Det omvendte Fleksible Rørflue System. (DRFS.)

Ja, overskriften siger jo, at DFRS kan laves omvendt, og hvad er forklaringen, så på det?

Jo, da vi i starten skulle lave DFRS, var i hvert fald undertegnede i tvilv om, hvordan vi skulle lave systemet.

Skulle kroppen bindes på det tykke rør, og indstikket på det tynde rør, så man havde den traditionelle rør flues tykke krop, og så et tyndt rør, som indstik, hvor man kunne lave nogle flotte vingesektioner 

Eller skulle kroppen være på det tynde rør, for at få nogle flotte kroppe, hvor især kropshackler, ville være meget fine at lave, rent teknisk, og så et kort tykt rør, som frontdel, med vinge sektionen, og så krop i sat, i vingedelen.

Ja, vores overvejelser gik på, at vi første omgang, kunne lave DFRS, så tæt på de normale rørflue typer, og så senere, lave systemet omvendt, og det har vi så gjort, med de fordele og ulemper, de to DRFS nu har. 

DFRS med tyk krop har den fordel, at krogen kan gemmes direkte i kroppen, og det gælder alle type kroge. 

Indstik på de tynde rør har alle tiltag, som normale rørfluer, der har limet et mindre rør i front. Det vil sige alle typer vinger, og belastninger, kan ligge på vingedelen / indstikket. 

DFRS med tynd krop, har en lidt anden dagsorden, mest fordi man bliver nød til at overveje, hvordan krogholdet skal være. 

Jeg bruger gerne traditionel styreslange, som føres op på det tynde rør, så får man en traditionel fiksering af krogen, men det er jo i dagens fiskeri, også tilladt, at lade krogen være frit hængende, så det benyttes også. 

Vingedelen på det tykke korte rør, er begrænset i, at vægtbelastningen ikke kan være på vingedelen, da det simpelthen er for tykt, så her har man så et godt gammeldags hoved, hvor man evt. kunne lave øjne, enten som klæbeøjne, eller malet øjne. 

Belastningen, i form at Coneheads - Kineser hatte - SoftCones og andet, må så bruges på tynde indstiks rør, men man kan jo så lave en form for kugleflue, ved at belaste den tynde krop med en kugle, så er man ligesom på vej med, at der også kan vægtbelastes her, altså begge systemer, kan vægtes. 

DFSR med pipette, som krop, er i dag et meget omfattende system, som er uendeligt i sin opbygning, medens DFRS med de tynde kroppe er specialiseret, så man har bestemte tiltag. 

Jeg vil i perioder gerne have nogle fluer, der flytter noget vand, og det vil sige, at det er front delen, der ”buler”, og her har jeg set meget på de originale Karup fluer, til især natfiskeri, og et mønster, som Den Tropiske Gråspurv, har inspireret mig. 

Det originale mønster ser sådan ud, og er ofte nogle ordentlige klumper, bundet på blandt andet svejsetråd, i Waddington form: 

http://www.karupaa.com/dk/index.asp 

http://123nu.dk/lystfiskeri/artikler2.asp?placering=artikler&menu=Laesestof&Id=10074&kategori=Fluebinding   

Den Tropiske Gråspurv laver jeg i dag, sådan her, som DFRS, med tyndt rør, som krop: 

       

Kropsdelen: (Ø1,75mm. rør - længde 15mm. - 50 mm.)
Butt: 5 - 10 omgange oval guldwire. (Her kommer krogstyret evt. op over, så lim guldwiren på det stykke, som er Butt!) 
Krop: Tyndt rør, med en af Peter Falkenbergs kobber fjedre, enten på klar, eller farvet rør, og med fjederen i forskellige farver.
(Fjederen limes på røret med Loctite) 
Rib: Oval guldwire. 
Palmerhackle: Hot Orange sadelfjer, kan evt. også være Whiting Spay fjer - eller vis teknikken er til stede - et twistet Hot Orange ræve hackel. (Hacklet låses med ribben!)Front dub: Sort rævedubbing - evt. Belastning ø5mm. Messing kugle eller Coneheads - limes med Loctite. 
Vinge delen: (Ø2,8mm med Ø1,8mm hul.) 
Vinge: På et 10mm. stykke pipette rør, som brændes op til krave i begge ender!
Bag dubbing: Sort ræve dubbing.
Bageste hackel: Twistet sort ræve hår. (Køres igennem bag dubbingen). 
Under natur Grævlinge hår.
Over Gul bucktail.
+ 5 - 10 strå guldtinsel.
Falsk hackle: Sort ræv eller bjørn.
Bindetråd: Rød.
Hoved: Rød evt. med et sæt klæbeøjne.

Teknisk, så har jeg på det tynde rør ca. 8mm. bart rør, til at stikke, ind i vingedelen.

Der tynde rør brændes i den ene ende, og jeg sætter fjederen på, og limer den, før jeg overhovedet ligger bindetråd til nedbinding, af rib og andet.

Front dubbing på det tynde rør, er dels en fin afslutning, men samtidig camouflage i samlingen til vingedelen. Vis der ikke laves front eller bag dubbing, så kan overgangen ses, mellem de to rør, og det synes jeg ikke er så pænt.

Husk at få dubbing generelt trukket godt til, især vis man også ønsker, at kradse dubbing ud med sin dubbing børste!

Som DFRS generelt, er tanken med adskilt krop og vingedele, at kunne kombinere tingene, men en anden ting, som begge typer giver mulighed for, er at fiske vinge - krop, hver for sig, idet man jo får nogle meget fine små rørfluer, hvor man især bruger vingedelen.

      

I forbindelse med binding af rørfluer med Conehead, ser jeg tit, at man rent teknisk, står i den situation, at der er et lille mellemrum, mellem Coneheaden og vinge / hackel. Det synes jeg ikke er så pænt, og der er flere metoder til at undgå det mellem rum.

En af mulighederne, er at lære at indbinde sin vingedel, som man gør med Tempelhunde, hvor materialet vendes fremad, og så presses tilbage, med enten bindetråd eller belastning, det giver en flot overgang.

Jeg bruger et snyde trick, for at sløre farve gennemslag fra hackler og andet + få omtalte rigtige afstand til belastning, sløret.

Det gøres ved, at dubbe vingeroden, og så vikle hacklet igennem dubbingen, så kan belastningen trykkes godt op mod afslutningen, og så får man et flot udseende, på ens afslutninger.

Husk at, der kun skal bruges ganske lidt 10 sekunder lim, når der låses af med bindetråden!

DFRS med tynd krop og en tykkere vingedel, vil sandsynligvis nok få folk til at eksperimentere, men det gør jo ikke noget, da man åbenbart igen lover isvinter, så er der tid nok til at prøve, at få sit eget DFRS sat på plads.

God fornøjelse med vinterens fluebinding.

En lystfisker hilsen fra
Per Karlsen.