LAKS, LAKS, LAKS, OG ATTER LAKS!!!

I disse uger og dage er alle laksefiskere nemt genkendelige, - der står LAKS med tykt i panden og øjnene lyser som blanke skæl – fordi den ene premiere på den anden kommer i stimer de kommende uger og måneder.

I mine 40 år som selvudråbt laksefisker (der findes en Saabye anekdote der sætter grænsen for, - eller bestemmer den dag i dit liv, hvor du endelig er, eller må kalde dig for laksefisker og den behøver vist ikke gentagelse – for den er sand), har vi aldrig haft så mange muligheder for at fange Laks eller andre blanke Salmonider og nærmest året rundt.

Vi rejser kloden rundt som aldrig før, og aldrig har vi hørt, set og læst så mange fantastiske beretninger om laksefiskeri og ofte krydret med nogle saftige videoer af hylende voksne drenge, der både kaster sig i vandet, kysser slimede vanddyr, krammer og kysser kammeraterne og slår tunge sejrsslag på kyllingebrystet. Vores fiskeverden er blevet udvidet i en næsten uudtømmelig grad, hvor vi for blot ganske få år siden nærmest hulkede over en tilbagegang i vores så elskede sport og troede at nu er ”enden nær”.

Det er ret indlysende, at selv med mange problemer fra forurening, havindustri osv., så har vi alligevel fået enten stoppet eller i hvert fald vendt situationen således, at vore laksefisk er mindre truet end for blot 4-5 år siden. Selvom Miljø politikken er svær at få øje på i næsten alle de nedenfor nævnte lande, så har den indsats der er gjort samt naturen i sig selv, vist at ”den” er svær at slå helt ihjel og tak for det.

Catch & Release, samt restriktioner på hjemtagne fisk er uden tvivl en faktor også, selvom den nok ikke er helt målbar endnu. I USA har man eksempelvis haft totalt fredning (eller NO KILL) på ”vilde” Steelheads i over 20 år og hvis man ikke havde haft den restriktion, ville den bestand have været tabt. Så det nytter.
 

Sæsonen og premierer World Wide

Skotland starter typisk i februar og har derfor været i gang i et par måneder om end vinteren har været en barsk udfordring i år. Flere har måttet aflyse deres rejser på grund af frosne elve.

Billedresultat for fishpal 2018 springer

Skotland March 2018
 

I Sydamerika, nærmere betegnet Argentina og Chile har man siden november jagtet verdens største havørreder i Rio Gallegos og Rio Grande i Argentina og kæmpe Kings i Austral River i Patagonien.

Billedresultat for austral river king salmon

Mr Saracione Himself med King Salmon fra Austral River


I Sverige er man i gang i Mørrum (og mange andre vestvendte elve/åer) selvom vinteren også her har lagt begrænsninger for effektivt fiskeri.

I Danmark går vi i gang den 16 april – og optakten er i fuld gang på alle medier. Der bliver bundet Bananer, Francis, Icemen og Fruer samt flere fantastiske Dyre- og Plantenavngivne duske der snart skal druknes i vore fantastiske vestjyske vandløb.
 

Skjern Å, Varde Å eller Storåen - premier, som vi drømmer om
 

USA og Canada er så småt ved at starte på sæsonen for Spring Steelheads, der netop begynder deres indtog i de nordligste elve fra Oregon i USA til det nordligste BC og (os) de, der nu skal døje med det ustabile aprilvejr på de kanter, nyder allergien fra de uldne Strudsefjer og Marabou bundter der nu snøres på modhageløse kroge i de vildeste farver så selv en farveblind kan se forskel.

Billedresultat for Spring run steelhead

Spring Run Steelhead, de bliver ikke smukkere og ej stærkere.  


Når så sommeren for alvor tager til, bliver vores gamle ven Norge igen interessant og færgerne fyldes op med håbefulde danskere fra juni til august, der alle drømmer om den store blanke 10+ kg i én af de legendariske elve og deres ofte stride og tunge pools. Jow jow, Norge svigtes aldrig på trods af fantastiske oversøiske rejsemål og de vel-producerende hyggelige hjemlige åer.

Ægte Norsk Junilaks i herrestørrelse, - hard to beat


Island starter ca. ligesom Norge, og stadig mange valfarter til denne skønne ø med de flotteste mindre elve der virkeligt indbyder til Hitch og Skaters i en uovertruffen natur.
 

Sommeren kommer i gang, det gør også det fantastiske danske havørredfiskeri, der sandsynligvis hører til det bedste i verden. Jeg kender i hvert fald ikke til et så lillebitte sted med så mange vandløb fyldt med mange og flotte havørreder. Sommeren holder som regel også stadig gang i de vestjyske lakseåer, der leverer blanke laks helt til slutningen i oktober.

Den danske Havørredstamme er unik


I oktober hedder Laksene Back End Run i Skotland og i USA starter man så en ny sæson efter både Kings, Cohos og Steelheads i det såkaldte Fall Run og i november/December hedder det så igen Winter Run – a never ending season for lakseinficerede sjæle. Så medmindre man tager til Sydamerika, er det faktisk kun januar der ikke har en udpræget start for noget fiskeri på den nordlige halvkugle.

Forkælede eller privilegerede, - jeg føler mig i hvert fald supermeget heldig, at kunne få lov til at være en del af alle disse eventyr.

Michael Koch
Lystfsker-liv.dk

JSN Dome is designed by JoomlaShine.com