Lemvig Folkeblad

 Strid om fiskeret ved Storåen

Fiskeriforening vil have forhindret, at kommunens borgere kan fiske gratis fra kommunalt ejede strækninger langs Storåen. Jens Kirk Pedersen, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Torsdag den 31. marts 2016, 18:50
Strid om fiskeret ved Storåen - 1

Holstebro Fiskeriforening (HOF) ønsker eneret på at fiske og sælge fiskekort fra en række kommunalt ejede strækninger, hvor alle i dag må fiske. Arkivfoto: Johan Gadegaard

 

I dag kan borgere, som bor i Holstebro, fiske gratis langs Storåen på de strækninger, hvor kommunen ejer bredden, og hvor der er adgang til åen. Men det ønsker Holstebro og Omegns Fiskeriforening (HOF) at få lavet om på.

HOF har i en henvendelse til kommunen foreslået, at HOF’s medlemmer får eneretten til fiskeri og til at sælge fiskekort på alle de strækninger af Storåen, som kommunen ejer. Dog vil HOF gøre det gratis for unge under 18 at være medlem, så de fortsat kan fiske gratis. Alle skal fortsat have det lovpligtige statslige fisketegn.

HOF har omkring 600 medlemmer, og for foreningen er det erklærede mål med forslaget at få flere medlemmer. Medlemstallet har ligget stabilt de senere år, men der er i dag langt færre medlemmer, som bor i kommunen.

På en kortere strækning har Vemb Lystfiskerforening også ret til at fiske.

Skarp kritik

Fra borgere i Vemb er der dog en skarp kritik af forslaget fra lystfiskerne i HOF.

»Vi mener, at alle kommunens borgere skal have lov til at fiske på de strækninger, som kommunen ejer. Det skal ikke være en enkelt forening, som sidder på det,« siger Leif Carøe, som er sekretær for Vemb vil Videre, der er en paraply for en række foreninger i Vemb.

»Det er et vigtigt tilbud til borgere i kommunen, at de kan fiske gratis på de kommunale strækninger. Måske kan det også medvirke til, at nogle vælger at bosætte sig i kommunen,« siger Leif Carøe og tilføjer:

»Jeg nyder selv at gå ned til åen sammen med mit barnebarn og fiske på den korte strækning, som vi i dag har adgang til.«

Han er på vej til at skrive en mail til kommunen om sagen, inden politikerne i natur- og miljøudvalget skal diskutere punktet på et møde i næste uge.

»Sådan set blander vi os ikke i, hvad man gør i Holstebro, men det giver ingen mening, at en udenbys forening skal sælge fiskekort her i Vemb,« siger Leif Carøe.

For to år siden overtog Holstebro Kommune dæmninger langs sydsiden af Storåen i Vemb. Tidligere var dæmningerne privat ejet, men i forbindelse med et vådområde-projekt overtog kommunen godt to kilometer dæmninger, hvor HOF i dag sælger fiskekort sammen med den lokale Vemb Lystfiskerforening.

Vemb vil Videre har dog planer om at etablere en bro over Storåen og etablere stier på dæmningerne. I den forbindelse har foreningen en forventning om at få lov at sælge fiskekort til lystfiskere, som ikke bor i kommunen.

»Det kan være med til at give os en lille indtægt i Vemb at sælge fiskekort til udenbys fiskere, når vi får broen etableret. Dermed får vi også lidt penge til vedligeholdelse,« påpeger han.

Det har ikke været muligt at træffe Gunnar Pedersen, som er formand for HOF.

Men i henvendelsen til kommunen peger foreningen på, at kommunen vil spare administration, hvis foreningen overtager salg af fiskekort og tilsyn med fiskeriet. Kommunale institutioner skal fortsat kunne fiske fra de kommunalt ejede strækninger, og desuden skal fiskeriet i Vandkraftsøen fortsat være frit.


KILDE: Lemvig Folkeblad - folkebladetlemvig.dk

JSN Dome template designed by JoomlaShine.com