Tilbehøret til rørfluer.

Artikel af Per Karlsen 

Tilbehøret til rørfluer.
Jeg havde slæbt hele skuffen med hjemmets rørfluer frem, og ville gennemgå det hele, før sæsonen. Vi, min bedre halvdel og mine to døtre dyrkede i mere end 18 år Karups havørredfiskeri, ofte med fluegrejet, så der var masser af æsker, og fluer i alle afskygninger.

Ud over, at jeg bandt fluerne sammen med familien, så har jeg været proffessonel fluebinder, og instruktør i mere end 40 år, så der er røget en større portion fluer ud af huset også.

Jeg tager et kig over æskernes indhold, og hold da op, hvor minderne vælter frem. Gode fisk, og mange store oplevelser, og meget specielle personer, toner frem på nethinden.

Jeg ser Jyde Simons bil med reklamer og alt muligt halløj, gode kammerater på fiskeri, og rigtig mange gode timer med fiskestængerne. Vi havde i alle årene, Hessellund Sø Camping, som fast lejr, og selv inde på campings pladsens område, har havørred fiskeriet været omdrejnings punktet, først i et meget stort villa telt, og i de seneste år, i deres meget fine Camping hytter.

De var ikke kun småfisk, Karup Å gav os, og vi kan nok takke være vores flid, for mange fine stunder, og ja de to-håndstænger blev brugt flittig, og er et kært mine, når en fisketosset familie i dag løber sammen, og fortæller børnebørnene, om dengang familien tossede rundt i buldrende mørke, og fangede fisk. 

Jo det var tider og hvilke, ja det har i hvert fald præget familiens hverdag, og det ses på billederne på kontoret, og i huset generelt, og i morfars fluebindingsværksted, her er familiens overhoved, beskæftiget, også på sine gamle dage, det er blevet en livsstil, at rode med fluer – fisk og grej.

Da jeg kigger på rørfluerne i vores æsker, kan jeg jo sagtens se, at der over tid, er sket en kolossal udvikling, både med materialer – typer og ikke mindst kroppe, og alverdens tilbehør, som kan købes færdig i dag.

Jeg har haft den fornøjelse, at være på forkant med mange af rørfluens udviklings trin, og jeg fiskede allerede i midten af 80erne med meget store sorte natfluer, hvori der var i lagt nogle af de lyskilder, som medefiskerne brugte på deres flåd, altså små fluoriserende stumper, som blev implementeret på rørfluernes kroppe, og ja, om fiskene var mere vilde med den form for pynt, kan jo altid diskuteres, men vi fiskede med det, og fik da vores part af nattens fisk.

Ja, ligeledes med typer, som Sunray Shadow, med 25 cm. lange vinger, bundet med hestehale hår, dengang blev man lige vejet og fundet meget for tung, man fiskede da ikke med så store fluer, det var for tosset! Ja måske, men fiskene vidste ikke bedre, og det blev brugt, og gav gevinst.

Da hår fluerne for alvor kom i brug, var jeg så heldig, at kunne erhverve noget utroligt flot skind, fra en buntmager, det var alle typer skind, både som haler, og reelle skindstykker, så jeg var tidlig i gang med at lave en større serie hår laksefluer, som blev en fast del af vennekredsens brugs fluer.

Og da Jan Grünwalds bog ”Laks” kommer i 1985, ja da var inspirationen omkring rørfluer meget stor + at det hele går op i en højere enhed, da Henrik Kures Nielsens bog ”Rørfluer” endelig udgives, jeg kunne se, at jeg var på rette vej, med mine typer og mine opsætninger, og de første rørfluer med skind strips vinger, så dagens lys.

Er der så sket udvikling ud over det man reelt kan købe i forretningerne i dag? Ja, det mener jeg, og jeg har i flere perioder, og især i de sidste 7 – 8 år, arbejdet mig ind på både bindemetoder og opsætninger, på især rørfluernes kroppe, mest i systemet, Det Fleksible Rørflue System, (DFRS), som er beskrevet flere steder på nettet, og jeg har nogle ting, som jeg gerne vil dele med andre, nemlig dekoration af lakse / havørred rørfluernes kroppe.

Hvorfor dekorere rørfluernes kroppe? 
Jo, jeg tror på, at lige så vel, som man konstant ændre vingedelen, så kan ændringer i kroppene, også få fiskene til at reagere, og det skyldes, at jeg stadig har den mening, at med alt det, som man konstant smider ud i hovedet på fiskene, så er jeg overbevist om, at en evt. anderledes krop, kunne få ellers vage fisk til at hugge, men akkurat ligesom resten af fluernes dele, så ved man vel reelt ikke, om det netop er det, der får fiskene til at hugge!

For nu mange år siden, havde jeg en tid i mit arbejdsliv, hvor vi blandt andet brugte meget krympe flex, mest til ledningsarbejde, men også til anden form for isolering. Jeg mente dengang, at krympe flexen kunne bruges i min fluebinding, og vi prøvede især krympe flex til kroppe på vores nymfer, og det var positivt, bortset fra, at vi ikke havde erfaring med at få varmepistolen til at virke rigtig, så der blev futtet en del materialer af, før vi opgav, vores forehavende.

Da det blev moderne, at bruge krympe flex til at lave vores Loop på fluelinerne, kom der gang i brugen af krympe flexen i vores fluebinding igen, men denne gang, havde vi erfaringen med både selve flexen, men også brugen af varmekilderne, så jeg begyndte at eksperimentere med at lave rørfluernes kroppe, med krympe flexens egenskaber.

Hvad var tanken med at bruge krympe flexen til, især rørfluens krop?
Først og fremmest at lave kroppene hurtig, uden brug af bindetråd, og ja det virker vis man forestiller sig, at man har noget flashrør, som bruges til fluemønsteret Juletræet og andre typer fluer med flashrør, som krop.

Der skal blot skæres et stykke flashrør af på 40mm. længde, inden i stikkes et ø3 mm. flue rør på 30 mm. længde, og udover rørflue røret, ligger man et stykke flex slange i klar, og så varmer man hele flex stykket med sin varmestol, og vupti, så er et stykke rørflue krop klar, nemmere bliver det ikke, og man kan variere det hele i størrelser – længder og farver osv.

Vis man vil have hale på sine flashkroppe, så skal man lige have beskyttet, det materiale, som ligger udenfor flexen, og det gøres ved at sætte en svejsetråd igennem kroppen, og så sætte et krokodille næb hen over materialet, så er det beskyttet mod varmen, og man kan så meget hurtig lave sæsonens kroppe, både til kyst – å – og elv, samt evt. også P&T.

14_PK_fluer_04

Størrelser og længder kan man variere, og det er også en god ide’ at variere flash rørets diametre, og ligeledes er de også en mulighed, at variere rørflue rørets farver og størrelser.

Andre løsdele, som kan få krympet forskellige ting på, kunne være Bottle Tube – Us Rør, og er man lidt kreativ, er der jo ingen der forbyder en, at ligge sit krympe flex over på ens krog fluer, også.

Nu er moderne krympe flex rigtig mange ting, og man kan i dag købe flere typer krympe flex, som kunne have interesse for lystfiskerne.

Hvad ville man mene om det her?:
En Green Highlander i et givent mønster, med det her flex, som krop:

 14_PK_fluer_05

Navn: PK’s Variant Green Hignlander.

Vinge indstik:

Rør                  ø1,7 mm klar - 25 mm. lang!
Vinge:              Under vinge gul ræv + 4 strå gul twinkel flash - Overvinge Strips: Craft fur Chartreuse med green / pearl fluo. flash trævler over.
Krop:               Ø3mm. klart rør – 40 mm. Lang! - Krop dekoration på ø3 rør gul / grøn striber vandret - Print ca. 1 mm. bred pr. farvestribe!
Butt:               Oval guldwire – Sort Struds – Oval guldwire.
Palmerhackle:   Chartreuse hane hackle.
Hoved:            Ø6 mm. Fluo. Yellow Conehead.
Bindetråd:       Gul

http://www.radiflex.dk/krympeprodukter_da/tyndvaegget_krymp_da/frs22gg2_gul_groen_da

Ja, det var så mit valg, masser af gul – grøn farve, også på kroppen!

I krympe flex findes et utal af muligheder, prøv se at finde noget der passer:
https://www.google.dk/search?q=krympeflex,+slange&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=EDNKU6ioO6GLyAOs5YHwAg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1097&bih=553#imgdii=_

Har man ønske om, at kombinere krympeflex, med mønstre, som ligner fiskeskæl, eller blot vil have en struktur, der skiller sig ud, så kunne dette være en løsning, dog er det lidt dyrere, men vis man slår sig sammen, og evt. handler i østen, kan det godt betale sig:

http://2493849.shop15.dandomain.dk/images/pdf/FlexoPET_DK.pdf

http://www.caseking.de/shop/catalog/Modding/Kabel-Modding/Sleeves/Techflex-Flexo-PET-Sleeve-3mm-neon-blue-1m::13073.html

Ovenstående link, er kun til orientering omkring Flex slanger, der findes mange farver og størrelser, som bruges i bil og el industrien + andre steder!

Et tiltag, som jeg har arbejdet en del med, at overfører en printet labels, til fluernes kroppe. Vi har jo efterhånden alle en blækprinter til vores computer, og har man adgang til et fotobehandlings program + tegneprogram, og et almindeligt skriveprogram, ja så kan de labels, man vil dekorere sine flue kroppe med, hurtig laves, man skal blot have sans for at skalere tingene ned, så de passer til de størrelse rør, man vil benytte.

Min inspiration til dekoration af fluernes kroppe, kommer fra mange års fremstilling / dekoration af blink / woblere / spinner, og meget af det, kan også overføres til fluernes kroppe.

Hvad opnår jeg ved at sætte printet labels på kroppene, og forsegle dem med krympeflex?
Først og fremmest en masse farver, og mønstre, som slet ikke kan laves med traditionel bindetråd – flos, og hvad der ellers bruges. Ej heller vil maling – tusch og andet, kunne gøre det samme, som printet labels.

Jeg gør dog det, at ønsker jeg en bestemt farve, som skal skinne igennem labelen, så maler jeg det valgt flue rør med især neglelak, mest fordi neglelak binder meget fint på flue rør, og samtidig er neglelakken fin til at få labelens lim, til at binde + at neglelakken kan tåle varmen fra varmepistolen.

Skulle man have behov for at erhverve større mængde specielt farvet rør, så kan alt jo købes i dag, og jeg maler kun mine rør, vis jeg lige skal have fyldt æsken, så er det billigste.

Nu er det ikke kun printet på labels der bruges. En ting, som Gaffa tape og andre typer tape, er jo et oplagt emne, til at lave dekorationer på ens rørflue kroppe, og det dejlige ved Gaffa er, at det findes i alverdens farver, er i udgaver, der ikke er for tynde i plasten + at man kan sætte flere forskellige typer dekoration over Gaffatape, og få en meget fin effekt.

Jeg har lavet en del forsøg med Gaffatape, prøv at se på de link her, og se om der lidt inspiration at hente:

http://www.123nu.dk/lystfiskeri/artikler2.asp?vaelg=3&placering=artikler&menu=Laesestof&Id=12030&kategori=

http://www.123nu.dk/lystfiskeri/artikler2.asp?vaelg=3&placering=artikler&menu=Laesestof&Id=12055&kategori=

http://www.123nu.dk/lystfiskeri/artikler2.asp?placering=artikler&menu=Laesestof&Id=12089&kategori=

Dog er det sådan, at labels er transparente / gennemsigtige, og det betyder, at man kan lave nogle tiltag, med farver på de ting man vil påklæbe labels, som så skinner igennem, og kan give en fantastisk krop, når den så er forseglet med den klare krympeflex.

Jeg bruger krympeflex i klar, uden lim, som har et krympeforhold på 2:1, og flexen er normalt ca. 2mm. større i inder diameteren, end de rør, der sættes inden i.Vis man ønsker at bruge DFRS, hvor man på har et ø1,7mm. rør, som stikkes ind i kroppen, så skal man huske, ikke at varmere flexen mere end nødvendigt, ellers krymper flexen røret så meget, at indstikket ikke kan gå i kroppen.

A propo indstik, så har vi efter nu at have brugt DFRS i snart 10 år, fundet ud af, at når man køber de tynde rør, hvor vingedelen bindes på, kan man stå i den situation, at det tynde rør veksler i diameteren, og det betyder jo så noget, når det skal passe i eksempelvis i kroppens ø3mm. rør, enten glider det fint i, uden at vingedelen drejer sig, eller også kan det lille rør ikke gå i, eller også er det meget løst.

Den forskel, der i diameteren skyldes at processen med blæsning af røret, som giver et lille udsving i +/-, og det kan være ret irriterende, at man ikke har en konstant diameter, der passer ind i kroppens rør, men det er samme problemstilling med kroppens rør, her veksler rørets inder diameter også i+/-.

Jeg gør følgende ved vingeindstikkenes rør:
For lille diameter, så brænder jeg en ganske lille krave på røret.

For stor diameter, så borer jeg kropsrøret op, med et ø1,8mm. bor, det kræver, at man har en søjleboremaskine, da en Acu boremaskine er svær at styre!

Er vingeindstikket meget i minus, så ligger jeg en nylonline imellem, så indstikket klemmer i kroppens hul, en god løsning, da man normalt altid har en eller anden type forfangs line på sig, og det spiller ingen rolle, at der mistes små 25mm. snøre, når kroppen skiftes!

Når man har sat krympe flexen på kroppen, er man stadig i den situation, at man sagtens kan binde videre oven på flexen, og ligge alt det på kroppen, som man plejer at bruge, til sine standard kroppe. Dog skal man huske, at sådan noget, som krops hackler og rib, skal strammes godt til.

Jeg limer med sekundlim de steder, hvor det er nødvendigt, og min bindetråd er normalt 0,06mm. Microfuse, altså spinneline, den er simpelthen så stærkt, at det er min foretrukne bindetråd i dag, måske dyr, men perfekt til få vindinger, og det holder!

Holder krympe flexen ordentlig fast på kroppens materialer?
Klart ja, og bruger man labels, er det et must med flexen over, man har jo ingen garanti for at labelen i sig selv, kan holde klæbet, men med flexen på plads, er materialerne og label forseglet, og trykket på labelen forsvinder heller ikke, når det bliver vådt.

Blækket fra printeren, er jo normalt ikke vandfast!

Et smart tiltag til at lave fine kobber kroppe, er brugen at en 20cm. lang tæt fjeder, som klippes i de ønskede længder, og forsegles med krympe flexen.

De fjedre jeg bruger, er lavet i tynd kobbertråd med flere farver i overflade behandlingen. Jeg bruger dem på flg. måde: 1 stk. kobber fjeder, i given farve klippes af, på den ønskede længde, og der sættes et tilsvarende stykke krympeflex over.
Kobber fjederen sættes på en stump svejsetråd, så man ikke brænder fingrene, og når flexen er krympet på kobber fjederen, trækkes den af svejsetråden, og overskydende krympeflex skæres af rørets ender. De kroppe her får limet et ø1,7 rør indvendig, og en almindelig rørflue kan nu bindes. 

Måden her med at sætte en kobber fjeder, på det tynde rør, giver nogle fine muligheder for, især at lave nogle flotte kyst rørfluer + nogle små fine sommer rørfluer, til å og elv.

Jeg køber disse kobber fjedre hos Peter Falkenberg: http://www.123hjemmeside.dk/Falkenbergflytools

14_PK_fluer_06

Billederne viser nogle eksempler på, hvad jeg bruger af fluer og kroppe, lavet på ovenstående måde. Der kan laves alverdens tiltag, og har man lysten og fantasien, så er det her uendeligt.

14_PK_fluer_07

Hvad er erfaringerne i praktisk brug? jo fiskene går til de typer fluer her, akkurat, som alt det andet vi bruger. Fanger det mere? Ikke umiddelbart, men bliver de slet ikke brugt, så er der fuld garanti for, at det slet ikke fanger noget, så det er bare at klø på, med labels og krympeflex.

14_PK_fluer_08

Navn: PK’s Variant Acemann.

Vinge indstik:

Rør                      ø1,7 mm klar - 25 mm. lang!
Vinge:                  Under vinge Teal Blue ræv + Teal Blue Angel flash - Overvinge Strips: Craftfur Sort, over Teal Blue Angelhair.
Krop:                   Ø3 mm. klart rør – 40 mm. Lang! Krop dekoration på ø3 rør Blue Dot. Print ca. ø0,5 mm - Teal Blue Dots.
Butt:                   Oval sølvwire – Hot Orange snørebånd – Oval sølvwire.
Palmerhackle:      Teal Blue hane hackle.
Rib:                     Oval Sølvwire.
Fronthackle:        Hen over Teal Blue dubbing: Twistet TealBlue Marabu + Teal Blue Organze fibre + Teal Blue Angel Hair.
Hoved:                Ø6 mm. Fluo. Hot Orange Conehead.
Bindetråd:           Hvid Mocrofuse 0,06mm.

 

14_PK_fluer_09

Navn: Sort Softcone – Orange - Gul 1. 

Vinge indstik:

Rør:                          ø1,7 mm klar - 25 mm. lang!
Krop:                        Ø3 mm. klart rør – 40 mm. lang!
Krop:                        Kobber fjeder med klar krympeflex over!.
Bag dubbing:            Light Brite pearl.
Vinge1:                     Sunburst ræv + 6 strå guldflash.
Rod dubbing 1:        Sunburst ræve dubbing.
Vinge 2:                    Hot Orange ræv + 8 strå multifarvet holografisk flash.
Rod dubbing 2:        Hot orange ræve dubbing.
Front hackle:            Twistet hot orange ræv.
Hoved:                     Sort Soft Cone ø10 mm.
Sides:                       Jungle Cock. – natur eventuelt indfarvet orange!
Hoved:                     Ø10 mm. Sort Soft Cone.
Bindetråd:                Hvid Mocrofuse 0,06mm.


God fornøjelse derude!

Knæk og bræk