Muddler hoveder af plast

Her i 2012, har jeg lykkelig vis, fået mange henvendelser omkring DFRS,

og jeg er blevet spurgt, om jeg eventuelt havde noget nyt og uprøvet på tegnebrættet, og jeg kunne til de fleste mails og telefonopringninger, give den besked, at jeg hele tiden havde noget i tankerne, når talen var brug af pipetter til fluer.

Nu er situationen, at DFRS ikke står alene i dag, og det glæder mig rigtig meget, at man kommercielt, er på forkant med ideen om, at kunne veksle, og bytte rundt på det tilbehør, der nu engang er tilgængelig. Samtidig er det jo et + for DFRS, at flere af de kommercielle stumper, sagtens kan bruges direkte i DFRS, uden alt for meget hokus pokus.

Overskriften med Muddler hoved af plast, skal nok lige forklares, da det jo, som sådan ikke er noget, som helst, der ligner et ordinært hjortehårs hoved, men det, at hovedet flytter meget vand, er en helt sikker ting, og i øvrigt på linje, med alt det tilbehør til fluerne front, som findes i dag, det være sig Coneheads, og utallige plast dimser, både vægtet og i light udgaver.

Grunden til mit brug af plast, som en slags Muddlerhoved er, at jeg i mit fleksible system, hovedsagelig bruger pipetter, og en pipette har en pumpe, og i den, ligger der flere muligheder, for brugbare stumper, til vores fluer.
Pumpen er støbt / blæst i noget meget tyndt plast, som er nem at arbejde med, dvs. kan klippes og skæres over, og tildannes, som man nu ønsker.

12_pk_fluer_05
                               Ny Muddler Gult Lyn DFRS 1- 1. version

Der hvor hæverten har indgang i pumpen, ja da er det blot, at klippe rører tæt af, så kommer der et lille hul, hvor et ø1,7mm. inderrør passer rigtig fint i.

Resten af pumpen kan også bruges, men da der ikke er hul i modsat ende, har jeg valgt at lave et lille værktøj, der kan stanse hul i enden, så har man muligheden for at få 2 hætter, der kan bruges til sætte ind over vinge / hackle sektionen.

I DFRS er ideen, at man har pipettes rør, hvori der sættes et indstik, enten i form at vinger – belastning og andet, men hætten til at sætte ind over materialet på fluens front. Kan også laves, så hætten sidder fast på det 1,7mm. rør, så har man en indstikstype mere.

Jeg gør så det, at jeg ikke klipper røret af helt op ved pumpen, men lader 5 mm. stå, så er pumpedelen forstærket, og det lille rør passer nøjagtig ind i hæverten. Jeg limer eller brænder hatten, og det lille rør, så bruges det bare, som et normalt indstik.

De hatte, hvor hæverten er klippet af oppe ved pumpen, bruger jeg til de fluer, som er bundet på det tykke rør, og da pumpens materiale tillader, at man trykker hatten over eksempelvis Bottle Tubes, uden at hullet ødelægges, ja så er der nogle muligheder til at få den type fluer tilsat en hat, der giver en god buleflue.

Jeg har ikke fisket så meget med den type bulefluer her endnu, men der er nogle ting, som nok skal overvejes, mest fordi, at sætter man kun hatten over det materiale, som fluer har vinger og hackel af, ja så har man en overflade flue, der ikke synker, og det er jo reelt ok, især under nattens fiskeri, både på kyst og i å og elv.

Jeg har på mine forsøgs fluer, beholdt mine belastningerne, og det vil sige, at hatten bare kommer over, de ting fluerne er belastet med, det være sig kugler - Coneheads og de forskellige metal rør, og så er belastningen blot inde i hatten, men samtidig har jeg givet hatten nogle kæbeøjne, på nogle typer, det giver et frækt udseende + at de fiskeimitationer, man nu må have, jo reelt  får det korrekte snit, med de rigtige øjne.

Når den originale belastning bibeholdes, så har jeg den tro, at man kunne få en anden type flue, som nede i vandsøjlen, vil lave en masse støj, og flytte masser af vand.

Tilbehøret til DFRS, er nu så omfattende at jeg ser for mig, at hver især kan tilpasse de stumper, han eller hun kan lide at bruge i praktisk fiskeri.

12_pk_fluer_04
                                             Løsdele til Pump Muddlers

Lige kort for at opsummere, hvad jeg har tilføjet i tilbehør:
Jeg har jo nogle livlige børnebørn, som i børnehaven, laver nogle flotte ting i blandt andet Hama perler, og jeg fik et hint af familiens yngst barnebarn på snart 4 år, hun havde lavet halskæder og armbånd af Hama perler, som blot var lagt i ovnen, på en bageplade ved 175 grader i 15mm., og så var der ellers flade Hama Perler, med et lille fint hul i midten, jo jeg havde pludselig adgang til en masse forskellige farver i diske, til at sætte på rørflue, dels som skaber af turbulens + fikspunkter.

Så udover at bruge Hama perler til hele serier, som krop i mine faste rørfluer, var der nu muligheder for, at bygge videre på legen med perler!

Når jeg binder fluerne til montage med hatten fra pipette pumpen, så laver jeg fluerne lidt anderledes en normalt. Jeg binder fluer i den stil, der bruges i serien Tempelhunde, hvor man binder vingerne på, så de vendes, og det sammen med et lidt kraftigere hackel, gør at vinge og hackel fylder godt inde i hatten, men har bevaret livligheden, vis ellers ikke man laver hatten for bred.

Når pumpen klippes, er det nemt at få en nogenlunde ens bredde, idet der er en lille tynd streg, som markering af overgang fra runding til cylinder, men man kan jo tune sine størrelser / bredder, alt efter temperament.

Jeg håber, jeg kan få tid til at få lavet nogle store fluer, for jeg tror, at man til geddefiskeriet, kunne få nogle gode store fluer, med et fint stor hoved, og jeg har en ide’ om, at laver man en ordentlig stor flue på det lille ø1,7mm. rør, og montere det på en 10g - 15g. kugle, så har man en geddeflue, der kan bruges til flue spin, også med bombardo flådet.

Billedet af løsdele viser lidt af montage, og hvad løsdele der brugt i mine foreløbige forsøg, og en ting, som Bottle Tube med hat fra pumpen, ja det vil vise sig, om det har nogen effekt, det kommer i hvert fald ned, og måden jeg bruger Bottle Tubes på, med hackler for og bag, eller Butts, har jeg brugt en del år, og det virker!

12_pk_fluer_06
                                  Pump 1 Black Night - Bottle Black

På kysten har der været bud efter den type med vinge indstik, som Bloody Butcher, og det samme gælder fluer med kroppe af fluoriserende Hamaperler, hvor der så er trukket flash rør hen over.

Steder, hvor der er mange sten, da kan det betale sig at lave en modforanstaltning til, at hatten ikke smadres, og her sætter jeg har en smeltet Hama Perle på, enten foran hætten eller inde i, det har hjulpet med at beskytte hele hoved sektionen.

En ting jeg er blevet gjort opmærksom på, når talen er på samling af indstik og krop, er at de kan være svært at lade fluen, uden at der er noget der styre tingene ned gennem materialet, og derfor er det en god ide’ at sætte en rørnål ned idet lille rør, så har man en form for søger, der kan få tingene sikkert sat sammen, og skilt ad igen. Jeg har i hver af mine flueæsker en lille rørfluenål på ca. 90mms. længde. længde, som passer ind i det lille rør, så kan jeg altid lade fluerne, uden problemer.

Sammen med denne opdatering, er jeg vel efterhånden nået til vejs ende med DFRS, og dog, der skal nok dukke noget op, nye dimser og tilbehør, reelt er det jo en skrue uden ende, men så er man da beskæftiget, både ved fluestikket, og ude ved vandene.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.