Fluewobler og Bulefluer

I forlængelse af artiklen ”Små fiduser til efterårets fluebinding”, vil jeg denne gang sætte fokus på nogle alternative muligheder omkring nye typer af den velkendte fluewobler - værktøjer hertil, og så kort omtale den alsidighed, nogle ganske bestemte produkter kan have i vores daglige fluebinding.

Fluewobleren i sin oprindelige udførsel, som ikke produktions lavet, var bundet på en dobbelt laksekrog, med hale af ballon, og krop af kork, omviklet med ballon, og så eventuelt malet i alverdens farver. Skeen var i de fleste tilfælde en øl dåse, hvor blikket var klippet i facon, men på et tidspunkt, lavede jeg et rigtigt stanseværktøj til en aluminiums ske. 

Go Fishing i Odense markedsførte en fluewobler i løsdele, hvor kroppen var et balsa flåd, og skeen var den omtalte udstansede alu-ske. Dette sæt, sammen med den helt gamle udførsel med kork krop, var i en længere periode et meget velfanget redskab.

Kent Andersen gik skridtet videre, og fik fluewobleren støbt i plast, så det hele reelt var i en udførsel, der var meget proffessonelt, både med udseende - farve og kvalitet, i det hele taget.

Der blev fanget rigtig mange forskellige fiskearter på de forskellige udførsler af fluewobleren, dog var halen et problem, da den var mindre holdbar, da den mørnede. På hobby udgaverne brugte jeg i stedet for ballon, materialer fra badehætter, oftest i en speciel silikone udgave.

Fluewobleren huserede i en årrække, men forsvandt så stille og rolig, måske for dyr? eller blot offer for en et lidt vanskeligt valg, skal den fluefiskes eller spinnefiskes?, ja det var vel et af problemerne med at fastholde fluewobleren i sortimentet.

Jeg har brugt både ren flue og fluespin og i flere omgange også med bobleflådet, som kastevægt, og det har hen af ad vejen bragt mange fine fisk på land.
I dag er bombardo flådet jo helt klart en mulighed, ved fiskeri på kysten, og ren flue og spinflue er jo stadig er brugbart alle steder.

For nogle sæsoner siden kom der en anden mulighed for at lave en moderne fluewobler, både til ægte fluefiskeri og spinflue. Der dukkede kroppe op, lavet i en type høj flydende skum, og støbt i en rigtig facon + at der var et gennemgående hul, som kunne bruges til at trække kroppene på enten rørflue rør eller kroge i en given udførsel og størrelse.

Jeg begyndte at eksperimentere med Peter Falkenbergs skumkroppe, mest fordi jeg kunne se nogle muligheder i at lave fluewobler igen, og også i cigar typer, til kystens natfiskeri, men ikke mindst både fluewobler og bulefluer til åens laks og havørreder.

Jeg lå desuden inde med en ganske lille portion af de oprindelige alu skeer, så selve fluewobleren kunne nu laves nogenlunde fornuftigt med skumkrop - alu ske og halen er så denne omgang, af meget stærke farver fra badebolde, som man må formode kan holde, som hale, da de er lavet til brug i vand, men har ballonernes flagrende egenskaber.

Ved et tilfælde falder jeg over en ny type ske, som bliver lavet af pipette rør, som jeg i min dagligdag bruger til at kontrollere kølesmørermidler med.

Et pipette rør består af en pumpe med et vis længde rør (snabel), og det viste sig at pumpen, som er lavet i et mellem blødt gennemsigtigt plastmateriale, kunne bruges til følgende:

Snablen var jo oplagt som rør til rørflue.

Pumpen kunne klippes til, så man havde både rør og ske i samme emne.

Ud over det, så kunne den resterende del af pumpen bruges som løs ske til fluewoblere - røfluer eller på kroge, så man havde en form for Cone, der gav en rigtig fin bule effekt.

Selve røret og ske, sælges i dag igennem http://www.wicked-flyfishing.com/teamet.html, og det er Morten Øland, der driver den forretning.

Når man klipper pumpen af, så har man nogle tilpasnings muligheder, idet man kan klippe skeerne til med ganske almindelig saks. Det er så op til hver især, hvordan man vil tune emnets gang, og det gælder på rørflue og fluewobler.

For at kunne få den løse ske fra pumpen på, så kræver det et hul i hætten, og det det har jeg til mit eget fiskeri, lavet et lille stanseværktøj, der ganske enkelt klipper et lille hul i hætten, så det sidder i midten, og da der er flere hul størrelser, så kan jeg bruge skeen til både kroge, og for forskellige tykkelser af rør.

Værktøjet er ganske enkelt, lavet som en mini hug pibe, der bliver spændt op i en søjlebore maskine, og hætten sættes på værktøjet, og trykkes igennem på en plade hårdt træ, simpelt og effektivt!

Hvad er der så at opnå med dele fra pipetterne?

Først og fremmest et meget fint rør til rørfluerne, hvor det er muligt at fiksere krogene rigtig godt, i det røret, er så tilpas blødt, at krogen holdes godt fast, men også er til at få lirket kroge fri igen.

Til bulefluer, får man en fremragende mulighed for, at få en ske på, som kan få fluerne til at bule og rumstere godt i de øverste vandlag.

Bruges hætten ved at trække den ind over hackel og vinge, ja så har man et rigtig godt ”muddler” hoved, der virkelig flyttes vand.

De omtalte skumkroppe giver fantasien et meget frit spil til at eksperimentere, og der er sikkert mange ting, jeg ikke har tænkt færdig i denne omgang.

Jeg vil lige kort ridse op, hvad jeg indtil videre vil arbejde med, når talen er brug af skumkroppe fra Peter Falkenberg:

Der findes i dag mange forskellige typer kroppe i dag, i mange farver, og de fleste kan bruges til både fluewoblere og almindelige krog og rør fluer. De flerdelte er i bund og grund kroppe til Bomber Tørfluer, men er fremragende til det hele, og vis tiltaget er at der imellem farverne skal være flere typer af hackler, ja så bliver det ikke bedre.

Nogle typer af kroppe behøver ikke wobler skeen, da kroppen er hulet, så der er også her en alternativ mulighed, nemlig kun at have cylinderen bundet på krog og rør, og ikke andet.

Til typer, hvor kroppen er på rør, bruger jeg at stoppe et ca. ø3 rør ind i kroppen, gerne fra pipetten, så har man mulighed for et tiltag, hvor man laver halen, som en løs del. Her bindes halen på en lille stump tynd rør, der så kan stikkes i enden af den koniske krop, i halen sættes så krogholdet, som på en almindelig rørflue, dog er der her brugt ø3 rør som kroghold, så kan det tynde rør i den løs hale trækkes på hale stykket, så sider krog og hale ordentligt.

Metoden her, med at have halestykket i løs vægt, giver mange muligheder, og varianter, og til skjul af krog, kan alle typer af krog bruges, dog vil jeg gerne bruge en Loop dobbelt krog, så den vender opad, det er altid en god ide at krogholdet sidder i overmunden!

En ting jeg har under overvejelse, er at sætte, en evt. belastning på fluerne, evt. efter skeen. Det er mere for at få fluen til at dykke med det samme, det kunne være aktuelt ved ægte flue, på steder, hvor der ikke er ret meget strøm i vandet!

Fluewobleren på dobbeltkrog binder jeg på den måde, at jeg først sætter en konisk krop på, det kræver måske en opboring af hullet, for kunne få krog øjet igennem. Herefter bindes en evt. løs ske på, og kroppen trykke fremad, så der bliver plads til at kunne binde halen på. Når det hele er bundet på, så giver jeg normalt alle bindinger et lille klat sekundlim, så er det hele låst meget sikkert.

En anden måde at få ske og hale fæstnet på især rør, er at låse det hele med krympeplast, det kræver lige at man holder tungen lige i munden, da kroppen nødvendigvis må være på plads også. Jeg eksperimetre i øjeblikket med en varmluft blæser, der har et specielt mundstykke, og det virker egentlig godt nok, og krympeplasten er ment, som en afløser for bindetråden. Når krympningen er korrekt, så sidder hale og ske, rigtig godt fast, og kroppen sikres med en lille klat sekundlim.

Skal kroppen males, kan det betale sig, som det første at give den et lag grunder, evt. form at lidt klar Loon lak. Efterfølgende dekoration er ikke noget problem, og jeg har haft god succes med plettede udgaver!

     

Den beskrivende del til billederne vil være flg.:

1: Pippette rør med ske, og påmonteret enkeltkrog.

2: Værktøjer i form af små hug piber, til udstansning af huller i hætten, er fremstillet på en drejebænk.

3: Fluewobler formonteret med ske af pipetten, og færdig fluewobler lavet på sort dobbelt laksekrog.

4: Værktøj til bukning af alu skeer. Rå emnet er udstanset i plan stand, herefter fortages færdigbukket i værktøjet, enten i halvmåne facon er i rund udgave. De flade emner kræver en stansemaskine + rigtigt værktøj.

5: Ske typer, som jeg lige nu, råder over.

6: Fuld intakt pipette ca. 11 cm. Rør og 4 cm. Pumpe.

7: Rør med ske, her er det et personligt skøn, hvor meget man klipper af!

        

1A: De forskellige typer kroppe, som jeg har valgt, findes som fortalt i mange farver og størrelser. Den sammensatte krop, er et godt alternativ til at en god stor volumen, også her kan skeerne være forskellige. De kroppe der kan deles, har jeg normalt et hackel i mellemrummene, gerne tvistet ræve hår, og så de løse haler, det giver mulighed, for et hav af kombinationer i materialer og ikke mindst farver.

2B: Her er vist en lidt anden måde at få placeret halen, idet den vendt om, og placeret i en rille i kroppen. Normalt er det en rør type jeg gør det ved, og vil man have lidt dilre dalre på i form af eksempelvis Cracy Legs og andet, så foregår montagen ved at sy benene igennem krop og hale stykke, og så tilsætte en lille klat sekundlim til sidst. Metoden med at sy gummiben på, er et nyt område for mig, men det virker på især åens havørreder!

3C: Ren sort krop på rør med alu ske i halvmåne facon.

4D: Ren sort krop på rør med pipette ske i halvmåne facon.

5E: Ren alternativ, en stykke balsatræ, lavet som en ca. 4 cm. Lang wobler - et alternativ til ren fluefiskeri, og som brugbar alternativ ved boblefiskeri.

6F: Fleksible haler, her som ballonhale / badebold, og Marabu med krogskjul monteret, skal blot stikkes i aktuelle krop!

7G: God stor rørflue med kaninstrip og fluoriserende materiale. Her er der brugt et hoved fra pipetten og afsluttet med en gul Softcone, giver en voldsom bulende flue.

Når jeg giver mig i kast med ovenstående tiltag omkring fluewobler og alternative rør, så er det egentlig mere fordi jeg kan se en effektiv fangst redskaber, og samtidig få nogle fikse ideer realiseret, om jeg fanger mere end jeg plejer, både og, men jeg hygger mig både i Æ-bin-Stow, og ude ved vandet, og det er vel det, som tæller.

Jeg håber artiklen, vil sætte lidt tanker i gang, om ikke andet, så er det sådan, at en cigar flue i ren sort udførsel ude på kysten og i åen, nok skal få fiskene på finnerne, og vis kun bruger en sort krop, så kan fluebinding da ikke være nemmere.

Knæk og bræk fra
P.K.


Link, som er brugbare til inspiration omkring fluewoblere og bulefluer: