"Fluer og Fiskere" - "Den Våde Høne"

En spinnefisker med hang til flue...

"Det talende vandfald" fra Voer Å, også kendt som Peter Gleerup fra det Nordjyske, er denne udgaves hovedperson i en ny artikel omkring "Fluer og Fiskere". Peter fik mig ind i Voer Å Sportsfiskerforening og vi har været nære venner i mere end 20 år.

       
                                          Peter Gleerup fluefisker ved Karup Å

Dem der kender til Peter Gleerup vil sikkert undre sig: - for han er jo spinnefisker! Ja det er han i høj grad, men som jeg også skriver, så er det med hang til fluefiskeri.

Når jeg vælger at tage Peter Gleerup med her, så er det fordi han introducerede en flue til mig, som absolut ikke hører til i det Nordjyske, og som formentlig aldrig nogensinde var blevet et fast indslag i min flueæske, hvis ikke det havde været for Peter. I dag står denne flue for en stor del af mine fangster i de tre Nordjyske vandløb, som jeg fisker i.

En dejlig sommeraften ved Voer Å for 10 år siden, mødte jeg Peter Gleerup, som så mange gange før, men denne aften med fluestangen og fisk på tasken. Han havde to fine havørreder - sølvblanke med lus - på tasken. Derforuden havde han genudsat tre mindre havørreder.

Straks spurgte jeg til hvad der havde givet ham de fem fine fisk, og Peter har aldrig været fedtet med oplysningerne, så han sagde kækt: - Den Våde Høne selvfølgelig! Jeg kiggede lidt skælmsk på Peter, hjernen (det af den der virker) kværnede rundt for at få fluenavnet på plads, for jeg havde hørt det før. Bing! Der var den, det var jo det velkendte mønster fra Gelsåen i Sønderjylland - men Peter: I Voer Å, tager du gas på mig? Spurgte jeg.

- Næh du kan se den her for enden af forfanget, og som du kan se, så har den fået nogle tæsk, lød det fra Peter. Vi satte os sammen på brinken og Peter fortalte at han ofte havde haft succes med dette mønster i Voer Å. Jeg blev en hel del klogere denne aften og godt for det.

Okay, jeg har så ændret lidt på det oprindelige mønster, og det har mange andre også gjort erfarer jeg. Så derfor er det blevet til en for mig lokal ”Nordjysk” udgave. Men det har i høj grad ikke ændret på fangstevnen af ”Den Våde Høne” på ”Nordjysk”.

        
                              Flue: Bundet af Finn Nielsen - Foto: Finn Nielsen

Bindemønster:

Krog: Sprite enkelt str.  6 - 4 - 2
Bindetråd: Rød
Hale: Rødt uldgarn eller fibre fra hane
Rib: Oval sølvtinsel
Krop: Påfuglehearl og bindetråd
Kropshackle: Palmer hackle af claret hane saddel
Fronthackle: Grey Mallard - stor collar
Hoved: Rød bindetråd og lak

                         
                   Godt 6 pund, der blandt mange er faldet for "Den Våde Høne"                                Tæsk! Molestreret "Våd Høne" - tredje fisk denne nat på samme flue

Jeg begyndte straks at fiske med "Den Våde Høne" i Voer Å, og her var der hurtigt gevinst. Men de to andre vandløb som jeg fisker i syd for Limfjorden, havde også havørreder med hang til netop dette mønster. Allerede på de første ture var der havørreder på krogen. Her har jeg tit haft held med den i størrelse 8 om aftenen og så størrelse 4 om natten.

Peter! Jeg er dig meget taknemlig for denne indtroduktion til "Den Våde Høne", og de deraf mange efterfølgende oplevelser med havørrederne.

Finn Nielsen
Lystfisker-liv.dk og gudenaacom

JSN Dome is designed by JoomlaShine.com