Gaula 2012 - opsumering 

Uge 30 har netop taget sin begyndelse....

Som Finn så korrekt skriver så ”ligner” det en rekordsæson i Gaula i år. Starten var vanskelig for de der fiskede ovenfor Gaulfossen før uge 27 og for så vidt også for fluefiskerne på visse vald nedenfor Gaulfossen på grund af det høje og kolde vand. 

Det er stadig en meget anderledes sæson end andre år og det hovedsageligt på grund af det ”kolde” vand der længe gik under 10 grader. Kombinationen af højt og koldt vand betyder nemlig at den visuelle oplevelse bliver væsentligt anderledes end i de ”normale” somre med væsentligt lunere vand.

Vi ser bare ikke så mange fisk som ellers, hvilket vil sige at, der sandsynligvis er langt flere laks end vi tror. Yderligere har de mindre mellemlaks på 4-6 kg været i mindre antal end normalt, men teorien på det er at, de mindre laks ikke har den samme opgangsdrift på koldt vand som i lunere vand. Hvis fjorden eksempelvis er varmere end elven, går de ganske enkelt ikke op i massive stimer, men kommer i mindre portioner. 

Noget kunne tyde på at denne teori holder da vi de seneste dage og først nu hvor vandet igen er faldet og temperaturen stiger, er begyndt at se flere mellemlaks. Hvis denne teori virkeligt holder og at opgangen af mellemlaks er normal, ja så tyder det på at der mange laks til gode endnu.

Da der også endnu er sne på fjeldet vil vandstanden forblive god og forholdsvis høj resten af sommeren og opgangen vil fortsætte om end i spredte opgange, men trods alt levere friske fisk sommeren ud. Det lover i hvert fald til at blive en virkelig kanon sæson.

De mange store laks og deres helt utrolige kondition skyldes ifølge ”Uldresavisen” at fødetilgangen i Norskehavet har været ualmindelig god og stor de seneste 3-5 år. Forskerne spår desuden at laksebestanden stadig vil vokse og kulminere om et par år, hvorefter den så igen går ned på grund af mangel på føde, hvorfor vi så igen vil begynde at se større grilseforekomster.  Om dette holder kan kun tiden vise, men fakta er at der har vist ikke i nyere tid været så stort et Storlakseår i mange elve som i år.

Slutteligt vil jeg lige til de der endnu skal af sted sige, fortvivl ej hvis I ikke ser mange laks, de er der alligevel, der må bare fiskes hårdere og forvent at laksene kan stå på andre pladser end du kender fra tidligere år på grund af det koldere og højere vand.I koldere og højere vand vil de ofte stille sig længere bagude i poolen og evt lidt dybere. 

Start eventueltt med Hitch eller Sunray Shadow for at se om der er reaktioner og fisk derefter lidt dybere med mindre og mellemstore fluer. Juli og august laksene er ikke som juni laks og hugger ikke bare lige på alt de ser. Der må fiskes varieret, dybt og højt, stort og småt. 

Lad være med bare at traske konservativt ned ad elven og kaste fluen 45 grader udover elven. Skift fra Hitch, til Sunray Shadow og ned i ultrasmåt og tilbage igen på de pladser I mener der burde parkere laks. Er i flere fiskere på samme sted, så fisk forskelligt, en med Hitch, en med flyde og eventuelt en med synke, så er der større muligheder for at I finder ud af hvad laksene vil have den dag og den time. 

Eksempelvis var min 15 kgs laks et tydeligt eksempel på deres reaktioner; Claus fiskede poolen først med hitch og mente han så en reaktion i form af en såkaldt ”tailer”. Jeg fiskede poolen efter Claus med intermediate line og mellemstor flue og fik et ultralet ”puf” til fluen. 

Konsekvent rullede jeg ind UDEN AT KASTE IGEN, og skiftede om til en lille let og tynd Sunray Shasow, og i allerførste kast på samme plads tog laksen denne gang totalt og konsekvent fluen. – Og vi havde i øvrigt ikke set eneste laks på den plads i 10 dage!

Hitch; 
Hitch kan sagtens fiskes selvom der er strømbølger på overfladen og du ikke selv kan se din hitch, hvis monteret rigtigt så hitcher den og fanger laksens opmærksomhed. 

Laksen reagerer meget forskelligt på en hitchet flue, nogle reagerer med voldsomme plask eller slag, andre med en forsigtig hvirvel bag fluen og nogle ”tailer”, dvs sige at de viser lige halen ganske forsigtigt bag ell i området af fluen. Med Hitch og hvis laksen viser interesse i den ene ell anden form, bør man fortsætte med Hitch. Jeg har selv rejst en laks 10 gang i rap til en lillebitte hitchflue og den tog først i 11 kast.

Har man eksempelvis et par reaktioner til en hitchet flue og laksen så stopper sin interesse, bør man skifte til traditionel flue og eventuel intermediate- eller synkeline og eventuelt tilbage igen til flyde, eventuelt med gode pauser imellem på 20 minutter til en time.


Til allersidst – lad nu være med at sætte et 0.30 mm forfang på fordi du bruger små fluer – der lusker nogle store basser rundt deroppe og de skal ikke mistes på grund af for tyndt forfang – vel. Jeg anbefaler 0,40-0.43 mm som minimum og mindste krog størrelse 10. 


Fortsat Knæk og Bræk

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk 

JSN Dome template designed by JoomlaShine.com