Gaula...

Sæsonen går på held i det norske - også på Molin Vald i Gaula

Sensommerlyset er for alvor ved at dominere både morgen og aftentimerne og nogle af os er rigtigt godt tilfredse med det. Især aftenskumringen er en favorit men ofte er den lavere eftermiddagsol over elven også et godt tidspunkt, alt efter lokaliteten på elven.

Nogle steder rammer den desværre lige ned i hovedet på Laksene, andre steder fra siden og andre igen direkte bagfra. Mange tænker nok ikke over det, men lige præcis denne skarpe sensommersol kan betyde godt fiskeri på meget forskellige tidspunkter på samme elv.

Det samme gør sig naturligvis gældende for morgen og formiddagssolen selvom den sjældent er ligeså skarp. Nogle vald har den fordel at valdet kan fiskes på forskellige steder på forskellige tidspunkter selvom solen skinner skarpt ned i elven.

Den lave sol betyder derfor også lange skygger og især om eftermiddagen kan det være en fordel. På kølige morgener kan det modsat være en fordel at fiske i den solramte del. Der er som sædvanligt ingen regler, men prøv at tænke over sensommersol og DIT fiskeri, det kan gøre en større forskel end man umiddelbart tror.

Sensommersol betyder desværre også at nedtællingen på årets Norske Lakesæson for alvor er igang. Med to uger tilbage af sæsonen kan vi vist godt lave en semi-statistik.

Selvom vi henover sæsonen har haft en oplevelse af, at Gaula har haft en superopgang, så har fangsterne været moderate og selvom der stadig ses en del fisk på elven, så er de umiddelbart ikke så lette at lokke til fluen. Men august gemmer ofte på STORE overraskelser, enten nye store blankfisk der pludselig rykker i en ellers helt lav elv, eller den gamle farvede kæmpe Laks der pludseligt bliver pisse irriteret over den lille flue af uvisse årsager og endelig chancen til en fin havørred i det sidste aftenlys.

Lige nu er fangsten på knap 23 ton Laks og det er altså stadigvæk et fint resultat og især med så mange små Laks som vi ser i år. Antalsmæssigt er det et godt år og hvis de gamle teorier om antal grilse svarer til næste års opgang af melle laks, så må det jo blive ret fantastisk i 2018. Lad os håbe at det bliver virkelighed.

August kan være svær på Gaula, det tror jeg nok mange vil nikke genkendende til. Og ja, det er ikke for begyndere og utålmodige sjæle. Det kan være hårdt arbejde at lokke Laks til hug, men det kræver også sin fisker at tackle de ofte vanskelige forhold med ofte lavt og spritklart vand. Dernæst er forsigtighed et ”must”, og flere er slet ikke klar over HVOR forsigtig man på visse pladser BØR være.

Jeg har sagt det før og siger det gerne igen, at vadning er den første store fejl som rigtig rigtig mange begår. Plaskende flueliner er den næste og endeligt slaskende forfang og fluer der lander i en klat, er spild af tid på lavt vand. Kan man ikke kaste et 100% forsigtigt strakt forfang med spey-eller underhåndskast, så kast hellere et overhåndskast der hvor pladsen tillader det. Og lad være med at lave dumme mellemkast på en fin blank overflade, helt unødvendigt.

Det siger sig selv, at en lillebitte flue placeret med en plaskende line og krøllet forfang fjerner Laksens fokus fra fluen i lavt og klart vand.

Vadning – forestil dig igen når du vader i en elv der nu kun bruser svagt meget modsat juni og julis tonsende masser, der står Laksene og hører kun svage ”suuusende” lyde. Pludseligt kommer en Laksefisker trampende ud på løse sten der knager og brager under støvlerne, og lyden under vand forstærkes mange 100 gange. Jeg tror Laksen vil være på ”finnerne” og tænke – what the h... !

Når Laksen kommer i det mode, er den klar til at stikke af eller gemme sig og derfor får DIN flue ingen attention.

Alle har oplevet en laks tage den mindste flue med en forsigtighed man tror er næsten umulig – ja ikke, og hvorfor skulle en SÅ forsigtig Laks ville acceptere alle de ovenfor nævnte plask og skrumlen. Bare tænk over det.

Og små fluer kan være en udfordring, især små tubes der kun tillader meget små kroge. Jeg har selv tabt adskillege fisk på disse micro str 14-16 trekroge, enten får de ikke ordentligt fat eller så rettes de ud. Derfor har jeg bundet micro fluer på korte tube trebles der stadig er meget små men med en krog str 12 som dog kroger og holder bedre, prøv det.

Vi rapporterer fra de sidste par uger ved een af nordeuropas endnu bedste Lakseelve med forhåbentlig gode stemningsbilleder.  

Best Regards,
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk 

JSN Dome is designed by JoomlaShine.com