En tosset ide’ – eller?

Jeg havde i meget lang tid haft en stor produktion af alverdens lakse fluer bundet på rør. Det skyldes først og fremmest en meget grundig oprydning i forbindelse med flytning i ny bolig, og tanken var ganske enkelt, at få brugt materialerne fornuftigt.

Trods et kraftig indhug i diverse materialer, så kunne jeg godt se på det hele, at 40 års opsamlet materialer, nok ikke lige sådan var bundet op, og set i lyset af mit, tidligere hobby rum, som havde materialer placeret på 85m2, så var jeg nok lige lovlig optimistisk, med hensyn til at få det hele bundet op.

Et andet luksus problem var, at der til stadighed var en masse restmateriale, og jeg tænkte på, hvad skulle det nu bruges til? Måske prøve noget helt nyt, eller rettere, der er jo nok ikke noget nyt, når talen er på fluer og fluebinding, men en ny indfaldsvinkel til at klæde fluen på, var måske en mulighed.

Jeg gik lidt i tænkeboks, mest fordi jeg havde temmelig meget Marabu-rester plus rester af glimmer og kunstige vingematerialer, og tanken var egentlig, at lave det hele til en form for dubbing, twistet op på en kobbertråd.

Jeg havde for mange år siden fået lavet en maskine, der kunne twiste kobbertråd og andre ting, og med en lille kraftig batteridrevet motor, var det muligt, at twiste en kobbertråd, temmelig tæt, så al materialet sad godt og grundig fast.

Jeg bruger kobber tråden til mine nymfer og kystfluers kroppe, så jeg havde prøvet at få maskineriet i praktisk brug, men en film på You Tube, omkring Intruders, gav mig det sidste input til, at twiste især Marabu hackler.

Da jeg samtidig havde fået lavet mig en automatisk twister, af en næsehårstrimmer, ja så var mulighederne for at twiste alverdens ting til stede. Dog fandt jeg ud af, at man skulle bruge noget specielt bindetråd, vis man ville twiste ting, såsom hjort – og andet lidt tykkere hår materiale plus at noget af glimmeret til vingerne, også var lidt vanskelig, at twiste uden, at tråden springer. Løsningen var, en spinne line i form af den hvid Microfuse 0,06mm., ja ok det er jo noget dyre sager, at binde med, men den gamle brugte spinne line, var jo så en løsning.

Når der twistes med de alternative materialer, er det ikke altid at tingene hænger ved, materialet skrider på tråden, ja så har jeg fundet mig tilrette med at vokse begge tråde med en limstift, det virker både på kobbertråden og Microfuse, og det klistre ikke hele dynen til, så det virker!

Min tanke med at bruge restmaterialer ender op i den her tanke: Hvad vis man twister en kobbertråd med rester af hår – glimmer eller marabu, evt. blander det hele, og så bruger det som en under vinge på fluerne?

Ja, tanken var, at når fisken ser fluen fra siden, vil der jo som sammenstrøgne vingesegmenter, være udsigt til farverne, men ved at twiste materialerne, så ville der teoretisk være farver hele vejen rundt, altså 360 grader, og selvom man ligger vinger over og under, vil der også være mulighed for at se farverne, nedefra og ovenfra, da fibrene ville stikke frem under vingerne.

Det Fleksible Rørflue System, er jo så en mulighed, at bruge til den øvelse her, nemlig et binde vingedelen på det tynde rør, og så sætte vingedelen i given farve krop, på et tykkere rør.

Hvordan monteres vingen på den twistede kobbertråd? Jo der nok flere muligheder, og det skal med det samme siges, at jeg ikke har testet tingene her i praktisk fiskeri, endnu! Jeg binder den twistede kobbertråd på, som almindelig vinge, og jeg har normalt et bundt egern hår under, og så en strips over evt. med glimmer og andet.

Kobbertråden er limet i vingespidsen, men jeg vender det twistede materiale omvendt, altså så det stritter mest mulig.

Ud over at placeret den twistede kobbertråd imellem vingedele, så har jeg også brugt, at nedbinde den twistede del, som en gammeldags matuka, altså oven på røret/krogen, og så låse med bindetråden.

Min bekymring er om, kobbertråden bliver, hvor den er bundet ned, eller om den hægter op, eller bliver slået vind og skæv i kastet, det vides ikke, det må det praktiske fiskeri vise.

Som sådan er det tiltag her, mere en ide’ om at kunne bruge sine restmaterialer fornuftigt, men jeg er på jagt efter, om der er andre måder at twiste vingen, så den eventuelt ikke er så stiv, som en kobbertråd nødvendigvis vil være, men om findes noget tråd, som ikke ruller tilbage, når twistningen er færdig, ved jeg ikke rigtig, hvad der kunne bruges. Men mine tanker ligger ¸jo i, eventuelt at lave vingen, på samme måde, som tandembørsteormene, altså ved brug af en flettet kerne, det kunne give de samme muligheder, enten at placeret det hele som mellemvinge, eller som en nedbundet matuka.

Er der nogen, som har andre ideer, så er man velkommen til at byde ind, jeg er åben for alle typer forslag, der kan bruges til brug af restmaterialer i vores fluebinding.

13_pk_fluer_01

Billedet viser en prøveflue, isat en mellemvinge af twistet marabu-rester i en tilfældig valgt farve, og kobbertråden er en 0,25mm. standard tråd, der bruges i elektronik industrien. Twiste/dubbing-maskinen er en måde, at lave sin twister på, kan man styre en kobbertråd i stikket, så kan twiste hjulet også bruges, men man vil opdage, at der ikke er nok fart på, det opnås kun motoriseret, så vil materialerne tvinges ud fra tråden, og ikke ende i en stor klump, og det er en mulighed med en modifiseret næsehårstrimmer.

Måderne der kan twistes på er mange, og jeg har lagt lidt henvisende link ved, så kan man få gode ideer, ved at kigge på.

Bygning af twister - mekanisk: http://www.flytyingbug.com/threads/scrooge%E2%80%99s-dubbing-brush-twister.502/


You Tube dubbing brush. 

 
http://www.youtube.com/watch?v=BbeMBVaF6x8
 


Denne type twister, kunne være løsningen på fremstilling af vingedele af rest materialer: 

http://www.youtube.com/watch?v=2khRugK0jTQ

 

Knæk og bræk i sæsonen 2013
En lystfisker hilsen fra 
Per Karlsen.