Mest mærkværdige sæson i 40 år – Laksefisker Søren K. Nielsen på Reitstøa Vald, Gaula

Jeg hader sol og sommer – en konstant hedebølge, som i år er det værste jeg overhovedet kan forestille mig

Efter mere end 40 års fiske i Gaula, hvoraf de 30 år er på Reitstøa, må jeg erkende at 2018 indtil videre er den mest mærkværdige sæson jeg har oplevet.

Her på Reitstøa er det vandmængden i Eggafossen som tæller. Eggafossen har i år praksis set ikke været over 10 kubikmeter i sekundet, kun et par hurtige regnbyger har i nogle timer fået Eggafossen op i nærheden af en tocifret vandmængde.

Set med de store briller kan man konstaterer at vandmængden har ligger mellem 1/5 og 1/10 af normalen i hele sæsonen – det er en katastrofe!

Jeg startede sæsonen i uge 25, som normalt er en tidlig chance-uge (vandmængden i Gaulfossen skal unde de magiske 180 kubikmeter i sekundet og med passende vandtemperaturer, for at Laksen går igennem). Ugen har normalt vandmængder i Eggafossen på 40 til 60 kubikmeter i sekundet – i år var der 2 til 5 kubikmeter i sekundet, og deraf var det små Hitch fluer og lette stænger var i brug – jeg har aldrig før startet en sæson med en Hitch flue!

Nu er det uge 29 og vi har ikke pakket stængerne ud, vi sveder tran i skyggen, drikker GT, fortæller røverhistorier om ”dengang i gamle dage, da der var vand i elven”, bander fælt og studerer elv-temperatuen, som tirsdag rundede 24 grader.

Men ok – så fik vi en vandstigning, Eggafossen fra 1,4 til 1,92 kubikmeter i sekundet, det var voldsomt og et par knytnæve store sten kom da også næsten under vand – vandtemperaturen kom helt ned på 17,5 grader. Det begyndte at rykke lidt i kastearmen!

Solen har nu igen taget over, elven falder hurtigt og temperaturen i vandet har rundet de 19 grader. Vejrmeldingen har lige nu tordenbyger og flomvarsel!!! I prognosen for Trøndelag – hvis det holder kan vi i Øvre Gaula måske også prøve at svinge en flue og måske få det magiske træk i linen?


Mvh
Søren Kjær Nielsen
Reistøa Vald, Gaula