Laksefiskeriet i Varde Å slog i år alle rekorder
Brian Albertsen, 49 år, fra Esbjerg med sin vardelaks på 87 centimeter, som han fangede på premieredagen. Det blev startskuddet på den vildeste sæson nogensinde i Varde Å. Arkivfoto: André Thorup
Med 1.701 fangede laks i Varde Å-system i 2018 kan lystfiskerne se tilbage på den vildeste sæson nogensinde.
Den tidligere rekord fra 2016 var på 1.004 Vardelaks.
Varde Å:
Varde var for år tilbage kendt for sit vilde natteliv. Men når det skal være vildt i 2018, så foregår det ved brinkerne i Varde Å, som har været yderste gavmild i år. Da laksesæsonen sluttede med solens nedgang den 31. oktober, så kunne Varde Sportsfiskerforening gøre status. Der er siden premieren den 16. april fanget 1.701 vardelaks, hvilket er 697 flere end det hidtidige rekordår i 2016 med 1.004 fangede vardelaks.
- Det har været en uhørt, fantastisk sæson. Den går over i historien, siger Kaj Verner Lauridsen, der er formand i Varde Sportsfiskerforening fra 1926.
FANGSTSTATISTIK
2018: 1.701.
2017: 934.
2016: 1.004.
2015: 624.
2014: 488.
Varde Sportsfiskerforening har cirka 550 medlemmer.
Årets største vardelaks blev landet den 16. april af Søren Porsgaard. Vardelaksen målte 114 centimeter og vejede 16 kilo.
34 laks på sidste dag
Især de seneste måneder har der været laksefeber i Varde Å. Bare på den sidste dag blev der fanget 34 vardelaks.
Der er adskillige medlemmer, som i har fanget flere end 20 vardelaks. Fere har på en enkelt dag fanget og genudsat fem-seks vardelaks, hvilket giver panderynker hos forskerne. For en genudsat laks har større risiko for at dø. Især når vandtemperaturen kommer over 18 grader, og det gjorde den i sommer, hvilket JydskeVestkysten kunne dokumentere med sine målinger. Så dør laksen af mælkesyreforgiftning.
To laks per dag
Det tager Varde Sportsfiskerforening nu konsekvensen af.
- Vi har haft det oppe at vende i bestyrelsen, hvor et flertal har besluttet, man højst må fange to laks per dag, siger Kaj Verner Lauridsen, som selv er fortaler for den nye regel, der gælder fra næste år.
På grund af den langvarige tørke i år trak vardelaksen ikke særligt langt op i åsystemet. Normalt trækker laksen op i åen i takt med regnen. Langt de fleste vardelaks er fanget op til Nørholm-stykket, hvorfor hele laksekvoten på 240 faktisk ikke er brugt. I alt er det hjemtaget 219 vardelaks, mens der er genudsat 1.482 vardelaks.
Laksefeberen ser også ud til at ramme især tyskere og polakker, men langt de fleste er fortsat danskere.
På de sociale medier er alt ikke lige kønt. Her kan man ifølge Kaj Verner Lauridsen opleve videoer, hvor folk både fanger og filmer. Derved overholder de ikke kodekset om, at laksen højst må være ti sekunder af vandet, når den genudsættes. Derfor vil Varde Sportsfiskerforening til næste sæson lave små videoer, hvordan en laks genudsættes korrekt.