"Fluer og Fiskere" - "Irlandsfluen" (P.K.)

Rejer - Irlands Fluer.

I forbindelse med Finns meget fine artikel om Irlands Fluen, vil jeg hermed tillade mig at fortælle en lille historie, omkring den betydning, som mønsteret har for rigtig mange fynboer, især undertegnede.

I midten af 60erne, blev Irlands Fluen et hit for os fynboer, som især brugte den til ophænger. Jeg fiskede dengang med multigrej, og store woblere på de 40 gram, og mit jagtområde var dels de fynske kyster og ikke mindst Langeland, og det er ikke så få store havørreder, og ikke mindst store torsk, der har guffet Irlands Fluen i sig. Senere kom Irlands Fluen, som en selvfølge til at danne grobund for nogle af de første kystfluer, blandt andet på min film, ”Med Flue på Kysten” har vi ”Irlændere” i brug.

Da jeg som medlem af De Fynske Lystfiskere, fik adgang til en landets måske skrappeste fluebindere gennem tiden, nemlig Svend Christensen, ja da fik jeg for alvor set ”Irlændere” i udførsel, som sjældent ses, både til praktisk fiskeri med ophængere, men ikke mindst til laksefiskeri over hele verden.

                  

Svend Christensen havde en meget stor samling af forskellige ”Irlændere”, og jeg fik på et tidspunkt lov at fotografere de små smykker. Det var i sig selv et hit, for en meget ung PK, vordende ud i fluebinding, og fiduserne omkring binding af Irlændere blev slugt rå, og det skulle senere komme mig til gode, som professionel fluebinder.

Ud over binding af fluerne, så fik ”Irlænderen” betydning for mit fiskeri, både på kyst og i åen. Jeg har så til mit fiskeri i åen og elven, valgt Irlands Fluer i alverdens farver og størrelser, bundet på alle tænkelige rør og kroge, og i de nordjyske åer + Karup Å, ja da har ”fætter havørred” jo været usædvanlig gavmild med at sætte tænder i fluerne. Husets frue har ydermere i flere omgange fået laks på Irlænderen i Gels Å og Gudenå, jo Irlands Fluen har været og bliver brugt af os.

Binderiet omkring Irlands Fluen tog i 70erne en hel vild drejning, da Odense Å, fik en såkaldt Odense-Å-rig. Det var et blylod med tre stk. dobbelte ”Irlændere”, som ophængere, og på dette uhyrlige instrument, som blev brugt til flue spin, blev der hevet masser af havørreder op af Odense Å.

Jeg blev fast inventar i binderiet af mange tusinde ”Irlændere” til Sports Centrum og senere Go Fishing. Reelt bandt jeg i flere sæsoner, ikke andet end ”Irlændere” fra 1. oktober og til 15. januar, og det var mange, ja Mudstad db. brune kroge str. 6 + 8, og så Jungle Cock i AAA til 100 kr., en vild tanke i dag, med især de priser, vi har på Jungle Cock nakker. Så jo, jeg har haft ”Irlænderen” meget tæt inde på kroppen.

Svend Christensen og undertegnede lavede sammen med Steffs Fluebinding de berømte fluetavler, hvor Svend var på fulddressed laksefluer, og jeg fik lov at give mit besyv med i kystfluer, i øvrigt nok nogle af de flotteste plakater dengang!

I dag, kan man jo lave alverdens reje typer, og inspirationen kunne jo så være, at tune Irlands Fluen yderligere, med lidt skæven til de moderne kystfluer, såsom Pattegrisen, og jeg lavede i en periode nogle forsøgs typer, som gav nogle gode oplevelser, og set i lyset af, hvad man sætter sammen i rejemønstrene i dag, så var jeg nok 25 år forud for tiden, men jeg er sikker på at grundmønstrene, vil kunne bruges af kreative fluebindere, så man kunne lave sine egne Irlændere.

Nu er Irlands Fluen nok et af de mønstre, som har set det meste af, hvad man kan variere en flue med, og jeg er sikker på, at uanset hvad man skulle mene, så er grundmønsteret et rigtigt hit. Det originale mønster, som her i Danmark, hovedsagelig blev brugt til ophængere, både på enkelt og dobbeltkrog, bandt jeg sådan her:

 

                  

 
Navn: Irlands Fluen.

Tag: Oval sølvwire.
Hale: Rød guldfasan brystfjer, vundet som hackle.
Krop: 1/2 gul flossilke + 1/2 sort flossilke.
Rib: Oval sølvwire.
Midter hackle: Badger - gerne blød hane!
Center fjer: En stribe rød gås eller kalkun.
Sides: To stk. Jungle Cock natur farvet.
Fronthackle: Badger - gerne blød hane eventuel - høne, hvis det kan skaffes.
Bindetråd: Sort.
Hoved: Sort.

Man kan sige, at den her original, er i light udgave, det var et spørgsmål om at få noget fra hånden, men de helt originale, har mange tiltag, som weillings og andet, men dem som brugte Odense-Å-riggen værdsatte ikke de finesser, så de blev udeladt, men light udgaven har fungeret glimrende op gennem årene. Ydermere havde man en periode, hvor Jungle Cock forsvandt fra markedet, og da blev Irlands Flue lavet helt uden Jungle Cock, men det virkede også, men Irlands Fluer uden Jungle Cock, nej vel!

Da vi havde Irlænderens Varianter i gang for alvor, havde vi nogle ønsker om at få fluoriserende materialer sat i, så vi kaldte mønsteret Ugly Fly, og man må bestemt sige, at fluerne ikke var for kønne, men fiskene var lige glade, så vi bibeholdt Ugly serien.

De bedste af mange farvevarianter af Ugly fluerne, så sådan ud i mønstrene:


Navn: Ugly Fly Hot Orange.

Tag: Oval guldwire.
Hale: Rød guldfasan brystfjer, vundet som hackle - i dag ville man nok vælge indfarvet orange guldfasan! + to orange atractorer i hot orange( ligner reje øjne)
Krop: 1/2 fluoriserende hot orange plaststrimmel - her er brugt badehætter + 1/2 sort flossilke.
Rib: Oval guldwire.
Midter hackle: badger hane hackle.
Center fjer: En stribe orange gås eller kalkun + to orange atractorer i hot orange (ligner reje øjne).
Sides: To stk. Jungle Cock natur farvet.
Fronthackle: Hot Orange hanehackle
Bindetråd: Sort.
Hoved: Sort.


Navn: Ugly Fly DFM Lime.

Tag: Pearl Flash wire tynd.
Hale: Rød guldfasan brystfjer, vundet som hackle + få strå gul Krystal Flash.
Krop: 1/2 fluoriserende lime flossilke + 1/2 sort flossilke.
Rib: Pearl Flash wire tynd
Midter hackle: Lime hane hackle + få strå gul Krystal Flash.
Center fjer: En stribe Rød gås eller kalkun.
Sides: To stk. Jungle Cock farvet kromgul.
Fronthackle: Badger hanehackle
Bindetråd: Gul.
Hoved: Gul.

I Kongeåen, og for den sags skyld også i Karup Å, var der nogle driftige fluebindere, som brugte denne Irlands Variant:

Navn: Den Toptunede Irlands Flue.

Rør - gerne store og i den tykke udgave.

Tag: Fem tørn oval sølvwire.
Hale: rød guldfasan viklet som hackle.
Rib: Oval sølvwire.
Krop: Bageste halvdel gul chenille - forreste halvdel sort chenille.
Hackle: Mellem de to krops halvdele + som fronthackle, et stort rødt guldfasan hackle!
Vinge: Vinge: Under røde ræve hår - over sort ræv + et pearl flash strimler.
Hoved: Sort.
Bindetråd: Sort.

Den røde guldfasan, kan i de lange udgaver godt virke lige lovlige brun i farven. Jeg farver tit disse fjer med Veniard farver, og får herved en meget rød fjer, som jeg mener klæder fluen godt, kan man yderligere lave den røde i fluoriserende rød, ja så bliver det ikke bedre i min verden!

I disse år, hvor rævehaler er i brug alle vegne, ja da laver jeg nutidens halesektion på Irlands Fluen, lidt anderledes. Jeg har simpelthen en almindelig hale med stærk rød rævehale, og så vikler jeg en rød indfarvet guldfasan fjer omkring krogen, som et hackle, og så bliver halen ikke mere et rødt problem. Eventuelt kan man også peppe halen op med flash!

Med hensyn til kroge og størrelser, så er der frit valg på alle hylder. Jeg bruger normalt Partridge laksekroge og Mudstad brune dobbeltkroge, men kan man finde WMC brune dobbeltkroge med øjet opad, så er det også en mulighed.

Jeg håber at Irlands Fluernes mønstre og varianter, vil kunne inspirere en moderne fluebinder, fiskene er i hvert fald med på melodien, det kræver blot, at mønsteret bruges.

Skulle man have lyst til at få viden om historierne, omkring Irlands Fluen, alias Grub Fly og Schrimp, og materialerne til mønsteret, især Jungle Cocken, så prøv en gennemgang af linkene, der er viden anmass, og noget af det er spændende læsning.

http://www.danishflydesign.dk/Sider/En-historie-om-rejefluer.htm

http://www.danishflydesign.dk/Sider/fluebilledsider-m-txt/Rejefluer/Usk-grub.htm

http://www.fynfisker.dk/brian_forum/topic.asp?whichpage=1&Forum_Title=+&Topic_Title=De+gode+gamle+fluer%2E&CAT_ID=2&FORUM_ID=11&TOPIC_ID=1885

http://www.flueaesken.dk/Bindemonstre/Irlandsfluen.htm

http://webfisker.dk/?p=252

http://webfisker.dk/?p=252

http://www.google.com/search?hl=da&rls=com.microsoft:da:IE-ContextMenu&rlz=1I7IRFA&ei=U9gvS8rsD4jH-QaN892SBg&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&ved=0CAsQBSgA&q=The+Indian+Grey+Jungle+Fowl+(Gallus+Sonneratii)&spell=1


Eksempelvis den lange ”snak,” som er på ”Fynfisker”, giver et indblik i, hvor megen respekt, der er, og var omkring mønsteret Irlands Fluen.

Mine tanker i dag omkring Irlands Fluen er jo nok, at med de tiltag, som laksefiskeriet i Danmark tilbyder, så må jeg da på et givent tidspunkt, se på en moderne udgave af mønsteret, og jeg tror, at der er dømt kaninstrips, eventuelt som rørflue, ja er der nogen forslag?  Mit ville være, at man bevare hele kropsektionen, og så får fat i noget første klasses kanin-strips, måske i flou. rød? og ja Jungle Cock indfarvet rød eller gul, så er eksperimentet i gang, jeg håber, der er nogle læsere, der hopper på vognen, og evt. vil give et bud, det kunne være rigtig spændende, at hører meninger fra Jer!

Knæk og bræk.

En lystfisker hilsen fra
Per Karlsen

 

JSN Dome is designed by JoomlaShine.com