Flash 9 - kystfluer af P.K.

Varianternes muligheder - af Per Karlsen.

Da jeg i midten af 80’erne begyndte at rode i kystflueserien Flash, ja da var der mange tanker og ideer, som skulle afprøves både i praksis og i teorien. Det gjaldt i det praktiske fiskeri, og ved fluestikket, og havde jeg den gang vidst, hvad mere end fire års intensiv test ville have bragt, ja så havde jeg nok studset over den måde, hvorpå serien af Flash fluer blev modtaget.

Ikke mindst, hvad for numre i serien, de danske kystfluefiskere gjorde til deres fiskefavoritter, og at de i de næste 20 år fangede utrolig mange flotte havørreder på især Flash nr. 9.

Top-fangeren blev hurtigt Flash nr. 9, og i øvrigt også en af mine egne favoritter, og den var kilde til en masse eksperimenter, hvor vi fandt ud af, at fiskenes maveindhold i flere tilfælde stemte nøjagtig ens, med fluens farver og intentioner, som var at efterligne yngel fra ålekvabber og tangspræl.

Selve opbygningen af mønsteret med den mørkebrune farve, viste at med fiskenes maveindhold, kunne være alt mulig, mønsteret har vel været et allround mønster, også her i år 2007.

Hvor kom ideen fra med hovedlinierne i mønsteret? Jo det var fluen Big Hole Demon, som i mine barndoms år blev tæsket vind og skæv både på kysten - i åen også som ophænger, og der blev virkelig fanget fisk, netop med det mønster, men ok, det blev også brugt tit, og det er vel det, som giver klassikere, at man bruger dem.

Igennem årene har jeg prøvet at tune Flash nr. 9, i flere farver. Hvor en helt skriggrøn, var hittet i de kolde vintermåneder, hvor stenbiderens grønne yngel i perioder findes tæt på land, har andre eksperimenteret med mønsteret i en masse varianter og farver, og nogle af ændringerne gør at Flash nr. 9 nok er blevet lidt udvandet.

Vel og mærke sådan at forstå, at der er en bindeteknisk grænse til et andet mønster, men jeg tager det, som et udtryk for at formen og typen er rigtig, og at de kreative fiskere måske ønsker, at gøre den endnu bedre.

Det der gjorde, at jeg beholdt Big Hole Demon, som model var, at jeg ved et tilfælde fik farvet en badger hønenakke med noget rødvinsfarvet Dylon, og kunne se, at den farve, sammen med det mørkebrune marabu lige var sagen. Det blev optakten til det vi senere døbte Flash 9 farven, og som har været en af grundfarverne i fluens fronthackle.

Jeg valgte første gang at lave en Big Hole Demon med det specielt farvede hackle, og det gav fisk på de næste 10 ture, ikke store ørreder, men fine fisk på en til to kg. Jeg synes så, at under bestemte forhold, så manglede Big Hole Demon et sæt vinger, og jeg ville så gerne have at vingen blev lys - mørk, idet jeg var sikker på, at så kunne fluen ses fra alle vinkler, både op mod åben himmel og mod bundens farver.

Nu blev Flash 9 langsomt tildannet, mest fordi vi fik noget fremragende langhåret marabu, som jeg egentlig skulle bruge til mine gedde fluer, men den brune farve, var lige hvad der skulle bruges til Flash nr. 9. Jeg valgte samtidig, at bruge Marabu til hale, og for at få det specielle glimt i fluen, så blev halvdelen af kroppen lavet med flashabourør i farven pearl, men jeg valgte, at bevarer Big Hole Demons forkrop, dog lavet af tynd brun uldgarn, hvor jeg havde en palmerhackle over i samme farve, som fronthacklet.

Nu bestod fluen af brun marabu vinge plus hale, og jeg fandt så ud af, at vingen klaskede ned om kroppen, og hægtede op, og det var jo ikke sagen. Derfor slog jeg to fluer med et smæk, idet jeg fik lavet en undervinge af hvidtippet egernhale, og fik min ide’ om en lys og mørk silhuet plus at marabu vingen hviler oven på den hvidtippet egernhale, så nu var Flash nr. 9 klar til brug.

Der er ingen tvivl om, at Flash nr. 9 har haft især fynboernes bevågenhed, og at dens popularitet skyldes de mange fangster på Fyn.  Men det glæder mig, at mønsteret også bliver brugt, når der undervises i fluebinding til kysten, og jeg er da stolt over, at have formet det mønster, og stoltheden blev da ikke mindre, da vi var til messe i Kolding, og der pludselig dukker en kæmpe stor Flash nr. 9 op på storskærmen i hallen. Min mindste datter var der med det samme, og kommenterede hele situationen med bob - bob! Og en meget sigende strittende finger! Jo jeg er så glad for mine unger!

Her i 2007 er Flash nr. 9 jo en naturlig del af kystfluefiskernes mønstre, ikke kun i den originale farve, men flere og flere fluebindere bygger videre på grundmodellen, og det er der kommet mange spændende nye farver ud af. Det påstås at disse ”tunede” Flash 9 typer, er lige så velfangende, som originalen, og det tager jeg som udtryk for, at den helt rå grundmodel Big Hole Demon, har gjort sin pligt.

Mine egne fluer har for det meste bevaret vingen og halen i marabu, medens jeg laver fronthacklet og palmerhacklet om. De farver jeg har fanget bedst på, er brun i original farven, men også i lysere og mørkere toner, og så er pink og lilla slet ikke så tosset.

Den pink-farvede, er så fra en teal fjer, som er farvet fluoriserende pink, eller rævehår og kaninhår, som så er lavet, som twistede hackler. Vingerne veksler jeg med marabu og rævehår, mest fordi vi i dag har noget med flot levende ræv, som sagtens kan erstatte marabuen, men ræve håret er noget stærkere.

Mine egne fluer er dressede meget, dels giver det en levende flue, og så ses de under alle lysforhold, men det kræver så en krog, hvor der et godt gab, og her bruger jeg J.S. + GRS3, og mønstrene egner sig ikke til for små kroge, der er simpelthen ikke plads nok at binde på.

I starten var alle mine kystfluer belastet med 0,37 mm. rund bly, men her i 2007, er der lige så tit en ubelastet flue på forfanget, mest fordi jeg fisker på lavt vand, og da behøves vægten ikke.

                                  

                                                                                                                                    Foto: Per Karlsen

De farvekombinationer jeg bruger i typen a la Flash 9, har i de seneste sæsoner set sådan her ud:

Navn: Flash variant nr. 1.

Hale: Mørkebrun Marabu, gerne i typen Wooly Bugger.
Krop: ½ Flashrør medium i Pearl + ½ brun uldgarn.
Palmer Hackle: Over brun uldgarn rødvinsfarvet hanehackle - kort!
Undervinge: Hvidtippet egernhale.
Overvinge: Brun Marabu - ønsker man en kraftig vinge bruges Wooly Bugger.
Fronthackle: Lilla hanehackle - evt. twistet lilla rævehår eller kaninhår.
Bindetråd: Sort.

Navn: Flash variant nr. 2.

Hale: Mørkebrun Marabu, gerne i typen Wooly Bugger.
Krop: ½ Flashrør medeum i Pearl + ½ fluoriserende pink rævedubbing.
Palmer Hackle: Over pink rævedubbing - pink hanehackle.
Undervinge: Fluoriserende pink Polar fiber.
Overvinge: Brun Marabu - ønsker man en kraftig vinge bruges Wooly Bugger.
Fronthackle: Twistet pink Polar fibre.
Bindetråd: Sort.


Navn: Flash variant nr. 3. (Pattegris variant).

Hale: Grizzle fibre - lange og kraftig.
Krop: ½ flashrør Pearl medeum - ½ dubbing af Salmon farvet ræve underuld.
Palmerhackle: Twistet indfarvet Salmon farvet rævehår - over hele kroppen - tæt og ca. hår længde 1½ x kroglængde!
Vinge: Rævehår farvet Salmon.
Fronthackle: Salmon farvet hanehackle - Stort!
Bindetråd: Hvid.
Hoved: Rødt.

Navn: Flash variant nr. 4.

Hale: Hvide ræv.
Krop: ½ Flashrør medeum i Pearl + ½ hvid rævedubbing.
Palmer Hackle: Over hvid rævedubbing - hvidt hanehackle.
Undervinge: Flueoriserende pink Polar fiber.
Overvinge: Hvid ræv.
Fronthackle: Hvid hanehackle.
Bindetråd: Hvid.


Navn: Flash variant nr. 5.

Hale: Sort Marabu, gerne i typen Wooly Bugger.
Krop: ½ Flashrør medeum i Pearl + ½ sort rævedubbing.
Palmer Hackle: Over sort rævedubbing - sort hanehackle.
Undervinge: Hvidtippet egernhale.
Overvinge: Sort Marabu - ønsker man en kraftig vinge bruges Wooly Bugger.
Fronthackle: Twistet sort Polar fibre.
Bindetråd: Sort.


Navn: Flash variant nr. 6.

Hale: Orange ræv.
Krop: ½ Flashrør medeum i Pearl + ½ fluoriserende orange rævedubbing.
Palmer Hackle: Over pink rævedubbing - orange hanehackle.
Undervinge: Hvidtippet egernhale.
Overvinge: Hot Orange ræv.
Fronthackle: Twistet orange ræv.
Bindetråd: Rød.

Alle Flash varianter ribbes med bindetråden, men twistes krops hacklet i rævehår eller kanin, så behøver man ikke at ribbe ekstra på dubbing stykket.

Nu kunne de her varianter jo være i mange andre udførsler, farverne er uendelige, men skulle man alligevel få den ide, at netop Flash 9 varianterne skal bindes i små størrelser, så kan jeg da anbefale hale - vinger og hackle af kaninhår, så er det muligt, at håndtere decideret mini Flash, og det er fluer, som er meget effektive til Makrel - Hornfisk, og i en skriggrøn udgave er Multen også en mulighed.

God fornøjelse ved fluestikket.

Knæk og bræk, samt en lystfisker hilsen fra
P.K.

Tilbage til rødderne, tilbage til fortiden, men også virkeligheden, tilbage til de ”gamle” og ”originale” mønstre, der har dannet grundlag for en hel generation af kystfiskeres store succes på kysterne.

Uha - for en artikel, af en af fluefiskeriet og fluebindingens pionere på kysten - Tak!!! Per Karlsen for endnu et særdeles interessant og lærerigt indlæg omkring såvel fluebinding som fluefiskeri på kysten.

Til de mange der har spurgt til Per Karlsens (P.K.) optræden på KYSTFISKEREN, så er det sådan, ar P.K. har takket nej til at få sit eget område på KYSTFISKEREN - dette ønske skyldes private grunde, som selvfølgelig accepteres 100 % fra undertegnede.

P.K. har al den goodwill han måtte ønske her på KYSTFISKEREN, og derfor kommer indlæggene fra P.K., når det passer ind i hans tidsforløb - vi venter gerne!!!

Derudover kan det nævnes, at vi sammen arbejder på et større projekt omkring en art database af de fluer, der fanger laksene i Skandinavien. Et yderst spændene projekt som ser dagens lys i den nye sæson i 2008 - en stor og god ide fra P.K.

TAK!!! P.K.

Finn Nielsen
KYSTFISKEREN