Flammen – et must for kystfiskeren!
Flammen – et must for kystfiskeren!
Foto: Finn Nielsen - Lystfisker-liv.dk

Af: Redaktionen / 06.03.12 09:05:00

Det var helt mørkt, morgenen var fortsat et par timer fra at lade solen stå op over Mariager Fjord. Vi stod på land og kastede vores fluer ud på det lave vand, mindre end 30 cm dybt. Vandet eksploderede – ”Flammen” blev taget voldsomt af havørrederne. Senere på dagen oplevede vi at være to mand blandt otte kystfiskere, som var de eneste, der fik hug af havørrederne, da de huggede på ophængerfluen – igen var det ”Flammen”.


Kystfiskeren – både til flue og til spin
Ovenstående ”teaser” til denne lille artikel er ikke en enestående oplevelse med superfluen. Ofte har vi i såvel Limfjorden, Mariager Fjord som på Samsø oplevet, at denne flue gjorde udslaget og ikke mindst forskellen. Ikke mindst, at det at bruge en ophængerflue generelt kan gøre den store forskel for en spinnefisker på kysten. At man så bruger ”Flammen” som ophængerflue, gør ofte en endnu større forskel. En flue, havørrederne ikke kan stå for.

Fisker man ”Flammen” i en lidt lysere farve (det skal jeg vende tilbage til) i de mørke timer samt i den kolde tid, kan det være udslagsgivende. Med de mørke timer er det både om morgenen, og når mørket falder på om aftenen. Uanset om man er til ordinært fluefiskeri, eller man fisker med spin og ophængerflue, så bør ”Flammen” altid være med i æsken.

”Flammen” – Martin Hedegaard
Mon ikke mange fluefiskere på et eller andet tidspunkt har stiftet bekendtskab med fluen ”Juletræet”. En flue, der er udviklet af Steen Ulnitz i 1986. En fantasiflue, der skulle illudere børsteorme, og som har rigtig mange kystørreder på sin samvittighed. En flue, der fortsat bruges af mange med stort held.

Martin Hedegaard, fluebinder, forfatter, lystfisker og lærer på Helgenæs Naturefterskole, videreudviklede i midten af halvfemserne ”Juletræet” og skabte fluen ”Flammen”. En fluorød flashabou-flue (mylarrør), som står stærkt i kontrast til ”Juletræet”, som er med et gennemsigtig pearl-farvet mylarrør. Sidebemærkningen er, at ”Juletræet” med pearl-farvet mylarrør kan ændres i alle mulige farver ved at ændre på kropsmaterialerne under det gennemsigtige mylarrør.

Ikke mindst under kystfiskeri i Mariager Fjord er der i de sidste 15 år indløbet rigtig mange fangstrapporter, hvor ”Flammen” indgår, men også Kolding Fjord, Vejle Fjord, Limfjorden og kystfiskeriet omkring Fyn har mange beretninger om denne flue. Ingen tvivl om, at Martin Hedegaard skabte en klassiker i dansk fluebinding og kystfiskeri. ”Flammen” er ikke kun en døgnflue!

Få Finn Nielsen fra Lystfisker-liv.dk's bindevejledning til Flammen i marts-udgaven af Fiske Avisen, som kan købes hos din grejhandler, bladkiosk eller her på siden.

KILDE: Fiske Avisen

JSN Dome is designed by JoomlaShine.com