Laksefiskeriet generelt Norge 2015 - del 2

Den 01. juni starter årets spændende laksefiskeri i Norge og flere andre steder. Laksefiskeriet er et populært fiskeri blandt mange danske lystfiskere, der i de blot 13 uger det står på, valfarter til laksevandende, med håbet om en sølvblank Laks for enden af linen.

Mange lystfiskere er ligeledes grebet af laksefeberen, så derfor kan du også følge med i laksefiskeriet her på Lystfisker-liv.dk, og hvem bedre end Michael Koch til at beskrive dette.

Vi forsøger at opdaterer laksefiskeriet i de forskellige elve igennem alle 13 uger og specielt i de uger hvor Michael fra Lystfisker-liv.dk, er at finde i Gaula med gode fiskekammerater. Her vil vi forsøge at sende delvis live fra disse ture.

Der vil også komme nyt via:

 • Kenny Frost
 • Torben Pedersen
 • Torben Jensen
 • Harry Østergaard Jensen
 • Henrik Ravn
 • Rene Gerken
 • Henrik Kassow
 • Bo Nielsen
 • Kenneth Kjeldsen Nielsen
 • Kurt Granat
 • Finn Nielsen (undertegnede)
 • Med flere...

Redaktionen

 

 

Laksefiskeriet generelt - (del 11)
Tirsdag den 30. juni (2015) - aften 20.00 - Gaula

Laksefeber...

Puha hvor laksefeberen rusker i mig. Heldigvis kører jeg fredag morgen mod Gaula.

Gaula ser ud til at fået pusten tilbage og NINA har fanget 3 gange så mange mellemlaks i kilenot som året før på samme tidspunkt. Ligeledes er der også et større indtræk af storlaks.

Har netop snakket med Søren Søndergaard som går nede på Kregnes. Han kan ligeledes melde om massiv opgang og rigtig fint fiskeri.

Hos mig i Singsås har jeg endnu ikke fået noget melding, men tror at fiskeriet heroppe vil svinge sig op når vandføringen i Eggafossen når ned på 20 m3.


Med venlig hilsen
Kenny Frost
Frostfly.dk

 

Laksefiskeriet generelt - (del 10) 
Mandag den 29. juni (2015) - aften 18.00 - Gaula

Fra allernærmeste hold forlyder det at Laksene "tonsede" gennem Gaulfosson i går aftes og i løbet af idag. 

Det lykkedes dog holdet at lande fem Laks og at have kontakt med ligeså mange, mens det store træk gik forbi. 

Her til aften er der stille, men der kommer stadig mindre stimer af Laks og de har fart på nu hvor vandet falder og temperaturen stiger. 

Det kan ikke vare længe før det kan ses på fangsterne ovenfor Gaulfossen. 


Michael Koch

Lystfisker-liv.dk 

 

Laksefiskeriet generelt - (del 09)
Mandag den 29. juni (2015) - middag 12.00 - Stjørdalselven

Hej Finn - mere nyt fra Størdalen 

Grill ved elven med gin/tonic og rødvin. 

Let regn fra klokken ca. 24.00 betød en tidligt tur i seng. Stod op til let regn og let stigende vandstand. 

Få folk ved elven. Let oprydning og klargøring medens vi venter på bedre vejr. Påtænker at begynde fiskeriet omkring klokken 13.00. 

Fangsterne gik ned søndag i elven som helhed. Laksen på 14 kilo er nu bekræftiget på laksebørsen. Den vejede 14,9 og blev fanget på blink.

Vores modfiskere tog fire Laks lørdag, blandt andet den på 14 kg, hvilket bekræftiger den gode opgang efter flommen torsdag. Der kommer sikkert endnu et stort træk med vandstandstigningen, og kommer grilsen også, får vi masser af action.

Fiskedirektoratet hat lavet prøvefiske i fjordmundinger for en uge siden. Mange Laks er på vej ind, det kunne tyde på en vending i bestanden efter de to sidste magre år.

Vi er klar til en lang tur ved elven i eftermiddag og aften.

Knæk og bræk til alle vores fiskekollegaer.


Med venlig hilsen
Henrik Ravn 

 

Laksefiskeriet generelt - (del 09)
Søndag den 28. juni (2015) - aften 18.00 - Stjørdalselven

Hej Finn - nyt fra Stjørdalen

Peter Ubbe, Tommy Bitch og Henrik Ravn ankom til Stjørdal lørdag klokken 14.00 og allerede klokken 16.00 var snøren i vandet. 

Stjørdalelven er mindre end Orkla og Gaula. Med sine årsfangster fra 4- til 10 ton og sin overskuelige størrelse har Stjørdalelven vundet et ry som et godt alternativ til de to større elve.

Da Stjørdalelven samtidig har noget af Trondheimfjorden bedste fluevand betyder at en skare af trofaste fiskere vender tilbage til elven år efter år. Bemærk - elven nærmere sig de 4 ton allerede i juni i år, og snitvægten er stadig omkring over 6 kilo. 

Vi blev mødt af en elv på retur efter en flom i torsdags. Elven var stadig langt over den normale vandstand og vandet var karakteristisk brun med en rødlig tone. Det vat et spændt hold der drog mod elven.

Første dag bød på mange kontakter, to mistede fisk, begge omkring 5 kilo og begge næsten klar til landing (forbandet at man vil håndlande). Vi fangede desuden en havørred på ca. 50 cm.  og en Laks på 1,5 kilo, begge blev genudsat. 

Lige nu søndag eftermiddag, er elven kraftig faldende dog stadig let farvet. Et par resultatløse turer ned af stykket i en bagende sol, er det blevet til. På modsatte bred er der fanget en Laks på 8-10 kilo og der går rygter om en 14 kilos fisk fra i morges. 

Vi fisker kun 8 km fra havet på Ersgård Syd, så vi venter nu på højvande klokken 22.00 og en gang nattefiskeri. 

Bøfferne er klar til grillen og kartoflerne skal snart i ovnen. 

Vi vender tilbage med en melding om nattens fiskeri og en melding fra Gaula på tirsdag.


Med venlig hilsen
Henrik Ravn

 

Laksefiskeriet generelt - (del 08)
Lørdag den 27. juni (2015) - aften 18.00 - Gaula

Laks ovenfor Gaulfossen 

Vel ankommet til hytten Lørdag middag. En god frokost med gutterne, og så ca. 20 min. fiskeri, så sad den første Laks der dæleme..!

15_norge_53

79 cm. og 4,7 kg. Gaula sølv..!

Så god start på en uges fiske-hygge.

Steffen Winblad 

 

 

Laksefiskeriet generelt - (del 07)
Lørdag den 27. juni (2015) - aften 18.00 - Gaula

Laks ovenfor Gaulfossen 

En halv times fiskeri var nok for Bo Nielsen, Sportshuset i Horsens - så var der gevinst 

15_norge_51

Laksen er fanget på en Banana Zonkerflue på valdet Rogstad Gaard, Støren

Via Bo Nielsen
Redaktionen

 


Laksefiskeriet generelt - (del 06)
Torsdag den 25. juni (2015) - middag 12.00 

One of few out of Bolstad this year, but in very nice company.

 — sammen med Trond Mohn her: Mare Pool In Bolstad River.

15_norge_52

Henrik Kassow
Olderøen flyfishing Lodge 

 


Laksefiskeriet generelt - (del 05)
Onsdag den 24. juni (2015) - middag 12.00 - Gaula

Forholdende er gode i Gaula - nu!

Det er særdeles fine forhold på Gaula på tiden. 

Vandføringen ligger pænt over middel men stadig under de magiske 200 kubikmeter i sekundet, selvom de nu heller ikke er så truende mere med 12 grader i vandet.

Der er ikke gået alvorligt ”hul” på fangsterne ovenfor Gaulfossen, men det kan være at antallet af fiskere endnu ikke er toppet heroppe. 

Derfor er det er skønt at se fangster helt oppe i Singsås, og endda øvre Singsås på kanten til Haltdalen, hvilket jo viser at Laksens adfærd stadig er uændrede og at de trækker hurtigt op i bunden af Gaula, så snart de kan passere Gaulfossen. 

Der fanges stadig pænt med Laks på den nedre del og det er jo flotte Laks i mange størrelser og stadig med nogle ”rugger” pænt over de 10 kg indimellem.

Gaulfossen nyder rigtigt godt af den svingende ”over middel” vandstand, der altid parkerer Laksene i længere tid i Gaulfoshølen end ved lavere vand, og de har allerede passeret fangstantallet af hele 2014.

Gaulfossen viser fin stil med en Catch & Release på mellem 45 og 50 %, så der slipper alligevel mange Laks forbi dette magiske sted og videre op i systemet, hvor nogle Laks vil blive fanget igen og måske endda mere end to gange.

Undersøgelse fra Skotland har tidligere vist, at de Laks der er tilbøjelige til at hugge et agn, ofte vil gøre det igen.

Det er derfor yderst vigtigt at landing og afkrogning af Laksen, er skånsom som muligt, så vi er helt sikre på overlevelse og endelig en god gydning. Fortsat Knæk og Bræk...


Med venlig hilsen
Michael Koch
Lystfisker-liv.dk 

 

Laksefiskeriet generelt - (del 04)
Tirsdag den 23. juni (2015) - morgen 09.00 - Gaula

(skrevet 22. juni)
I dag har naboerne på Reitstøa fået to fine Laks – så nu er det op til Thomas Vinge at få en Laks på land. Thomas er alene på Frostfly Vald i denne uge.


Med venlig hilsen
Kenny Frost
Frostfly.dk

 

Laksefiskeriet generelt - (del 03)
Tirsdag den 23. juni (2015) - morgen 09.00 - Gaula

(skrevet 21. juni)
Holdet fra uge 25 er på vej hjem og i skrivende stund er der kun en mand på Frostfly Vald i Gaula. 

Det bliver spændene at følge de næste dage, hvor jeg krydser fingre for at der er sluppet en stor del igennem, som kan fornøje sig i den smukke elv ovenfor Gaulfossen, og glæde de mange håbefulde laksefiskere.

Det er med en smule frustration at bevidne, at det endnu engang er startet helt skævt med bonanza- fiskeri på de nedre stræk, og en død start ovenfor Gaulfossen. Håber at reglerne bliver overholdt og de store stærke gydefisk får lov til at komme hjem på gydepladserne.


Med venlig hilsen
Kenny Frost
Frostfly.dk
 


Laksefiskeriet generelt - (del 02) 
Tirsdag den 16. juni (2015) - middag 12.00 - Gaula

Så knækkede “kurven”... 

Gaula er nu nede på 170 kubikmeter i sekundet og 8 grader, nu ka det ikke vare mange dage før vi ser den første rapport fra ovenfor Gaulkfossen og et godt bud plejer at være Krogstad og Rognes...

Lad os se om det holder.

Michael Koch
Lystfisker-liv.dk


Laksefiskeriet generelt - (del 01)
Mandag den 15. juni (2015) - middag 12.00 - Gaula

Gaula - starten af uge 25

Gaula holder en relativ jævn høj vandtand og der er tydeligvis Laks på elven. 

Det virker også til at det for alvor er mellem Laks der nu dominerer fangsterne med (relativt) mange Laks mellem 4 og 7 kg. Der er ingen tvivl om at opgangen er rimelig god, og ser man på vandføringen og vandtemperaturen, er det tydeligt, at Laksene ikke bare suser op i Gaulfossen. Fangsterne er fint fordelt, dog stadig på den nedre del af elven og Gaulfossen fisker kun ”moderat”. 

Der er ingen tvivl om, at så snart vi når 8 grader+ i vandet og Gaulfossen går under 200 kubik i sekundet, så rykker Laksene opover for alvor, og det ser ud til at kunne ske når som helst i denne eller næste uge. Det passer med de ældre rapporter, hvor uge 25 – 26 var de normale startuger ovenfor Gaulfossen. 

Hvordan opgangen bliver henover sæsonen kan kun tiden vise, men med så mange mellem Laks allerede nu kunne det tyde på at der vil være flere mindre Laks og grilse i udsigt (hvis der ellers er nogle grilse). Sådan kunne man ihvertfald se på det før i tiden.

Der er nok der har teorier om Laksebestanden, men jeg tror jeg venter og ser hvad naturen byder os. 

Skotland har ihvertfald et godt fiskeri lige på tiden, Danmark er heller ikke så ringe endda, og tingene plejer at hænge nogenlunde sammen.

Der er ihvertfald ikke noget at ”tude” over endnu for Gaulas vedkommende, og sammenlignet med hele juni 2014 ligger fangsterne noget foran med 465 laks for de første 2 uger i år, sammenlignet med 877 for hele juni 2014. 

Et par spændende uger venter forude. 

Knæk og bræk til alle der frister Laks i både Danmark, Skotland og Norge.


Michael Koch
Lystfisker-liv.dk 

JSN Dome template designed by JoomlaShine.com