Gaula - grumme data

Det er grumme data der kan findes på Gaula.no.

Fangststatistikken siger 124 Laks til og med i dag middag, til sammenligning med juni 2011, hvor der blev fanget 1700 Laks i juni måned alene. Jeg har bevidst valgt ikke at tage 2013 med, der var mindre god og 2012 (2500 Laks i juni) der var vild på grund af at Laksene ikke kunne passere Gaulfossen. Så sammenligningsgrundlaget er for et rimeligt normalt år.
 
Så hvor er de så de kære Laks, er bestanden virkeligt og temmeligt pludseligt reduceret så kraftigt, og hvorfor?

Det ser ikke bedre ud i Skotland på tiden, hvor der eksemprlvis i River Dee også fanges mindre end 100 Laks om ugen.

Da det er så øjensynligt sammenfaldende, kan jeg kun holde fast i min teori om et par hårde vintre, der må have kostet dyrt på æg og yngel, samt yderligere luseangreb på de sidste få smolt.

Når det nu er så tydeligt her i anden uge af en ny sæson (som så ligesådan ud I 2013), så forstår jeg ikke myndighedernes legen "fætter struds". Det nytter ikke at side og sludre ved kaffebordet, hvis vi skal have Laks på gydepladserne.

Der bør omstilles til 100% catch and release indtil vi ved bedre. Så kære medfiskere, jeg opfordrer til at i genudsætter alle jeres Laks, især i år.


I et andet hjørne af samme verden:
Nu mens jeg så er i gnavpot-hjørnet, så kan jeg ikke undlade at blive noget bestyrtet over, at læse det seneste nummer af Sportfiskeren, hvor man jubler over Trollingfiskernes fantastiske dage rundt om Bornholm.

Sports-og især laksefiskere bør stå sammen, men det er ikke umiddelbart det jeg oplever når en samling trollingbaade og fiskere på en fin weekend kan fange over 1500 Laks. (om de alle er blevet hjembragt, skal jeg ikke kunne udtale mig om, men fornemmer at der var gang i røgeriet og temmelig mange “lig I lasten”)

Nu ved jeg godt at de Laks mest sandsynligt er hjemmehørende i Østersøn og ved elvene i Øresund, og ikke har meget med Norge at gøre, men så forstår jeg også godt hvis vore Svenske naboer bliver temmeligt oprørte over manglende Laks på gydepladserne de kommende år.

Gad vide hvad indflydelse Danske Trollingfiskere har på opgangen i de Svenske elve, jeg må tilstå, at jeg finder det dybt urimeligt overfor en nation, der i mange år har værnet om deres egne Laks, ved netop, at stort set forbyde garfiskeri efter Laks og havørred.


Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk 

lfl5cm
JSN Dome is designed by JoomlaShine.com