Krogmontage til Det Fleksible Rørflue System 

(DFRS).

Ideen omkring det Fleksible Rørfluesystem er sådan, at det hele kan vendes og drejes.

Hoveddelene består af en krop, med et meget nøjagtigt rør, hvor indstikket passer nøjagtig i.

Indstikkene er normalt fluens front, i form af vinge - og hackler - dette kan fiskes, som et særskilt rør.

Krogmontagen på indstikkene kan være et Guideline krogstyr, hvor styret placeres udvendig på plastrøret, eller krogen fiskes løst hængende.

Kroppene har alle mulige opsætninger, men er beregnet til at kunne drejes, så kroppen flugter helt, specielt til opgaven.

Kroppens rør er så fleksibelt, at krogene kan holdes fast inde i røret.

Man kan selvfølgelig også vælge en løst hængende krog, uden nogen form for styr.

De kroppe, som er bundet, som traditionelt rørflue, kan fiskes som sådan, men indføring af et indstik, tilføjer så flue en vingesektion.

Der kan bruges alle typer kroge, i alle relevante størrelser.

Til brug på kysten, er erfaringen, at enkeltkroge er suveræne, og da er krogen vendt opad i vingen, hvilket giver et meget fin krogning, i fiskens overmund.

             

I den type DFRS, hvor kroppen er en belastning, kan bruges Bottle Tubes, og normalt bindes Bottle Tubes jo med hackel og vinge på selve tuben, og fiskes med en løst hængende krog, eller evt. en form for krogstyr.

I DFRS, har jeg en anden opbygning af Bottle Tubes, idet hullet i tuben er tunet, ved opboring, nøjagtig ø1,7 mm, så et plast inderrør passer let i tubens hul, altså kan trykkes ganske let ind i tuben.
 
Den metode her giver mulighed for at have vinger - hackler og andet på det lille rør, og så stikke det igennem Bottle Tuben, og man har så vægte, i de længder og typer, der er i Bottle Tubes serien + at man altid kan ændre vinge / hackel, ved at skifte dem!
 
Montagen på Bottle Tuben, har jeg normalt et krogstyr på det tynde inderrør, enten traditionelt, eller PROTUBE, og jeg har hidtil, med succes brugt en Kamasan B981 Barbless krog, eller en karpe krog, i typen Nash Microbarb str. 8. som evt. kan vendes opad i vingen, under det praktiske fiskeri, og det giver en uhyggelig effektiv krogning, normalt i fiskens overmund.

Da vi i Danmark de fleste steder har et krav om modhageløse kroge, til normalt å fiskeri, så husk at klemme modhageren ind, vis krogen ikke er født modhageløs!

En type, som Bottle Tubes kan jo akkurat ligesom kuglerne fiskes med vægten alene, men jeg dekorere tit mine Bottle Tube, med en lidt simpel opsætning, såsom Butt i mange forskellige farver og så et fronthackel, som er ca. 2 - 3 x kropslængden, og det er så alt mulig materiale, som twistet ræv over marabu til ægte spay hacker.

Fidusen med en vægtet krop, med indsats af det tynde 1,7mm. rør, hvorpå vingesektionen er bundet, er at man kan vælge en fuld flue, med vinge og det hele, eller blot den hacklede udgave.
De vægtede fluer i DFRS er sat op, så de synker hurtig, og de kroge, som er i montagen, matcher længden af vægten, så fluen med krog ikke syner så voldsom (Lang!).

Længden af indstikkene, har jeg sat op i et system, så de passer til de forskellige vægte, også US tuber, så har man frit valg af vægte, og hvor langt indstikket skal gå igennem, afhænger af vægten + den krog man bruger.

Stoppet med et Guideline krogstyr, er meget effektivt, da styret har et ganske lille hul, som klemmer godt på det ø1,7mm., klare rør.

Hvis man ønsker kuglefluer, som DRFS, så bruger jeg kugler i alle farver, normalt str. Ø6mm. - ø5mm., og man skal så finde noget rør, som kan gå igennem huller, eller bore dem op, det gør jeg i en bænkboremaskine, i et specielt værktøj, og det tager ingen tid at bore op, det samme gælder Bottle Tubes.

Boreværktøjet er drejet i et stykke rundt aluminium, og vægten, der skal bores op. er låst med 4mm. låseskrue til Unbrako nøgle.

Da det er lidt svært at centerer især kuglens hul, så bruger jeg bare en tandstik i træ, både til sætte tingene i værktøjet, og så rette hullet op.

De bor man skal bruge, er normalt 0,1 mm. større en plast slangens yder diameter, normalt ø1,8mm., og desværre er borene lidt pebret i pris, men jeg mener, at det kan lønne sig, at have et fluesystem, der hele tiden kan byttet rundt og varieres.

De steder, hvor der er meget grøde, ja da bruger jeg konsekvent en enkelt krog, vendt opad i vingen, ja da kan man fiske frækt tæt op af kanter og bevoksning, og en genudsætning er noget nemmere med en modhageløs enkeltkrog. Man vil blive overrasket over, hvor godt selv små enkeltkroge kroger, og man mister ikke flere fisk, end med dobbelt og treble kroge.

DFRS med variable vægte, tror jeg på vil give fiskeren mulighed for at variere sit setup + at få sin flue ned hurtigt, og det kan i visse åer være vigtig, da der ikke er meget tid til fluens drev.

Håber at man kan få noget fornuftigt ud af den her måde, at bruge DFRS på.

Mvh
Per Karlsen.


Valg af enkelt kroge - forslag:

Valg af krogstyr til DFRS:

Bor ø1,8mm. forslag: