Laksefiskeriet generelt Norge 2014 - del 2

Den 01. juni starter årets spændende laksefiskeri i Norge og flere andre steder. Laksefiskeriet er et populært fiskeri blandt mange danske lystfiskere, der i de blot 13 uger det står på, valfarter til laksevandende, med håbet om en sølvblank laks for enden af linen.

Mange kystfiskere er ligeledes grebet af laksefeberen, så derfor kan du også følge med i laksefiskeriet her på Lystfisker-liv.dk, og hvem bedre end Michael Koch til at beskrive dette.

Vi forsøger at opdaterer laksefiskeriet i de forskellige elve igennem alle 13 uger og specielt i de uger hvor Michael fra Lystfisker-liv.dk, er at finde i Gaula med gode fiskekammerater. Her vil vi forsøge at sende delvis live fra disse ture.

Der vil også komme nyt via Kenny Frost, Anders Uldbjerg, Finn Nielsen (undertegnede), med flere...

Redaktionen

 


Laksefiskeriet generelt - (del 05)

Tirsdag den 22. juli (2014) - eftermiddag 15.00

Med 21 kubikmeter i sekundet i Gaulfossen, er det lige før at fiskeriet går over i “let fiske”, hvilket betyder;

  • Mark (orm) uden synk
  • Ingen Sluk (blink)
  • Kastedub og flue kun med flydende dub
  • Men flue må stadig gerne foregå med både flyde, synkespids eller synkeline, dog ikke belastede fluer.

Og her må man lige notere sig, at “normalt” fiskeri først starter igen ved 30 kubikmeter i sekundet i Gaulfossen.

Ellers får jeg nogle rigtige dejlige rapporter om havørrederne, der virker noget større end de seneste år. 

Selvom der endnu ikke er flere havørreder i stastistikken end i de foregående år, hører jeg fra flere fiskere,  at det virker som om der er flere havørreder i år end i de sidste mange sæsoner.

Det kunne være rigtigt dejligt hvis vi kunne se et opsving for havørrederne, da vi stadig er nogle der gerne lusker rundt i aftenskumringen med en lille let enhåndstang efter disse vidunderligere fightere.


Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk

 

Laksefiskeriet generelt - (del 04)
Torsdag den 10. juli (2014) - eftermiddag 15.00

Gaula er en blandet fornøjelse i denne sæson. 

Det handler om følelser, politik og sund fornuft, eller mangel på samme og endelig et stort etisk spørgsmålstegn i sportsfiskerens egne rækker.

Visse lodsejere beklager sig over mangel på laksefiskere, som de mener er blevet skræmt bort af “falske rygter” og få eller ingen laks. Samme lodsejere mener samtidig, at der er rigeligt med laks og at fangststatistikken udelukkende er berørt af mangel på laksefiskere til at fange dem.

Disse lodsejere glemmer bare, at for en elv som Gaula, er de store juni-laks en af de vigtigste parameter for en god og sund bestand, og de har ikke ligefrem været fremntrædende de sidste par sæsoner. 

Så selv om slutningen af juni og starten af juli godt kan fremvise nogle fornuftige optræk af laks, så er vi stadig langt fra de mængder der gør det muligt at høste i tilstrækkelig grad.

Politisk har både elv-sammenslutningerne og NINA flyttet sig de seneste to år, så her går det fremad. Den bedste beslutning i min opfattelse er, at man konkluderer, at det ikke hjælper laksen at lukke for fiskeriet, men i stedet at beskytte laksen - både hunner og hanner.

Nu mangler vi bare at samme politikere og indvolverede også forstår at beskytte juni-laksene til næste sæson, så Gaula forhåbentligt hurtigt kan komme tilbage til sine storehedsdage.

Jeg mener helt konkret at mellemløsninger såsom at man tillader enten en eller to laks, eller hanner og hunner, kun skaber grobund for tvivl og snyd eller etisk forvirring.

Eneste rigtige løsning er fuld fredning af juni-laksen og hjemtsagelse af grilse, eller laks under 65 cm hele sæsonen.

Endelig er der de forskellige opfattelser blandt sportsfiskerne, eller de opfattelser af både spillereglerne og de etiske holdninger. Og her er der vikelig en spredning, der ikke hjælper hverken laksen, lodsejerne eller politikerne.

Vi er SÅ forskellige i opfattelsen af laksens eksistens og overlevelse, at det er svært at tro at vi er her for det samme.

Men de der vil høste, og slæbe bunker af laks til fryseren, kan så nøjes med det i et par sæsoner. Og de der ikke kan acceptere de nye regler og tiltag må jo finde på noget andet at lave.

Og til de der gerne vil både se og mærke suget fra en blanklaks og med glæde sætte den tilbage, vil de forhåbentlig kunne overlevere en bæredygtig laksestamme til kommende “bæredygtige” laksefiskere. 

Og det er sjovt nok, den nuværende yngste generation, der faktisk har det nemmest ved at følge, se og forstå den nye vej at fiske på.

Slutteligt er der mange positive informationer fra Gaula. Der ses fisk og der fanges fisk på store dele af elven. Men det er også som det somme tider er, sådan, at visse vald oplever et fornuftigt fiskeri, hvor andre vald end ikke ser skyggen af fisk. Med mindre fisk på elven og en vandføring der ikke forhindre laksen overhovedet, giver ofte skæve og anderledes fordelinger.

Fortsat knæk og bræk til de der fisker for at bevare vor laksebestand. 


Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk

 

Laksefiskeriet generelt - (del 03)
Torsdag den 10. juli (2014) - middag 12.00

Selv NINA ser nu lyset (Michael Koch)

NINA anbefalte å sette ut laksen

Forskerne mener det spare flere gytefisk enn nedkorting av sesongen

Norsk institutt for naturforskning mener at krav om gjenutsetting av hannlakser over 65 centimeter, er bedre enn å kutte ned fiskesesongen.

Det framkommer i et notat NINA har sendt i forbindelse med det nye tiltaket som er satt i verk for Gaula og Orkla. Fra 1. august må alle hannlakser over 65 centimeter (minst tre kilo) settes tilbake til disse to elvene. Fra før er hunnlaksen fredet.

Miljødirektoratet hadde først vedtatt at fiskesesongen skulle stoppes 15. august i stedet for 31. august, for å spare gytefisken. Med det nye tiltaket, kan fiskerne fiske i Gaula og Orkla ut august.

NINA har kommet fram til at selv om 25-30 prosent av fanget laks må avlives fordi de er for skadet til å gjenutsettes eller dør senere, er det overveiende sannsynlig at Gaula fiskeforvaltnings forslag er bedre enn Miljødirektoratets. Flere laks vil ifølge NINA, overleve fram til gyting om også hannlakser over 65 centimeter fredes.

Kilde: NINA

Via Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk

 

Laksefiskeriet generelt - (del 02)
Onsdag den 09. juli (2014) - middag 12.00

Endelig endnu et fornuftigt tiltag, selvom det nok burde have været med umiddelbar effekt. Men et glædeligt og stort skridt for Gaula og en tiltrængt hånd til en hårdt ramt laksebestand.

Ellers ser det heldigvis ud til at der stadig er mellemlaks at fange, hvilket er vigtigt for gydningen og med 6,5 ton fangst på dette tidspunkt, kan det stadig nå at blive en sæson der ikke ender i en katastrofe trods alt.

Lukningen af af de sidste to uger ser således også ud til at være afblæst, så de der har booket fiskeri ikke behøver at være nervøse.


Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk

 

Alle store hannlakser må settes tilbake

Gjelder fra 1. august i Gaula og Orkla
NYHETER
  • Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  • Mobil: 98260456
Publisert: 09 juli 2014 12:16 PM Sist oppdatert: 09 juli 2014 14:18 PM

Fra 1. august må også hannlakser over 65 centimeter settes tilbake i Gaula. Fra før er hunnlaksen fredet.

Gaula fiskevaltning har onsdag innført ny bestemmelse for laksefisket i Gaula av hensyn til det dårlige innsiget av laks. Dette er godkjent av Miljødirektoratet.

Fredninga av hunnlaksen gjelder fortsatt. Derimot blir det ikke stopp i sesongen fra 15. august likevel.

Imidlertid må all hannlaks på 65 centimeter og oppover, fra 1. august settes tilbake. Disse hannlaksene er fra omtrent tre kilo og oppover, opplyser Torstein Rognes, daglig leder for Gaula natursenter.

– Dette er tiltak for å spare laksen. Innsiget er historisk lavt, og dette er ikke noe å bortforklare. Vi setter nå inne ekstra ressurser for å spre informasjon om gjenutsetting, og med tilsyn, sier Rognes.

Rognes sier at det er voldsom rykteflom rundt Gaula i år, men at det er forholdsvis enkel matematikk at når det er få fiskere er det lite laks.

Vannstanden i Gaula er nå lav på grunn av lite nedbør.

– Vi følger utviklinga fra dag til dag, sier Rognes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilde: Tronderbladet.no

 

Laksefiskeriet generelt - (del 01)
Lørdag den 28. juni (2014) - middag 12.00 - Gaula

Trods den mindre positive situation i Gaula og Orkla, så er det dejligt at se de mange reaktioner så tidligt på sæsonen. 

Især Matt Hayes’ indlæg skal have en stor hånd, hvor han i min opfattelse klart bekriver problemer og holdninger til, at det ikke er så enkelt endda og, at både årsagerne og resultaterne kan være mange.

 Men der er kun en vej lige nu og det må være totalt Catch & Realise, eller totalt fiskeforbud i en del år, hvis vi vil bevare de tidlige og store juni Laks. 

Det får mig til tænke på, at det er da godt at vi ikke oplevede denne situation for en del år siden, hvor man/vi ikke var særligt flinke til at indrapportere løbende under fiskeriet. Den løbende indberetning af fangsterne viser lige præcist nu sin store værdi med at bringe meget vigtig information om hvor mange eller få Laks, der i virkeligheden findes i elven indenfor en rimelig kort periode.

 Uden den viden, ville man sikkert ikke kunne have taget nogle hurtige og nødvendige tiltag som der heldigvis er gjort. At man så taler om muligvis at lukke for de sidste uger, er jeg ikke enig i, og nu hvor det er sagt kan man ligeså godt gøre det. 

 For hvorfor skulle der nu kommer mange at fiske i en elv, hvor der “så godt som” ingen Laks er, og med en usikkerhed på om man bliver afvist på stenbredden, eller sågar midt under en uges fiskeri


Michael Koch
Lystfisker-liv.dk og Dansk Laksefiskeri.dk


(Red.)
Michael skriver:
Den løbende indberetning af fangsterne viser lige præcist nu sin store værdi med at bringe meget vigtig information om hvor mange eller få Laks, der i virkeligheden findes i elven indenfor en rimelig kort periode.

Du har så evigt ret Michael, og derved er det også pinligt at se og vide, at vald - som vi begge kender - fortsat undslår sig denne oplysningspligt.

 
 

JSN Dome template designed by JoomlaShine.com