Vinter sysler!
Per Karlsen - PK Fluer
Ja, nu nærmer tiden sig, hvor det praktiske fiskeri afløses af vinterens hobby, fluebinding især, og gad vide hvor mange, der egentlig sætter sig til fluestikket i årets mørke måneder! Jeg tror det er mange tusinde, som enten tager diverse kurser, eller blot hygger med gode venner og familie, og det er jo helt sikkert, at fluebindingen, er en hel industri i dag, med alle muligheder for at tilkøbe alt, hvad hjertet begærer.
Min egen tilgang til fluebinding, har i mere end 50 år, være daglig omgang med fjer og pels, og ja kurser har der været rigtig mange af, og nogle af kursisterne kigger stadig forbi, og hilser på, nogen er blevet endog meget dygtige fluebindere, og ikke mindste dygtige praktiske fiskere, hvor blandt andet kunsten at mestre fluekastet, er en anden del af den fantastiske hobby, som fluefiskeriet byder på.
En ting, som altid glæder mig er, når familiernes børn og andre, bliver grebet af fluebinding. Jeg synes det er berigende, at ens børn og børnebørn gider det fluebinding, set i en moderne tid, med alverdens elektroniske virkemidler.
Sommerens ferie bød også på lidt fluebinding med et af mine børnebørn, nemlig Louise på 8 år, som havde set sig varm på rørfluer a la Uldsokker, og ja vi fik nogle rigtige hyggelige timer ved stikket, hvor Louise, akkurat som sin mor, viste evner ud i binding af fluerne.
Louise var helt med på, at fluerne skulle døbes, så Louise 1 og 2 i Uldsok varianter, var hermed døbt, og klar til brug. Nu skal vi bare have lært fluekastet rigtigt, men desværre er den nye skole lov jo sådan, at ungerne er mere i skole end har fri til sunde interesser, og ja vi mangler tiden, det meste går op skole, men jeg håber, der bliver lidt tid til at dyrke fiskeriet, så skal havørred og laks nok få tur, om vi glæder os til det scenarie? Jo da.
På det personlige plan roder jeg stadig rundt med DFSR, og finder stadig, at der kan tilføres spændende nyt, og det sidste halve år, har forsøgsbindingen bevæget sig ind over måden at takle vinger med lange hår, især får / lam og gede hår, giver nogle fine muligheder i DFRS, men kun, som rørfluer.
Fåre hår, kan i dag købes i mange Coop Butikker, mest i form af store stykker hår på skind, i en i øvrigt udsøgt kvalitet. Jeg køber både de sorte og hvide udgaver, og har så adgang til vinge og hackel materiale, som kan behandles, og bruges på rigtig mange forskellige måder.
https://webshop.coop.dk/vare/oekologisk-islandsk-lammeskind-hvid/5706819018254
Nu kan man diskutere om prisen er rimelig, med jo dagsprisen giver et meget stort skind, med masser af hår helt op til 25 cm. længde, men prisen kan god variere, da der ofte kommer tilbud med salg af restlager, og ja så ligger prisen ofte 100kr. under dags pris.
En ting man skal være over er, at i nogle Coop butikker, bruges fåre skind, som dekoration, og når der skal laves nye udstillinger, så kan man godt være heldig, at få skind til Coops indkøbspris, så man skal nok lige lure, hvornår dekoratørerne er i gang, det kan godt betale sig! Et skind til dele blandt ligesindet, og til kurser, kan anbefales.
Jeg bruger fåre hår til ganske enkelt vinger, hvor der satses på lange fluer, til å – kyst, sø og elv, og længden kunne være a la Sunray Shadow, med evt. glimmer og al det udstyr, som kan købes og sættes i vingen.
Flue typen er altid i DOFRS, så kan man vælge og vrage det man lyster, og sætte tingene sammen til det, man personlig kunne ønske sig.
Jeg laver også gedde fluer med fåre hår, og det er mest for at få en meget let flue, og det opnår jeg ved at twiste vingen, og så ligge vingedelen hele vejen rundt om røret, så kan der laves mange flotte udgaver, som gederne er vilde med.
Mine forberedelser af fåre hår, løber over at klippe skindet i strips, og evt. også klippe hårene af, og sortere hår og under uld fra. Fåre håret skal nok behandles med lidt tålmodighed, og der skal lige gennemtænkes, hvad man vil med håret, der er mange muligheder, men et hjælpemiddel til at få reddet hår og under uld ud, er at bruge de redskaber hundetrimmerne bruger, de kan nemlig holde til at få tingene redt ud. Jeg bruger både børster og kamme, og jeg handler her:
http://www.petworld.dk/pelspleje--trimning?priceinterval=&FACET_EFORM=KAM
Nogle gange lader jeg under ulden blive, men det kræver omhu at twiste det, da det godt kan filtre, men bruger man en Accu boremaskine, til at sno tråden med, så kan man redde vingen ud under snoningen, vis man kører langsomt!
Bemærk:
Jeg bruger altid fusions spinne liner, til at twiste mine ting. Gerne Stren Microfuse i hvid 0,06mm + Fireline i grå i 0,12mm. Almindelig bindetråd kan i længden ikke holde, og fusionsliner kan virkelig twiste materialet, vis man fordeler det rigtigt i løkken.
Min teknik med Accu boremaskinen gør, at jeg reelt kan twiste alt i samme arbejdsgang, altså glimmer – hår og hackel fiber osv.Jeg bruger gerne en almindelig limstift til at smøre bindetråden med, så skvatter håret ikke ud af løkken, og holder sammen på de dele, man vil twiste.
Er det korte vinger, og ønsker jeg ikke at lave halvfabrikata i form at vinger, så bruger jeg en omlavet næsehårs trimmer, som bruges, når selvfluen skal bindes, det kræver så, at man har sine tinge ordnet og liggende parat, når vingen skal laves.
Når jeg har så meget hvidt hår, så var det indlysende at farve sit fåre / lamme hår, men der skal man lige være klar over, at typer som fåre / lamme hår, hiver man ikke bare op i farvebadet, så får man problemer!
Jeg har valgt en lidt bøvlet fremgangs måde til farvning af fåre / lamme hår, men slutresultatet er fremragende.
Farvning af lammeskind.
Når man, som undertegnede, har farvet fluebindings materialer i mere end 50 år, så er der også nogle materialer og farver, man holder sig langt væk fra, når talen er på, at farve sine materialer selv. De bløde typer af skind, såsom får og lam + farven sort, ja det er ikke noget jeg så gerne vil farve selv, men i nogle situationer, så er man alligevel fristet, især vis der er lidt økonomi i det også.
Har man investeret i et helt hvidt lammeskind, til ens havørred / lakse fluer + geddefluer, ja så er der tanker om, at hvid og sort, måske skulle have andre farver, at blande med, så jeg kiggede lidt på, at få det hvide skind farvet.
Det var ikke godt, da den meget fine skindside, lynhurtig krøllede begge ender sammen i farvebadet, og som strips til vingen, var det et overstået kapitel, men hårene, ja uha det var noget der duede, meget levende, og flotte fluer, men jeg ville så godt prøve, om man kunne bevare skindsiden, når der blev farvet, så havde man mange muligheder med langhåret fluer med strips, som vinger.
Jeg gik i tænkeboks, og fandt i mit arkiv over farvning af fluebindingsmaterialer, nogle tiltag vi havde i midten af 80erne, hvor et isbjørneskind, var i samme situation, nemlig en meget stiv skindside, når farven var tørret, og bindeklar. Nu var isbjørneskindet ikke beregnet til vinge strips, men til haler på GP laksefluer, så der blev egentlig ikke gjort mere ud af det, andet end at tankerne, var noteret ned på et stykke papir.
Den gang var tanken, at sætte skindet fast på et stykke træ, så skindet blev fastholdt under farvning + at selve skindsiden kun lige blev dyppet ganske let, nemlig ved at træ stykket flød oven på farvebadet.
Til lammeskindene, blev ideen med at sætte skindsiden fast på et stykke træ ført ud i livet, og jeg var klar over, at det stykke skind, som skulle på træet, ikke måtte have underulden med, da det klumper helt sammen, og næsten ikke er til at få redt ud igen, da underulden filtre, i varmen i farvebadet.
Ideen med træstykket blev løst med en liste i 16x16 mm. træ, og jeg valgte at lave ophænget, af krogen fra en gammel træ bøjle. Til at holde skindsiden på træ listens bagside, lavede jeg 4 små ø1mm. huller, hvori jeg placerede 4 nipsenåle, og som lås oven på trælisten, var der er stykke skum, fra en pilatis måtte.
Nu kom der et trælst job, idet underulden fra skindstykket skulle redes ud fra de skind stumper, der skulle farves. Til det bruges en lille kraftig kam, som hundetrimmerne bruger, og underulden gemmes, og farves særskilte. Der er utrolig meget under uld på lamme skind, i en udsøgt kvalitet, i længer fra 1 – 4cm., og brugbare til mange ting, såsom Sculpin hoveder – dubbing kroppe, fronthackler og til at blande i alle typer dubbing.
https://www.google.dk/search?q=sculpins+m%C3%B8nstre&hl=da&rlz=1T4PLXB_daDK656DK657&biw=1280&bih=595&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMItIST3LyoyAIVZ55yCh2iYQWw
Jeg farver i rustfrie gryder, dels er de nemme at rengøre, og så er de gode at opvarme på mit elektriske Bokum komfur, med snegle varmelegemer. Bokum komfuret har ikke installeret timer, så varmen kan stilles fra 50 grader til 400 grader på 4 indstillinger, og da jeg har 2 snegle på komfuret, kan jeg reelt farve i 2 gryder ad gangen, vis det skulle være aktuelt.
Selvom det er et stort arbejde at sortere under uld fra, lave lister til ophæng, og sætte stumperne på, så kan det betale sig, for tingene er klar, når det hele er farvet og tørret, og ja så er det bare at få bundet sine fluer.
Min måde at farve på, er erfaring med mere end 50 års farvning, og jeg bruger gerne Veniard farver, men kan man få de små kapsler med Dylon farver, er man også godt kørende.
Jeg farver på akkurat samme måde, som det link her forklarer:
http://www.scandicangler.com/article/indfarvning-af-fjer-og-skind-enkelt-og-let
Min farve temperatur til lamme uld, er ca. 73 grader, så krøller de lange hår ikke helt sammen + skindstykket er tilpas blødt til, at vingerne kan laves, som strips.Jeg gør dog en ting anderledes end anbefalet med farvebadet, jeg har salt og eddike i badet fra starten, og varmer det hele op inden farven kommer i, det giver mig det bedste resultat.
Har man energien til at rede skindet fri for under uld, og sætte det på listerne, så er vejen åben til rigtig mange gode flotte farver, og jeg bruger disse typer lange hår til mange ting, blandt andet laver jeg mine spey rejer med haler af lamme skinds hår, så behøver jeg ikke at købe de dyre spay nakker, men kun spay hen, til krops hackler, da lamme skinds hårene virker lige så godt, som haler på Pattegrise, som originale spey fjer. Fiskene synes ikke der er forskel, så er der vel ikke nogen grund til at blive ruineret, ved investering i speynakker!
Ud over rejer, så er lamme skinds hår forrygende gode til varianter af Sunray Shadow typer, og til gedde flue, kan der laves fluer med stor volumen, men lave vægte.
På billederne ses, nogle af opsætninger, og de farver, jeg operere med, og de bundne fluer er eksempler på, hvad jeg bruger lammeskindene til.
Selve underulden, kan godt være en udfordring at farve. Det har tendens til, at blive en del mørkere i farverne, men da det kan blandes med al mulig dubbing, så kan man jo variere sine farver, efter behov. Jeg håber, at metoden med at placere skindsiden på en liste, måske kunne være løsningen til farvning, af de oftest besværlige langhårede skind, men også en metode til bevaring af skindets bagside, så det kan bruges, som vingestrips.
Nu er min løsning jo en ren amatør udgave, og er der nogen, som har en mere ”professonel” løsning, med samme virkning, ja så hører jeg gerne om det, man skal jo lære hele livet! Ved brug af fåre / lamme hår, skal man ikke se bort fra, at krog fluer, kan få et forrygende sæt vinger, dog skal man være obs. på at vingen kan slå ned omkring krogen, når der kastes, men der er flere tiltag til, hvordan det kan undgås.
Jeg bruger personlig meget, at sætte en skumvinge under de lange tynde hår, og så er der lagt gummiben på tværs i skum vingen. Den metode gør at vingen ligger ovenpå skumvingen + at benene spærre for vingen, så vil vingen normalt ikke slå op omkring krogen.
I øvrigt sikre en skumvinge både på krog og rør, at fluen står korrekt, det er meget sjælden, at fluen kæntre med en skum vinge, og moderne liner kan sagtens tunes, så fluen trods skumvinge, kan tvinges ned i den rigtige fiskedybde.
I forbindelse med at bruge får / lamme hår til vinge og front hackler, så har jeg normal belastning på fluen, enten i form af Coneheads eller krops belastninger i alle afskygninger, men vis man laver sine fluer i DOFRS, så kan man også lave nogle tiltag, hvor fluerne har Muddler hoveder a la Munker typerne.
Jeg har valgt at mine Munker typer, har et løst hoved, og røret er så ø1,8mm. tykt, og selv Muddler hovedet, er lavet på et rør, med indvendig mål på ca. ø2,8mm. Munker typerne lavet som DOFRS, giver mig den fordel, at fluens front har et bart stykke rør, hvor Muddler hovedet kan sættes på, og byttes rundt med forskellige setup, men vinger eller kroppe.
Men jeg kan gøre flere ting, såsom at sætte en propel foran Muddler hovedet, eller et stykke af pumpen fra en pipette, så får jeg nogle meget larmende / bulende fluer, dels med Muddler hovedets størrelse + propel og andet. Alt det, som er foran vingen, låses med en lille gummiperle i en stærk fluoriserende farve, så har man også et fix punkt forrets på fluen, og ens forfang bliver beskyttet mod at blive smadret i elvens sten!
De fluoriserende gummiperler bruger jeg som stop både i front og bagender af mine rørfluer, og de er lavet af et meget fleksibelt gummimateriale, men det anbefales lige at fugte røret, så går perlerne fint på røret, og er nemme at få af, vis men vi bytte rundt delene. Det anbefales, at få sine brugs fluer monteret før fiskeriet, mest fordi et tab af gummikugler i nattens mulm og mørke ikke er succes, de forsvinder simpelthen, også med kolde fingre.
Muddler og Munker typer.
Der er ingen tvivl om, at Muddler er et godt redskab til ens allround fiskeri, med flue, både i sø, å, elv og kyst, og egentlig også P&T vande. Fluefiskeri, dækker jo et stort område, naturligt over ægte fluefiskeri, til ophænger, bombardo og fluespin, og på et eller andet tidspunkt, ja så vil en Muddler flue komme på forfanget.
Jeg har alle dage været meget begejstret for Muddler, til det praktiske fiskeri, både vådt og tørt, men som professonel fluebinder igennem mere end 40 år, er der røget rigtig mange Muddler igennem fluestikket, og ja også tørfluer med hårkroppe, så rutinen er der.
I dag er der kommet en afart til i form af Munker fluerne, en type fluer, som er fremragende til laks og havørred, fundet på, af nogle meget dygtige fluebindere, som bruger de helt nye materialer, til især vinger, og kroppe. Et Muddler hoved på rørfluer, kan være næsten så stort, som man nu kan lave det, modsat krogfluen, hvor hovedet ikke må være så stort, at det dækker af for en ordentlig krogning, men der er i dag, så mange måder, at lave sit Muddler hoved på, at man hver især nok har sine ideer om, hvordan det skal klippes, og hvor store hoveder man vil have.
Jeg vil gerne på mine krogfluer have et rundt Muddler hoved, med en lille krave af hårene, grænsende op til fluens evt. fronthackle, men mine rørfluers Muddler hoveder, laver jeg i mange størrelser og faconer.
Det traditionelle Muddler hoved, har alle dage været bygget op, ved at nedbinde små sektioner, af den ene eller anden type hår, oftest råbuk hår, hele vejen rundt om krog /rør, men i de senere år, er det lidt grovere hår, såsom elg, kronhjort og Bucktael blevet gangbare til, især rørfluerne.
Som det er bekendt arbejder, jeg med en speciel type rørfluer, nemlig DFRS, og til de rørfluer laver jeg en speciel type Muddler hoveder, som er lavet på et løst stykke ø2,8mm. klart eller farvet rør, hvori et ø1,8mm., rør kan gå let i. Det vil sige at det rør, hvor Muddler hovedet er bundet på, er i et system, der modsvarer DFRS. Røret med ø2,8mm. diameter er brændt med krave i begge ender, og er færdig brandt ca. 10mm. lange. Kraverne er forholdsvis store i diameter, da de skal holde hårene indenfor kraverne.
Teknikken til at binde Muddler hovedet, på de løse indstik, er at man twister hårene på bindetråden, det kan med lidt øvelse være den letteste måde, at lave et Muddler hoveder i dag, dog kræver det en meget stærk binde tråd, og her bruger jeg enten Fireline i 0,12mm. eller Microfuse i 0,06mm., det springer ikke, og kan flette de typer hjorte hår man bruger til hovederne, og man får et fint tæt Muddler hoved, der kan klippes i de faconer, man nu ønsker.
For at få mængden af hår ens i klemmen, bruger jeg en rustfri kontorklemme 77mm. bred, det svarer nøjagtig til fyldning af røret på de 10mms. længde, og de 77mm. bredde, giver ens størrelse af fluens Muddler hoved, vis man vel og mærke, sørger for ens mængde af hår i klemmen, hver gang, det kræver lige lidt øvelse, men så kan man ellers klø på, og lave mange hoveder ad
gangen, vis det er ens ønske.
Da fusionsliner kan være meget glatte, så vil en uvokset tråd ikke kunne holde hårene på rette plads, så jeg bruger en almindelig hvid limstift, og smører tråden godt, det virker fint. Rørflue nålen er lidt speciel, idet det er hærdet nål, der slebet ned, så røret akkurat lige kan gå på nålen, så vil bindetråden ikke klemme røret sammen, så det tynde rør ikke kan gå i.
De ender, som er brændt, får renset det indvendige hul med et pinol bor. Renses hullet ikke, så kan det lille ø1,8mm. rør, ikke gå i.Når man laver sine Muddler hoveder, kan man lave alle mulige farver, når hårene mixes sammen, det giver nogle spændende opsætninger, men ved at twiste sine hoveder, kan man også blande flash i hårmixet, det giver nogle meget spændende og fine effekter.
For af få det fleksible i at kunne skifte Muddler hovederne, så kræver opsætningen / samlingen af vingedelen, at man gør flg.:
På det tynde rør bindes en vinge og hackel sektion nøjagtig, som en almindelig rørflue, og her er frit spil, man kan lave kroppen færdig, eller man kan sætte belastning på kroppen, gerne i form af Bottle tube – Us Tubes – rørflue kugler og andet, så får man flue, der kommer hurtig ned.
Pointen med det lille rør, kontra det løse Muddler hoved er, at der skal være ca. 12mm. bart rør udenfor krop / vingesektionen, så kan det løse Muddler hoved sættes på, og låses med en lille fluoriserende gummiperle.
De løse vægte, presse godt op mod vingen, og låses i vægtens ende, med en lille fluoriserende gummiperle, og jeg bruger normalt perler i ø5mm. + ø3mm., de går lige så tilpas stramt på det lille ø1,8mm. rør, så perlerne kan tages af igen, vis der skal skiftes dele.
Selve Muddler hovederne kan jo reelt laves kun af hår, og så låses med perlen, men man kan også få fordele af, at sætte kineserhatte foran hovedet, jeg bruger det tyndvæggede kineserhatte, eller i soft udførsler, de hjælper med at få en god larmende flue, og de låses, så man montere den fluoriserende gummiperle forrest.
Jeg køber mine perler her: http://seafishingbeads.dk/
Den moderne udgave ef Munker fluen, er en vældig populær type rørflue i dag, og kig på linket her, og se, hvad der kan opnås med den type mønstre:
https://www.google.dk/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=Munker+Fluer+m%C3%B8nstre
https://www.youtube.com/watch?v=sfh3inXn6Lk
På billedet er vist hvordan jeg lavet et twistet Muddler hoved på et 10mm. langt rør + nogle mønster typer, der kan bindes på det tynde ø1,8mm. rør.
Mønstrene, som illustration, er lavet med undervinger af skum, og med overvinge i strips af Craftfur. Hacklerne er twistet, og Muddler hovedet er i farver, der matcher vingerne.
Bemærk at fluen med gummiben, har benene syet ind i undervingen, en måde at få benene anbragt væk fra kroppen, det giver en meget livlig flue, som grundet skumvingen, altid står korrekt i vandet!
Som nævnt kan selve fluen laves i alle mulige afskygninger, og tilbehør, som flash, tinsel, Junglecock og fluoriserende attractorer i vingen, er i dag en nødvendigt onde. Prøv i øvrigt at placere 2 stk. fluoriserende rejeøjne, i stedet for de sædvanlige Junglecock, jo det er kun fantasien, der sætter grænserne.
Et tiltag, som i de sidste måneder har vakt min interesse er, at det i dag er muligt at få nogle med farverige perler til at fremstille fladfiske forfang med. De perler er meget fine i størrelsen 6mm. og jeg bruger dem til butt på mine rørfluer i DOFRS, også ved at plasere en perle under vingen + evt. at have perler på hele kroppens længde.
De kroppe, der uden lukkende har perler på, er fremragende til gedde fluer, dog får kroppen lidt vægt, så grejet skal kunne tage ved, men en let vinge af får / lamme hår, gør at man hurtigt kan få en flot gedde flue. Nu er det ikke kun gedde fluer, men alle typer fluer, der kan laves i DOFRS, og kombineret med kroppe med printet dekoration og kropsdekorationen låst med krympeflex, kan perlen være rosinen i pølseenden.
Nu er det sådan er perlerne er støbt, og hullet kan derfor variere, men jeg gør så det, at jeg borer hullet op til ca. ø2, så kan perlerne gå på et ø1,8mm. rør. Jeg vælger ofte at lime den bageste perle, og så lade et silicone krogstyr gå helt op til perlen, og grunden til det faste krogstyr er, at jeg fisker udelukkende med enkelt krog, og vil gerne have at krogen vender opad i vingen, og det opnås med et gammeldags silicone styr, der holder krogen fint.
Nu er en rund perle ikke sådan lige at bore op, men jeg har nu for mange år lavet et opspændingsværktøj, som er så alround, at jeg kan bore alle mine løsdele op i det.
Billedet viser værktøj + borede dele. Det eneste hensyn, der skal tages ved boring, er at den løse låsedel i værktøjet, skal fores med blødt dobbelt tape, så kuglerne ikke ridses.
De monterede kugler, på små rør, kan have kroppe med fortrykte labels + krympeflex, som forsegling, og fluen vil få forskellige typer vinger og front hackler, og så sluttet af med et Muddler hoved a la Munker fluerne, men der også plads til en propel, vis det skulle ønskes! Rører monteres med et standard krogstyr + låses i front med en lille ø4 gummikugle. Det hele kan skilles ad, og vægtene kunne være kugler - Us Tubes osv., det er kun fantasien der stopper evt. vægtbelastninger.
Ovenstående, er noget jeg får dagen til at gå med + alt det fiskeri der nu kan nås, men nu kommer tiden, hvor døgnets mørke tager til, og ja, der skal nok blive fundet på noget, gamle cirkusheste! Ja man kender smøren, fluebinding har heldigvis ikke andet løse ender, det er kun fantasien, der eventuel kan sæt en prop i for ideer og tiltag.
Håber I der ude, får god tid ved fluestikket, i den kommende vinter.
Knæk og bræk fra
Per Karlsen.