Bækørreder på tørflue - en oplevelse!!!

Opfordring til jer derude

Hej Finn! Long time no see. Håber alt er vel I Nørhalne. Jeg sender en mail til dig, og håber du måske kan strikke lidt sammen til hjemmesiden, som andre måske kan finde interessant og inspirerende!

Da varmen og østenvinden stadig er daglig kost, og åerne sukker efter nedbør, føler jeg mig næsten forpligtiget til, at skrive lidt om det fantastiske fiskeri som findes lige foran os i denne tid!

De blanke basser lader vente på sig, men åerne er stadig et besøg værd. I alle de nordjyske åer, findes der en god bestand af bækørred som ikke er flottere og stærkere at fange i denne tid. Maj-flue klækningerne er startet heroppe, så det er bare at komme ud til vandløbene og få en på opleveren.

Mit fiskeri efter bækørreder, går ind i en helt eftertragtet fase, jeg længes efter det som en lille dreng hver år! Det hele startede, da jeg kun var en ung purk, da jeg på film, så de flotte Brown Trouts, som blev fanget i de engelske kalk-strømme på tørflue!

Jeg troede at et sådant fiskeri kun var henlagt til de rigtig dygtige fluefiskere, og kun herhjemme kunne foregå ved de kendte midt og sydjyske åer. Jeg har senere erfaret, at det faktisk er let og ligetil! Især i denne tid og de næste par uger.

Kort fortalt mister selv de store af åernes ukronede konger (bækørreden), deres skyhed, og er til at få i tale. Det gælder om at snige sig op af åen på indianer-maner, (dog er mokkasiner ikke strengt nødvendige), og så holde øje med de drivende ” lystsejlere” på overfladen! Det er så uhyggelig spændende et fiskeri, at man helt glemmer brændenælderne, når man ligger i dem.

Kunsten er så at fokusere på en spottet fisks æde-mønster, og få lagt et passende opstrøms kast, en meter ovenfor fiskens ”vindue”, og derefter have kontakt med fluelinen til indtagning, med strømmens hastighed. Jeg bruger meget tid på at spotte fisk, vente på regelmæssighed, og krybende adfærd mod fiskens standplads.

Hvad grej og udstyr angår, kan jeg fortælle at jeg startede med almindelig ørredgrej til foretagendet! En ni fod, klase seks til syv composite stang fra Berkley, og et passende hjul med en Hardy dobbelttaperet klasse seks flydende line. På dette grej havde jeg de første gode oplevelser med tørfluefiskeriet.

Siden hen, blev det skiftet ud med det grej jeg bruger den dag i dag, nemlig en syv en halv fod, klasse tre til fire fluestang fra Hardy og et Hardy Featherweight fluehjul. Det er nostalgi, så det batter, jeg føler til tider jeg står ved de engelske Chalkstreams! Fluelinen jeg bruger i dag er en Scientific Anglers Ulta to Hi-floate klasse fire dobbelttapperet, med tilspidset forfang fra ca. 0.30 og ned til 0.18 eller 0.16.

På dette grej, har jeg rundt omkring heroppe i de nordjyske åer (Lindenborg Å, Elling Å, Ryå, Voer Å og Gerå), haft mange dejlige oplevelser ved denne tid. Endvidere består mit udstyr selvfølgelig af tørfluer. Jeg bruger i denne tid fyldige og stor fluer, gerne størrelse 12 eller 14, Daddy Long Leg, hjortehårs-fluer og rigtige majflue-imitationer. Bare fluen fylder på overfladen, det er det der er vigtig.

       
                                       Udpluk af mine tørfluer til majflue-ræs

Desuden bruger jeg en tørflue-spray (silicone), eller tørflue-pulver, dette bruges til at hjælpe på flydeegenskaberne ved tørfluerne, især efter at den har kroget og fanget den første fisk. En fiskevest el jakke, med et stykke indsyet skind, er og så en god ting til fluerne at tørre på. Forfangsmateriale, neglesaks, poloraid-briller og kikkert, er nogle ting jeg altid har på mig. Myggeolie/spray er heller ikke noget man skal glemme.

Tag et digital-kamera, til at forevige det lykkelige øjeblik, hvor fisken er fanget! Behandl nu fisken med omtanke og respekt, og genudsæt så mange fisk som muligt. Det er skønt at se en flot trind bækørred, svømme tilbage i sit rette element, med en håndsrækning og tak for nu, og vi ses igen næste år.

Kom nu ud og prøv dette fiskeri kære fluefiskere, oplevelserne og naturen ligger lige foran jer. Jeg vil glæde mig til at møde fiskekammerater derude i fremtiden, da det ikke er så tit man har mødt folk ved denne tid. Lidt en skam for i går virkelig glip af noget venner.

Finn, jeg har vedhæftet nogle billeder fra en tur i går! Jeg fangede og genudsatte fire bækørreder mellem 38 og 48 cm+. Jeg kastede nok til en tre-fire fisk mere. Klækningerne vil blive mere massive i den kommende tid, derfor lidt sky fisk (lav vandstand også).

                       
                                     Fluen er taget, og fighten kan begynde                                                     45 cm bækørred med majfluer i overfladen                                                                                    

                       
                                             Bækørred 48 cm                                                                              
Kompakt bækørred på 44 cm


Mange Lystfiskerhilsner og Knæk og bræk derude!
Henrik Jørgensen

 

JSN Dome template designed by JoomlaShine.com