Rævehaler - det ultimative fluemateriale!

Artikel af Per Karlsen

Der nok ingen tvivl om, at det mest brugte vingemateriale til vores fluer her i år 2007 - 2008, er ræv, og jeg er da også stor forbruger af netop alle typer rævehaler, og har vel aldrig lagt skjul på, at der i rævehalen er utrolige muligheder for variationer på fluens hoveddele.

Hvad har man så af muligheder med rævehår, ja ud over alle typer vinger, så er jeg jo fortaler for at bruge rævehår som hackler, men det er lige, som om, at her er man så konservative, som fluebinder, at det er få bindere, som reelt bruger rævehår, eller for den sags skyld andre hår typer, som hackle.

Det synes jeg er synd, for rævehårene giver en masse muligheder for at få et hackle, som kan bruges i alle situationer, det er nemt at twiste, og så kan man variere sit hackle, så det bliver enten stift eller blødt, eller begge dele, ved simpelt hen at blande underuld og dækhår.

Farvemæssigt er der ingen grænser, kun fantasien, og hackle-typen er mulig at variere lige så meget, som traditionel fjer hackler, også som kropshackler a la palmer.

Nu er det at twiste hackler ikke nyt, og for mange år siden havde jeg en snak med forfatteren og fluebinderen Mogens Espersen, om netop emnet rævehår, kontra hackler, og vi var langt hen af vejen enig om, at det var en god måde, at lave hackler på, også i praksis, da man kun behøver at redde hårene ud en gang imellem, for at få et frisk hackle, med det rigtige pust, og det gælder fluer både til å - elv og kyst.

Mogens Espersen gjorde mig dengang opmærksom på, at det at twiste hacklet kunne give problemer, vis man enten i overvingen eller undervingen havde forskellige typer flash, og det som skete, var, at når hacklet skulle twistes med rævehårene + flashen, ja så” sugede” hårene meget tit hele ”dynen” af flash og andet godt med i twistningen, og det var jo ikke meningen.

Men det skyldes så statisk elektricitet, og det er der ikke noget at gøre ved, men man kan sikre sig ved at putte noget hen over flash og vinge, og her er vores opslidsede tuschhætte et glimrende stykke værktøj at gemme vingen i.

        

Jeg har senere fundet et andet godt alternativ til at putte vingen ad vejen, og det er nogle små kort plasthætter, der stammer fra tekstilindustrien. De bruges til at sætte på bøjlerne med tøjet, og har forskellige farver, så kan man se, hvad der hører til hvilke kollektioner. Hætterne er slidset op, en streng helt igennem, og så kan man let trække hætten henover vingen, når man twister hacklet. Bagefter er hætten nem at trække bag ud over vingen, og der er ikke noget, som er gået galt under twistningen af hacklet.

Det rævehår jeg benytter er reelt alt hvad ræv kan tilbyde, både som hale og kropsskind, og hvad kan man så lave med ræv ud over vinge og hackler? I gamle dage var det god latin, at vingerne ikke indeholdt underuld, så man sorterede simpelthen hårene, så man fik underulden af, og nogle bindere kasserede det, men jeg har altid brugt det til dubbing, og med de muligheder man har i dag, med kunstigt materiale til i blanding, ja så er der muligheder nok, og man kan få nogle meget flotte kroppe på alle typer vådfluer.

Min favorit ræv er absolut den hvide polarræv, men desværre er det sådan, at man ikke avler rene hvide ræve mere, så om nogle år, vil en snehvid rævehale, måske ikke kunne opstøves, og det begræder jeg meget, mest fordi det rent farveteknisk, er ulig nemmere, at farve fra hvid og så give sine haler de farver, der nu er attraktive.

        

I det sidste år, er der så blevet efterspørgsel på ræv med ekstra lange hår, og her vi jo ualmindeligt godt kørende med Cross Breed Polarræv hale. Denne nye krydsning af ræv, giver præcis de hår, vi altid har ønsket lange, og meget tætte, samt underhår, der i den grad virker til twistede hackler.

Den nye Cross Breed Ræv er større end almindelig ræv, og halen er derfor også større og hårene er længere, blødere og de har et minimum, eller slet ingen sorte spidser. Kvaliteten er den bedst tænkelige, med sin oprindelse i mode branchen, er det en type rævehaler, jeg er blevet meget begejstret for, både til binding, og indfarvning i sin helhed.

De haler jeg har erhvervet, er i luksus udførsel med længder på små 50 - 60 cm. og hår længder på 10 - 12 cm. ja så er der at ikke meget mere komme efter, det skulle da lige være et ønske om, at kunne få en Cross Bred i ren hvid, men det er vel også lige et ønske for meget eller?

Nu er selve det at twiste hackler vel ikke kun forbeholdt rævehårene, jeg benytter i mange tilfælde at mikse mine hackler med blandt andet kaninhår, det giver igen den mulighed at lave kombi-fluer / hackler - hvor man twister sine hackler, så der kommer bløde og lidt stivere materiale i hacklet, og dermed akkurat, som vingen, en mulighed for at lave en levende flue i både stærk strøm og roligt vand. Hvis man samtidig har sans for at farvekombinere, så kunne man eksempelvis gøre, som jeg har gjort i snart mange år, også ligge flash og andet ind i hacklet også.

Hvad skal man konkludere ud af oven stående, jo jeg vil da opfordrer fluebindere / fluefiskere til at bruge rævehårene til det hele, især twistede hackler vil jeg godt slå på tromme for, og kunne egentlig godt tænke mig at hører, hvorfor lakse- og havørredfiskere generelt fravælger hårhackler, eller det bare mig, som er forkert informeret, eller er der situationer i praktisk fiskeri, der gør at det simpelthen ikke dur?

De undskyldninger jeg hører fra fluebindere, som binder laksefluer er, at et twistet hackle ikke hører til på ordinære laksefluer, det har jeg så taget som undskyldning for, at man ikke ønsker forandringer!

Den flue jeg har valgt, som eksempel på brug af rævehår, som fronthackle, er såmænd ikke andet end en Waddington Mickey Finn i en P.K. variant, det mønster har fulgt mig i en del år, til efterårets havørreder i Karup og Gels å.

          

Mønsteret ser sådan ud:

Navn P.K. Waddington Mickey Finn Variant.

Krop: Flad sølvlurex.

Rib: Oval Sølvwire.

Vinge: Mixet rød + gul indfarvet Cross Breed Ræv + 6 strå Angelhair i Pink + gul og Sølv

Fronthackle: Mixet rød + gul indfarvet Cross Breed Ræv under uld.

Bindetråd: Rød.

Hoved: Rødt.
 

God fornøjelse ved fluestikket.
 

Mvh
Per Karlsen (P.K.)