August - tørfluer og inspiration

Efter endt sommerferie, med en juli måned med meget høje temperaturer, er det igen arbejdshverdag for de fleste. Fiskeriet med tørflue i vores åer, tager efterhånden en drejning i retning af et skift fra meget små fluer i døgnflue grupperne, til noget større madding, i form af stankelben og vårfluer, og andet under betegnelsen mark-insekter.

Der er ingen tvivl om, at den tørfluefisker, der har sans for at tage chancerne i form af at variere sine mønstre til det praktiske fiskeri i august, vil få mange flere chancer ude hos fiskene.

Trods kortere døgnrytme, med solnedgang omkring kl. 21.30, så kan starten af august godt være perioden, hvor man skal satse på fiskeriet sent om aftenen. Desværre er det sådan, at mange steder, er åen forholdsvis nyklippet, og da kan fiskene være meget svære at komme i nærheden af, vis vi ikke har fået lidt vand. Til gengæld er de åer, der vedligeholder sig selv et mareridt med meget grøde både i vand og på land, så forholdene er ikke optimale.

De steder, hvor grøfter og kanaler løber til hovedløbene, er der desværre også den mulighed, at der skal slås grøde en ekstra gang, når høsten er ovre, og så har man tit en periode med drivende grøde igen.

Personligt plejer jeg, at udnytte august til observation, mest fordi mine hjemvande også har en stor opgang af havørred, og jeg har normalt teamet mit grej, så jeg i et hurtigt skift kan gå fra tørflue grej over til let havørred grej.

                
                               Per Karlsen i august ved Gels Å
                                    Stalling 43 cm, 0,85 kg
                                   Fanget på Spent Spinner

Det kan jeg tillade mig, fordi jeg bruger en RST11’ stang i klasse 5/6, og så skal der blot skiftes spole og flue, og så er muligheden, for et godt havørredfiskeri, når forholdene er til stede. En klasse 5/6 i de moderne stænger, kan sagtens magte fisk op til 10 pund, så kommer den store, så må ballerne jo bare strammes!

Af mønstre bruger jeg et lille sortiment, som i mange sæsoner har været brugt til august måneds stallinger og bækørreder. Det er til døgnfluer mønstre i Thorax typen i grå - brune - oliven farver, og et mønster som Klinkhammer, er ligeledes at finde i disse farver. Krogstørrelsen på mine døgnflue imitationer er mest størrelse 16, men det kommer an på, hvor massive klækninger, der indtræffer.

I efteråret er det generelt vigtigt, at man har mulighed for at få nogle små spent spinnere sat på vandet under det sene fiske, det er næsten et must, og har man ikke lige bundet nogen, er her et par mønstre, som kan bindes i løbet af en halv times tid, der ikke noget hokus pokus ved de her mønstre, men de fanger fisk.

               
                                                             August - Spent Spinnere

Navn: Brun P.K. Polyspinner.

Krogstørrelser 22 - 14. Gerne i lange og korte udgaver.

Hale: Tre hvide spinnertails, ca. tre gange kroppens længde.
Krop: Mørkebrun poly dubbing.
Thorax: Brun poly dubbing.
Vinge: Hvidt gavebånd eller hvid taft.
Bindetråd: Som kropsfarven, gerne i tykkelse 12/0 eller Midge tråd hvid.

Ønsker man farvevarianter, så er en orange og hvid udførsel rigelig til at dække behovet. Halerne kan laves af flere forskellige materialer, såsom Cog De Leon fibre - almindelige hackle fibre, men de kunstige spinnertails, er nok det materiale, der er nemmest at bruge.

Hører man til de fluebindere, der har CDC fjer på programmet, så er spent spinnere absolut et område, der virkelig dur til CDC fjerene, men man skal være sparsom med ”beklædningen”. Jeg har haft stor succes med CDC spent fluer, men selve problematikken omkring bindingen af CDC fluer vender vi frygtelig tilbage med, når vinterens fluer skal introduceres, her på siden.

Som det kan anes, så har jeg en ide’ om, at man selv skal ud og botanisere i det praktiske, det er jo ude ved vandet det sker, men jeg har yderligere den erfaring, at man skal opsøge informationen selv, og til de kommende efterårs måneders tørfluefiskeri, vil jeg anbefale at kigge lidt på lektien på de nedenstående link, det er fremragende fotograferet og fortalt, og jeg synes, at man skal unde sig den information, for at lære noget om efterårets insekter.

Stankelben:
http://www.fluefiskesiden.no/

CDC Vårflue mønstre:
 http://www.fluefiskesiden.no/

Vårfluer:
http://www.fluefiskesiden.no/

Nu er vejret jo ret afgørende for om man får et godt tørfluefiskeri i efteråret, men en Indian sommer i september, uha, så sker der noget, det kan være næsten lige så godt fiskeri, som når majfluerne er på, og samtidig kan september godt give nye medspillere på tørflue fronten, nemlig den nystegne havørred plus steelheads.

Jeg har det held, at jeg i mine vande, i perioder kan fange havørred og steelheads på tørflue, og det jo noget større fisk, mest fisk på 45 cm. - 55 cm., og så sker der noget, når disse fisk tager, især vårfluer. Tidligere havde jeg hvert år en tur til Himmerland, og her er chancerne for steelhead jo noget større, men ikke mindre spændende.

Vær beredt, brug informationer og observationer, så får I et rigtig godt input til et spændende fiskeri med tørfluerne.

Vi ses måske derude. Knæk og bræk!


En lystfisker hilsen fra
Per Karlsen.

 

JSN Dome is designed by JoomlaShine.com