Laksefight på Reitstøa - Gaula, Norge

Så er jeg kommet hjem efter en fantastisk uge på Reitstøa...

Al ting var perfekt, temperatur, vejr og vandstand:

Allerede lørdag havde jeg den første Laks på fluen, en rigtig tung Laks som ikke ville til overfladen, efter ca. 15 min fight rundt i den samme høle - hvor Laksen havde været i en nedsunket gren to gange, gik Laksen nedad, derved kom linen omkring en stor birkegren som sad fast i bundens sten. 

Jeg måtte vade dybt ud i strømmen, og fik linen fri. Da jeg kom ned til Laksen, troede jeg at det var ved at være slut - jeg tog fejl, for Laksen vente og gik opstrøms i 2 - 3 "delfin" spring hvorefter krogholdet slap. Hvor stor? 10 - 12, måske mere? 

Mandag begyndte det for alvor, de næste fem dage gav fem Laks, taget på alt fra flydeline til Power Taper TD-FH2 line, de fire på den nye NRX og den ene på min gamle stabile Sage 12'6" alle på fluen "Sørens Sorte Turbo Tube" Den sædvanlige flue på 1 cm messing rør, med turbo hat. 

Laksene vejede 5,5 - 6,0 - 6,5 - 8,5 og 9,0 kg. Nogle helt fantastiske dage!


Så blev det lørdag, jeg skulle slutte fiskeriet klokken 12.00:

Det havde regnet torsdag og fredag, elven havde været stor (ca. 50 m3 i Eggafoss) og var nu faldende ca. 40 - 35 m3. 

Jeg valgte fiskepladsen Råa, et godt sted når elven er høj. 

Første tur ned over gav ikke noget, tog en tur mere hvorefter jeg satte mig og spiste - det er fantastisk dejligt bare at sidde og lytte til elvens brusen, til fuglenes sang og bare være lige der hvor alting betyder mest muligt for en. Jeg nød det. 

Efter en god pause, var klokken blevet 11.00, tid for den ugens sidste tur. Her er jeg nødsaget til at fortælle at den nye NRX bare virker, jeg fiskede denne dag med en Power Taper TD-246 line, en hurtig synkeline, den stang, den kaster bare!! Jeg gik og nød hvert et kast. 

Så strammede linen op, stangen blev løftet, der var tung modstand langt ude i elven. Laksen stod stille og ruskede i linen, så fulgte den langsomt med nogle meter, men så var det nok! Et langt udløb diagonalt i hølen, 50 meter line var ude hurtigere end jeg nu kan skrive dette, fiskeren på den anden side af elven blev adviseret, og han flåede linen ud af vandet.

 Laksen stod stille og kom efterhånden langsomt med tilbage til standpladsen, tovtrækkeriet begyndte igen, hvor længe ved jeg ikke, Laksen kom dog nærmere, men kun et lille stykke, så vendte den og for igen diagonalt over hølen, denne gang stoppede den dog ikke.

Med mindst 50 meter bagline ude, gik den ned over nakken, ned gennem stryget, da fandt jeg ud af at det hyler i løberingene på en NRX når baglinen suser ud! 

Jeg måtte efter, igennem dybt vand, buske, klipper, store sten, faldt et par gange, efterhånden kunne jeg dog rulle lidt af baglinen ind, det var også på tide, der er ca. 300 meter på Danielsson Control rullen, men der var en overgang alligevel forbavsende lidt tilbage.

Laksen stod nu bag en stor sten - tovtrækkeri - jeg havde endnu ikke set den, begyndte dog at være klar over at det nok ikke var en helt lille Laks, denne gang så jeg den heller ikke, den ville videre nedad.

Et damplokomotiv prøver man ikke at stoppe, så jeg måtte igen efter. Nu begyndte jeg at blive nervøs, nakken til hølen der hedder Muren var faretruende nær, gik Laksen over denne ville der være omkring en kilometer kraftig stryg forude. 

Den stoppede, ved stenene ved "sandbanken" - tovtrækkeri -10 meter ud 10 meter ind, igen og igen, jeg pressede den så hårdt jeg turde og det var meget, men det påvirkede ikke Laksen, hvor længe det varede ved jeg ikke, pludselig vendte den dog rundt, bugen kom op og jeg så den for første gang. 

Helt vildt!! 

Fik den ind på det lave vand ved "sandstranden" troede jeg kunne komme ud til den, men på stor vinkel og kort line er der intet kraft i en 14', Laksen forsvandt ud i dybet igen, tovtrækkeri, igen og igen, ind på det lave vand og ud igen

Den ville ikke helt ind, men så rullede den rundt i det lave vand, ekstra pres, og den fik hovedet op på sandstranden, sprang ned og fik fat i halen, slæbte den langt op på land, en sten gjorde ende på dens dage og ekkoet fra et sejrsbrøl rungede igennem dalen. 

                         

Laksesnor, en pind op på nakken, sveden løb fra håret, brillerne duggede, prustede som en bjørn, men nåede gården, op på vægten, som stoppede ved 16,9 kg, den var 126,5 cm lang, blank og helt fantastisk, Hvad der skete resten af dagen husker jeg knap nok. 

Fantastisk, at opleve det igen, ny personlig rekord og ny rekord på Reitstøa.

Knæk og bræk igennem sommeren. 
Søren 

PS. Det kan godt være at fiskeren ser åndsvag ud på billedet, det gør jeg meget gerne igen for sådan en Laks! 
JSN Dome template designed by JoomlaShine.com