Rottejagt på premierelaksen

Artikel fra Fiske Avisen af undertegnede -

En måske makaber overskrift, men ikke et bogstav forkert.
Farverne gul/orange, orange/gul, helt orange og sort/sølv,
dem er der der ingen grund til at ændre på.
Disse farver holder hele vejen til premierefiskeriet i Danmark.
Men prøv i stedet at ændre lidt på materialerne.
Prøv for eksempel Ondatra fra FutureFly – Ondatra er lig med skind
fra Bisamrotten, som lever i vand – du får fluer der svømmer selv…

13_future_fly_61

Materialerne gør det let at binde disse fluer. Rør, to styk, et par hackler, et stykke skind og en disc – så har du ingredienser til at lave en super god og ikke mindst meget levende lakseflue.

Ønsker man at peppe fluen op med Jungle Cock eller lidt dubbing/flash, så er det jo kun med til at gøre fluen bedre, mere synlig.

13_future_fly_62

Et inder- og et yderrør. Yderrør til krop, et inderrør til at binde hackler og skind/zonker (vinge) på, og så en disc til at afslutte med – det går hurtigt med at binde en sådan flue.

Sær inderrør inden i yderrør. Bind tråden ind hvor rørene mødes og placer det første hackle. Tag den udskårne kile/zonker fra skindet og bind den ind på røret, enten ved at lave et lille hul ydersti skindet og træk den op over inderrøreret, eller klip det yderste af zonkeren til og lav en spids på et par millimeter, og bind så zonkeren fast på røret.

Slut med hackle nummer to, (Jungle Cock hvis det ønskes). Sæt til sidst discen på inderrøret, en lille dråbe lime på bindetråden oven på afslutningen, klip tråden og pres discen fast.

Skær overskydende inderrør af så der er et par millimeter tilbage, og brænd så en krave hel ned til discen – fluen er færdig – hurtigt og nemt.

Ondatra – Bisamrotte, er lig med en stor vandrotte, derfor er skindet velegnet til at være i vand, du får altså fluer der svømmer selv…..


Ondatra – Bisamrotte, skær zonkere ud af skindet
Skindene fra Bisamrotten er nemme at have med at gøre. Det er forholdsvis let at se i hvilken retning hårene går, og dermed hvordan man skal skære kilen ude – zonkeren.

13_future_fly_63

Det er vigtigt at man bruger en skalpel eller lignende. Værktøjet skal være skarpt og det skal være meget skarpt. Man skærer selvfølgelig på bagsiden af skindet.

Er man ikke så god til at skære i ”frihånd”, så kan det være en god ide at tegne kilen op med blyant eller kuglepen, inden man skærer.

              13_future_fly_64

Man kan få diverse metalplader til at skære efter, det er en dårlig ide. 

For det første kan man ikke undgå at skære op at metallet, hvilket gør skalpellen sløv med det samme.

For det andet skal man presse pladen ned på skindet og man skærer hurtigt mange af hårene på forsiden af skindet.

Hold skindet stramt med den en hånd der hvor man vil skære, og løft skindet lidt op, så skalpellen går fri af det underlæggende, så skærer skalpellen fint ned gennem skindet, og hårene på forsiden af skindet lider ingen overlast.

Eksempler på fluer til premierefiskeriet efter laks

Gul Ondatra – Orange
Den gule farve er en rigtig god farve til premierelaksen. Både som en farve der kan hidse laksen op, men også som en gennemtrængende farve i vandet, som ofte til premieren er temmelig farvet.

13_future_fly_65

Gul og orange går godt sammen på disse laksefluer, og volumen på fluen må gerne være stor.

En vinge/zonker af gul Ondatra (Bisamrotte), et par kraftige hackler i hot orange, Jungle Cock og så en Drainer Disc i Golden Orange Metallic – super flue, at starte sæsonen op på.


Orange Ondatra – Gul
Er man ikke til så meget gul på fluen, kan man blot vende mønstret om. Dette mønster kan også hidse laksen op, og også her ses fluen tydeligt i det farvede vand. Igen må volumen gerne være stor, både vinger og hackler.

             13_future_fly_66

En vinge/zonker af orange Ondatra (Bisamrotte), et par kraftige hackler i gul – citrongul eller sunburst yellow, Jungle Cock og så en Drainer Disc i Orange –  igen en super flue, at starte sæsonen op på.


Orange Ondatra – Orange
Orange er og bliver en farver der egner sig godt til laks. Dette uanset årstiden. Her er det mere et spørgsmål om at variere størrelsen gennem sæsonen. Premieren stor flue, mindre og mindre hen over sommeren, for igen til slut på efteråret at lave fluen i større volume.

13_future_fly_67

Denne udgave er lidt mere dæmpet i farverne, og derudover tilsat gummiben.

En vinge/zonker af orange Ondatra (Bisamrotte), et par kraftige hackler i først orange og til sidst i orange grizzly, gummiben, Jungle Cock og så en Drainer Disc i Golden Orange Metallic –  en rigtig god allroundflue, også i mindre størrelser hen over sæsonen, men også at starte sæsonen op på, ikke mindst hvis vandet ikke er så farvet.


Sort Ondatra – Sølv

Når vi så er ved de kradse farver ved sæsonstarten, må man ikke glemme at have en flue i æsken med en kombination af sort/glimmer/sølv med sig – denne kombination kan gøre underværker.

Igen må fluen gerne have en kraftig volume – husk så også at dette mønster let kan være en giftig aften/nat-flue efter havørrederne senere på sæsonen.

13_future_fly_68

En vinge/zonker af sort Ondatra (Bisamrotte), et par kraftige hackler i sort, hen over vingen et par strå af blå og rød flash, Jungle Cock og så en Drainer Disc i Sølv – selve røret må gerne være i sølv tillige – sæsonflue til laks? Ja mon ikke!


Ondatra – Bisamrotte
Vil du vide mere om materiale i skind og de øvrige materialer, hvordan du gør med at skære skindet, eller andre gode råd, så kan du kontakte mig direkte på mail på: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller du kan se mere til materialerne på www.lystfisker-liv.dk 

Finn Nielsen
www.lystfisker-liv.dk
FutureFly forhandler

JSN Dome template designed by JoomlaShine.com