven. Ikke dermed sagt at alle fangede laks, men de SÅ garanteret en del laks. En vandstgining i uge 31 havde lokket mange fine blanke laks op i elven og disse spredte sig lynsnart over hele elven både til visuel fornøjelse og til bøjede fluestænger som resultat.
 
Det er rigtigt mange år siden vi sidst har oplevet sådan en opgang i august og især med så mange blankfisk. Vi så fisk i alle størrelser inklusive rigtigt store blanklaks på 8-10 kg, men mange omkring to til fem kg. Vort hold var rimeligt heldige og fik otte laks og en enkelt havørred i uge 32. 

Alle laks var blanke og enkelte endog med lus, så det var et godt august resulatat på vort vald der ellers oftest er præget af farvede standfisk i august. Faktisk fangede vi ikke en eneste farvet laks, hvilket er ret usædvanligt. 

Til gengæld kunne vi ikke få de mindre en til to kilos grilse til at hugge, de havde simpelthen for travlt og spurtede bare ret forbi og opover elven og endog langt op i elven i et træk. Meldinger opover hele elven til helt op i Haltdalen var gode og der blev fanget rigtigt godt i øvre Singsås, heroppe var fangsterne dog præget af de mange mindre grilse.
 
Elven faldt dog ret hurtigt og allerede om onsdagen gik dampen lidt af Gaula igen. Torsdag og fredag var det nærmest dødt selvom der stadig var mange laks på elven, men lavt og 17-18 grader varmt vand gjorde laksene "besværlige".
 
Gaule er i skrivende stund "tør som en tvebak" og med kun 10 kubik isekundet i Gaulfossen og 20 grader varmt vand, er det en virkelig udfordring at få laks til fluen. Det forlyder at der endnu står mange nye laks på de nedre vald og venter på en vandstigning. Jeg føler dybt med de laksefiskere der sidder og lider i solen, og venter på vand nok til at kunne få selv en vinprop til at flyde.
 
Til info, så er der både vand og laks i både Orkla, Surna og Driva. og ej at forglemme de store havørreder i både Surna og Driva.
 
Jeg håber at vejrguderne vil forbarme sig over Gauldalen og sende nogle heftige sommerdråber ned over fjeldsiderne meget snart.
 
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 09)
Lørdag den 14. august (2010) - morgen

Fortsat - ingen vand i Singsås!!!

Hej Finn - vi slutter turen her til morgen. Det blev ikke til laks denne gang. Vi har nydt stedet og turen. Vi hitchede hele dagen i går, det er man nød til når vandstanden er så lav, vi ramte til slut en vandstand på KUN tre kubik pr. sekund. 

Mvh
Kenneth Jensen
BornholmLaksefiskeriet generelt - (del 08)
Torsdag den 12. august (2010) - aften

Godt fiskeri på Kulmo ved Kenny - og nu nordenvind

Hos Kenny Frost har de haft en fin start først på ugen, med fine fisk, hvor af de seks af dem er fanget på hitch.

      
                            Laksen taget på hitch, er fra dagen før

Som om det ikke er svært nok: Høj sol, lavere og varmere vand, så er der nu også nordenvind. Der er fisk, men de tager absolut intet.

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 07)
Torsdag den 12. august (2010) - aften

Ingen vand i Singsås!!!

Hej Finn - her nyder vi naturen og det skønne vejr. Vi fanger ikke noget, men det er jo også en bi-ting. 

Vi hører at Michael har fået nogen rigtig gode fisk nedstrøms Gaulfossen. Vi har nu mikro max vandstand i Singsås - fem kubik pr. sekund.

Sidste nyt: vi har lige hørt hjemmefra, at vi har overdrevet - der er nu kun fire kubik pr. sekund. Ja, det er jo helt til grin, godt vi har whisky, bål og pølser.

Mvh
Kenneth Jensen
Bornholm

Hej Kenneth - godt i holder humøret højt, jeg kan hører i hygger lige som os - whisky, bål og pølser - bare fedt!!!

Jeg kan også høre at vandstanden i Singsås nu er så lav, at det ifølge lodsejeren plejer at udløse den situation, at man går over elven og på kaffebesøg ved hinanden. 

Jeg håber i får lidt vand i morgen, det regner meget her - i har fortjent det og ikke mindst har stykket fortjent det - det viser sig, at vi tilsammen på valdet i uge 31 fik 20 laks på land inklusiv grilse.

Pokkers i skulle ramme en uge med så lav vandstand - måske bliver de nød til at lave restriktioner her til sidst i uge 34 og 35, hvor alle laks skal udsættes igen, eller der kun må fiskes med flydeline, det er nu heller ikke et problem i Singsås nu.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 06)
Onsdag den 11. august (2010) - aften

Lav elv, men godt med laks i Singsås!

Sommeren fortsætter og ingen tegn på regn (norske vejrudsigter - grrrrrrrrrrrrrrrr.). Elven er helt flad, og der er meget lidt aktivitet.

      

Til gengæld har Singsås fisket godt i denne uge, et vald har taget 23 laks og en andet vald har taget 12 laks. Dette indtil i aftes og med mange blanke fisk imellem.

Via Michel Koch, Gaula
Finn Nielsen
Begge Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 05)
Tirsdag den 10. august (2010) - aften

Hej Finn - lige en rapport fra Gaula.

Stadig ingen fisk på land og heller ingen til vores modfiske. Vandstanden er nu endnu lavere og nede på kun mellem fem og syv kubik i sekundet.

Men vi hygger os en masse og vi nyder turen, samt en masse god mad.

Hilsen Kenneth, holdet fra Bornholm, uge 32 Midtre Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 04)
Tirsdag den 10. august (2010) - aften

Lav elv - aften- og morgentræk gav fisk

I aftes beskriver Michael det sådan her: elven er så lav at den lugter af tang, men der kommer stadigvæk få blanke laks. Torden fik en på fem kg med lus her i aften, ellers en stille aften hos os.

      

I formmiddags: Michael og Jan Bloksgaard fik hver en flot blank luset laks her til morgen, da en laks på 4 kg tog Jans flue og en laks på 4,5 kg tog Michaels flue.

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com
Laksefiskeriet generelt - (del 03)
Mandag den 09. august (2010) - aften

To beskeder fra Michael - den ene i morges og den anden i middags

Jeg har lige mistet en 10 kilos spritblank basse af en laks. Vi har set et lille træk af nye fisk i aften (søndag), alle fine fisk mellem fire og 10 kg.

Selv om Gaula er mega-lav, så går der stadigvæk nye blanke laks på elven. Her i morges (mandag), kom der et fint nyt træk af helt nye blanke fisk på otte kilo +, desværre fik vi dog ingen af dem.

Nu skinner solen igen ubarmhjerteligt over en klar og ”flad” Gaula - men der er fisk i ”bækken”!!!

Via Michael Koch, Gaula
Finn Nielsen
Begge: Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 02)
Søndag den 08. august (2010) - middag

”Bornholmerne” på plads i Gaula

På vores vald i Midtre Gaula, skulle stykket overlades til tre mand fra Bornholm. Jeg har gennem længere tid haft kontakt med Kenneth Jensen fra Bornholm, som interesseret via Michael og jeg, har fulgt laksefiskeriet i Gaula, og ikke mindst dette vald.

I går ankom de spændte til valdet, som jeg havde fodret dem med oplysninger om hele ugen. De startede straks fiskeriet - desværre for dem - på meget lav elv, men det kan man jo ikke holde for.

Allerede i går aftes havde de dog haft hug af de første laks, dog ingen laks på land, men der var liv. Til gengæld var der kun to mand på modfisket, mod de fire vi havde selskab af. Som Kenneth udtrykte det: - alt er bare super her, og et godt vand vi fisker på, dog er køkkenet som du selv påpeger det lidt svært for en kok, der tilbereder en flæskesteg i dag - smiler!!!

På vegne af Kenneth Jensen, Gaula
Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.comLaksefiskeriet generelt - (del 01)
Søndag den 08. august (2010) - morgen

Godt med laks i Gaula

Jeg er netop hjemvendt fra en storslået tur til Midtre Gaula. Det var en stor oplevelse, ikke fordi vi fangede meget; der kom laks på land, der blev figthet og mistet laks, laksen huggede og den sprang lystigt indimellem - men laksefiskeri er andet end laksen.

Det vil der komme meget mere om her på sitet via en elektronisk dagbog fra uge 31 i Midtre Gaula, hvor vi var tre mand af sted på et nyt vald, og hvor vi var syv i alt med meget fine modfiskere.

Vi talte også med laksefiskere ved Gaula, og ingen tvivl om at uge 29, 30 og 31 har givet rigtig mange laksefiskere gode oplevelser, og det endda med fuld kvote!!!

Michael er startet op i går aftes, længere nede af Gaula og fisker der i hele uge 32. Klokken 23.00 i går aftes indløb første melding fra ham.

- Vi ser lidt fisk, ikke voldsomt. Claus (fra det hold Michael er på), har fanget tre laks i dag og beholdt den sidste på seks kg. Vi har haft flere tilbud til fluen, selv har jeg haft tre gode hug, slutter Michael.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og Gudenaa.com
JSN Dome is designed by JoomlaShine.com