Store fluer – store fisk?

Ja, det er vel egentlig en sandhed, som nogle fiskere vil skrive under på. Hvad er store fluer så? ¸ja jeg har jo set en del igennem, de små 50 år jeg har efterhånden har rodet med fluer og fluebinding, men i mit praktiske fiskeri, er jeg nok lidt forsigtig, med at bruge alt for store fluer, når talen på ægte fluefiskeri, og hvorfor det?

Jo jeg hører til dem, som absolut er opvokset med klassiske kastestile, både med en, som tohånds fluestænger, og har som den forfinede del af fluefiskeriet, dyrket tørfluefiskeriet intens alle dage, og er helt tosset med det fiskeri.

I den anden ende af skalaen, er der det grove fiskeri efter gedder, og jeg var velsignet af en 10 årig periode af min ungdom, hvor jeg var ejer af en husbåd i en flot mose, med mange store gedder og aborre, og her fik jeg mine første erfaringer med fangst af gedder på flue. Flotte fisk på op til 10 kg. blev taget på meget store streamers, og hvor kastene foregik fra husbådens tag, ja så kan man nok regne ud hvilket renderi, der har været, når man skulle ned fra taget, og lande fisken, men det tog vi med, og allerede midt i 60erne, var genudsætning af store gedder, en selvfølgelighed.

Dengang var grejet godt nok noget møg, når talen var på gedder. Det var normalt aflagte forholdsvis stive splitcane stænger, i tvivlsom kvalitet, men vi kunne dog være heldige, at få fingre i både glasfiber og glasrør stænger, som var nogenlunde at bruge.

Liner? Ja jeg havde været heldig at få fingre i nogle Dam flyde liner, og de var ganske effektive til geddefiskeriet, og det sjove var, at de var meget ru i overfladen, noget a la moderne Sharkskin liner, men de kunne sagtens kaste de længder der skulle til, men på taget af husbåden, var der jo fri adgang til at kaste, og båden blev så placeret op af grøde og siv øer, det var egentlig kun, at få fisket vandet af.

Hvad brugte vi så af fluer? Ja store streamer bundet på så store kroge, vi kunne finde, og som stængerne kunne bære, ofte kl. 9, og da vi holdt til på landet, var hår fra en hestehale, noget af det meste vilde, vi kunne binde på krogen, men det virkede med en 20cm. lang flue. Om det kunne holde? Ja og nej vi limede fluerne med Zapon lak, over flere omgange, men geddetænder, er lige akkurat så skarpe, at vi aldrig fandt noget, der virkelig kunne holde.

Senere fandt vi ud af, at de store hackel fjer, der sad på blandt andet støvekoste, var aldeles fine i hvid - brun og sort, og sammen med hestehale hår, var det faktisk vores bedste endegrej til gedder, i mange år.

Da vi begyndte at interessere os for havørred fiskeriet i jyske åer, så vi jo, at nogle af specialisterne brugte meget store fluer, oftest sorte, men det var først midt i 80erne, under mine mange besøg i Karup å, at vi til især nat fiskeriet, gik op i store fluer.

Vi havde især i tankerne, at vores hestehale hår, måske var løsningen, men vi var også godt klar over, at det nok skulle modereres lidt, man blev betragtet, som godt tosset i hovedet, når man fiskede med en 25cm. lang flue a la Sunray Shadow, men fiskene var ligeglade, og drønede til dem, og vore fisk var ikke altid i store størrelser, og jeg fik da syn for sagen, da en 42cm. grønlænder indhalere den store flue, så det halve af vingen stak ud af gællerne. Jo, det var effektivt nok, med så store fluer, men noget besværligt at kaste, på ægte fluegrej.

Jeg gjorde det i en årrække, at jeg brugte de helt store / lange fluer på fluespin, og især i foråret, var der i de lokale åer bud efter de fluer, når vandet var højt og uklart, og det var både havørreder –bækørreder og Steelheads, vi fangede på de store fluer, under sådanne forhold.

Her i 2014, er de store fluer, jo ikke noget problem, og til geddefiskeriet kan fluerne vel ikke blive store nok, men jeg synes alligevel det er voldsomt, at det næsten, er en hel kylling, der er tøjret i enden af forfanget, og jeg vil gerne, uanset moderne stænger, kunne kaste fluerne rimeligt normalt, uden at brække ryggen.

Fluer til havørred fiskeriet i stærkt trafikerede vande, såsom Karup å, kunne med fordel fiskes med meget store fluer, og det bliver jo også gjort, af en ganske lille flok eksperter. Det er fluer på små 15 cm. – 20 cm. i typer som Æslet, og ja de fanger jo virkelig store fisk, og min teori er, at de grundet deres størrelser, falder så meget udenfor normalen, at åernes større fisk, bliver endnu mere tosset, og ryger på de store fluer, mest fordi de afviger for dagens / nattens mange andre typer fluer, der driver henover fiskens standplads.

Jeg påstår så, at de typer store fluer, der bliver talt frem i medierne, ikke i min optik, er unikke, sådan at forstå, at vis de fluetyper var det eneste, der duede overfor store fisk, ja så ville alle jo bruge dem. Jeg ser derimod en niece, hvor folk, som virkelig kender deres å, og ikke mindst de stræk, hvor de lokalt ved, at der er store fisk, ja de vil få fat i de store fisk, ganske enkelt fordi de fisker rigtig meget, og kender deres å, ud og ind.

Jeg siger ikke, at vi andre turister, ikke vil fange de helt store fisk, vi har vel også chancen, men med 18 års erfaring, i eksempelvis Karup Å, så ved jeg personlig, at der skal knokles for de fleste havørreder, og der er rigtig mange nul ture, men til gengæld, så er nydelsen stor, når der så endelig er gevinst.

De store fluer, kan i dag laves på mange måder. Jeg arbejder normalt i rørfluer, mest fordi, jeg med mit Fleksible Rørflue System (DFRS), mener at jeg har et personligt setup, der kan varieres i det uendelige.

Med hensyn til typer og mønstre, til både gedder og ørreder, ja så er det ud på nettet og søge, der er rigtig mange flotte film og instruktioner, så det vil vi ikke spilde tid med at forklare, det kan hver især få på plads, men jeg har et koncept til gedde fluer, som måske kunne have interesse, mest fordi det også er koblet på DFRS.

Jeg laver mine geddeflue på en lidt anderledes måde, i mange varianter, og som så meget omkring DFRS, så laver jeg tingene selv, mest fordi at jeg kan, og har muligheden for at få tingene nøjagtig, som jeg vil have dem.

Kunne man tænke sig flg.:Ens gedde fluer bliver lavet i så lette udgaver, på rør, at de kan kastes med ens normale kyst/å grej i klasse 6?

Kunne man tænke sig, at fluerne kunne kobles på en form for flyder / popper, så man har to fluetyper, at fiske med?

Den kobling består af en flue, som bindes almindelig, som rørflue, hvori et indstik i for form at popperen, kunne gøre at man står med 3 typer, en ren geddeflue, eksempelvis ren flash – popper/flyderen farvet med en given farve + gummiben, og ja kunne man forestille sig, at det hele, som 3. typen kan sættes sammen?

Det er den måde jeg arbejder på, nemlig at tingene er meget alsidig, og kan bruges til flere ting.Hvad bruges der til den form for fluer? Jo jeg bruger flyder / opdrift fra garn, som købes hos garn fabrikanterne. Jeg bruger to typer, en med en blød kerne, og en hård skal, som ligger i en ca. 2 mm. skal, hele vejen rundt om flyderen. Den anden type, er i ren flamingo, men med nøjagtig samme facon, som den hårde udgave.

Forskellen er absolut vægt og holdbarhed. Den hårde udgave vejer ca. 4,3 gram, er ca. 71 cm. lang og ø16 mm. i tykkelse, og flamingo flyderen har samme mål, men vejer ca. 2,2 gram, og det betyder, at den også kunne kastes, med en lette klasse stang, jeg går tit ned i klasse 3/4, og bruger den type popper, til mindre gedder, og ikke mindst aborre.

Min erfaring med flydere, stammer fra 25 års fremstilling, af den såkaldte P.K. Wobler, som var en kyst / å wobler, der var utrolig langt kastende, og meget velfangen. Den blev lavet i vægte fra 8 – 20 gram og i 16 forskellige farver, i den hårde type flydere.

Værktøjerne fra wobler produktionen, passer også til fremstilling af poppers, bortset fra at woblerne normalt var i hel flyder, medens popperne, skæres midt over. Det som er øvelsen ved flyderne, er at få placeret et hul hele vejen igennem flådet, så et rør kan sættes inden i flyderen. Det er næsten umuligt, at styre et bor igennem skal og blød kerne, uden at det ryger ud af siden på flyderen.

Der kræves et værktøj, der både styrer flyderen og boret, og så skal der bores fra to ender, så rammer man nogenlunde i midten af flyderen, og har et lige hul hele vejen igennem.

Mine boreværktøjer er lavet i delrin, og borstyret i rustfast stål. Underparten er lavet med et indvendig konisk rør, som passer til flyderens stigning. Når flyderen sættes i underdelen, låses denne, med en M16 Unbrako skrue, og sidder fast i underdelen. Overdel har et styr, der passer til flyderens anden ende, og i det styrer boret også.

Over og under del sættes sammen uden skruer, man holder bare tingene sammen med hånden, og der bores frit i en søjlebore maskine, med et langt bor. (HUSK UDTØMNING AF MATERIALE FRÅ BORET, ELERS SVEJSER SPÅNERNE SIG FAST PÅ BORET!) Når flyderen er boret halvt igennem, så vendes flyderen, og man tager turen igen, og har nu, et fint lige hul, hele vejen igennem flyderen.

14_PK_fluer_01

Når flyderen skal bores, plejer jeg at nappe enderne af, akkurat, som man klipper en cigar, så fanger boret rigtig. Når enderne er nappet af, får flyderen en længde på 62 mm., og det er udgangspunktet for popper hovedets størrelse, altså ca. 30 mm., når flyderen er delt.

Når flyderen er boret, saves den midt over. Det kan gøres med en nedstryger, men jeg vil gerne bevare et proffessonelt udseende, så jeg bruger en gearings sav, hvorpå der sidder et værktøj, som fiksere flyderen, så den altid er skåret over nøjagtig over på midten.

Nu har jeg 2 stk. popper hoveder, med et givent hul igennem. Jeg har så et tiltag mere, det er at få en hulning i popperens front, hertil har jeg et specielt slebet bor, med styre tap, som former en helt nøjagtig hulning i front + at boret passer i opspændings værktøjet, og på den måde, vil alle popper hoveder blive lige lange, og front hulningen lige dyb!

Hullet i den halve popper tilpasser jeg til det rør, der senere skal limes i, så halen kan sættes på plads. Den halve popper passer også i opspændingsværktøjet, men bores uden borstyr, da der i forvejen er et forboret hul. Man kunne godt bruge popperen, uden at sætte et rørfluerør i, men de bliver stærkere vis man limer et inderrør i, og man har nemmere ved, at få den efterhængte flue / hale, til at passe sammen med popper hovedet.

Jeg bruger flere typer rør men jeg vil gerne bruge nogle vatpinde, som bruges i medicinal industrien. De fås i flere længder og tykkelser, og kan tilpasse, hver især. Den ene vatpind er 40 cm. lang, og i den tilpasser jeg, så den passer til længden på popper hovedet. Det vil sige, at jeg klipper den af i de længder, der er aktuel, og borer så vatpindens inder diameter op, så det passer til den tykkelse rør jeg vil binde den efterhængte flue på, så kan fluens rør stikkes ind i popperens bagende, og det er det, som er meningen, nemlig at den efterhængte flue / hale kan tages af popper hovedet, og hver del fiskes hver for sig, vis man eventuelt ønsker det!

Den efterhængte flue, er jo i virkeligheden popperens hale.

Maling af popper hovedet kan laves nøjagtig, som man maler sine blink. Det eneste jeg vil anbefale er, at man lakere sine hoveder flere gange, da geddetænder lynhurtig molesterer en ulakeret overflade. Ønsker man at ens popper hoveder skal have gummiben, så er min erfaring, at lave hullerne til gummibenene før lakering, og sætte / lime gummibenene efter at del hele godt tørt. Det kræver så, at man lige renser hullerne for lak, når popperen er tør, men det ligger ligesom i rutinen med klargøring, så det lærer man hurtig at administrere, når gummibenene skal monteres.

En af de ting, jeg også bruger til dekoration af popperen, er mønstre trykt på min printer. De laves på labels materiale, klippes ud, og sættes på popperen, og ja, det er så et meget stort område, hvor der kan laves mange flotte tiltag, i farver og mønstre. Det er meget omfattende, og jeg har endnu ikke lagt den del i faste rammer. Når labelen er sat på popperen, skal man overveje, hvad man vil ofre på at sikre overfladen, skal det være almindelig lak, eller eventuelt epoxy, ja det kommer an på, hvor meget det må koste, at sikre ens popper, mod geddens tænder.

Mit forbillede med hensyn til poppers udseende, er absolut Rainy's In-Shore Popper, den type er dog krogflue, men lavet om til rørfluer, mener jeg, at man har mange flere muligheder:
https://www.google.dk/search?q=Rainy%27s+In-Shore+Popper&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=go3bUpyVHue44ASp2IFo&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1097&bih=517

http://www.rainysflies.com/index.php

Popper hovedet, kan jo også klargøres, til at få limet en stor krog på, og så lave hele dynen, som almindelig flue, med hale og andet, men med rørflue typen, kan der laves mange flere tiltag, også med opbevaring.Popper hovedet centerer jeg ved at bore et hul på undersiden, ca. 5 mm. inde, og lime en kugle i, så ligger den altid korrekt på vandet. Man kan også undgå kuglen, blot ved at slibe popperhovedet fladt på undersiden, så er den også fikseret rigtig!

Laver man sine popper hoveder flade på undersiden, kan man undgå at hule fronten, ved at save flyderen over i ca. 60 grader, så har man en fin vinkel + to helt ens halvdele, der bare skal monteres og males.

Var det ikke nemmere at købe de popper hoveder? jo det kunne man jo godt, man kan reelt købe alt i dag, men jeg hygger mig med, at lave de ting her, og får en hobby mere, dels med fremstilling af popper hovederne, og binde gedde fluerne.

Værktøjerne? Ja det meste kræver, at man har adgang til et værksted, med drejebænke og fræsere, vis man vil lave det selv, men har man brug for de små ting, som specielle bor, og holdere til flyderne, ja så kan man jo søge hjælp ude i byen. Jeg er i dag efterlønner, men faglært værktøjsmager, så jeg laver selv det jeg kan, men noget må jeg få lavet ude i byen, som lønarbejde, og her benytter jeg meget Peter Falkenberg fra Nexø, på Bornholm.

http://www.123hjemmeside.dk/Falkenbergflytools

Han er rigtig dygtig til at lave de små dimser, som man nu mangler, har en utrolig fin service, og ja, så må muldvarpen op, så man kan betale det, det nu koster, men så er jeg også godt kørende, med dele til at fremstille fine ting, til mit eget fiskeri!

Jeg håber, man kan få lidt fornuftigt ud af illustrationerne i form af billederne!

Hvordan monteres popperen/fluen? ja, jeg fisker udelukkende med enkelt krog, og den monteres på røret, med et stærkt farvet krogstyr. Jeg bruger meget gerne karpekroge, og så Mudstads rustfrie Beekhooks 92553 S i str. 1/0.

Forfang fra krogen ud til flueforfanget? Ja, jeg har blot 1 m. 0,60 mm. nylon snøre, men nogen geddefiskere bruger wire, det er nok mere en smags sag, for mig er nylon lettere, da jeg altid har en Moser ring i enden af mine forfang, så det er lynhurtig at skifte. Er gedderne ikke for store, så har jeg evt. en Mudstad fluesnapper monteret, men det kommer an på forholdene, der fiskes under.

Mine kroge monteres på røret, så de vender opad, og ja enkeltkroge kroger gedderne fint, og en stor peang, gør at krogene hurtig kan fjernes, når fisken skal sættes uskadt ud igen!

Nu behøver det jo ikke at være så kompliceret, at lave poppers. Jeg bruger, da også andet, blandt andet. sommer sandaler, i form af klip - klapper, hvor sålen findes i et væld af farver, som limes sammen, skæres ud og slibes til, det samme med Eva skum i måtter, men det kan vi tage en anden gang!

Binding af geddefluer, kan i dag gribes an på rigtig mange måder. Jeg laver mine geddefluer forholdsvis simple, og i lette udførsler.

14_PK_fluer_02

Prøven til poppernes haler, er lavet på en vatpind, som er tilpasset hullet i popper hovedet, så det kan gå let i, men ikke lettere, end det holder hovedet på plads, under kastet. Vis man synes, at røret går for let ind i popperhovedet, så kan bruge det tricks, at ligge et stykke snøre ind sammen med røret, så kan man tilpasse sit indstiks tolerancen, og få røret til at gå lige så let eller stramt, som man ny har temperament til.

Bindeteknisk, så binder jeg materialet på, så det vender bagud ved bindingen i rørstikket, akkurat, som teknikken foreskriver, ved den originale Tempelhunds vinger. På den måde sker der det, at når fluen/halen tages i brug, står materialet op i en stor volume omkring røret, og når det så bliver vådt, ja så har man en meget fyldig flue.

Materialer til mine fluer, kommer oftest fra parykker og lignende kunstige materialer, og parret ned flash og glimmer + masser af luksus marabu til hackler, ja så er der billige fluer.

Mine front hackler er twistet, og det samme gør jeg med vingerne, vis det kan styres ordentligt.

14_PK_fluer_03

Opbevaring af lange fluer kan godt være et problem, vis man ikke vil have alt for store æsker. Jeg bruger normalt standard flue boxe, som jeg tilpasser til mit behov. Eksemplet med opbevaring af gedde fluer med popper hoveder, er lavet, så fluen / halen er monteret med krogstyr, og i sat krog, sættes fluen bare normalt i skummet, medens popper hovedet, sætte på plads med en stor nipse nål. Den her form for opbevaring virker fint, og ønsker man lidt ekstra fluer eller popper hoveder, så putter jeg dem i et flåd rør, de er nemme at have i vesten.

En god ting til samling af alle typer rørfluer, i DFRS er at have en lader/styr, ved hånden, når indstik og krop, skal sættes sammen. Jeg laver normalt min lader/styr, af et stykke svejsetråd, hvor på der er limet en kugle. Så stikker jeg tråden ind i kroppen, og sætter indstikket på også, og så kan det hele føres sammen, uden at man skal rode rundt i materialet. Laderen gemmes i flue boxen, sammen med fluerne!

God fornøjelse med fremstilling af geddefluerne.

En sportsfisker hilsen fra
Per Karlsen.