Min ven fasanen

Ja, overskriften er noget kryptisk, men jeg havde faktisk, som stor knægt en vild fasan, som en god ven. Jeg fandt ham i et rigtigt møgvejr nede i en grøft, hvor han havde været lige lovlig tæt på Mikkel Ræv. Han lignede faktisk noget der var løgn, halen flået af og det meste af rumpefjerene strittende til alle sider, og en højre lap, der havde været en tur i pigtråden.

Min første tanke var, knæk nakken på ham, og få ham i gryden, og så ellers bruge fjerene til mine havørredfluer, men jeg forbarmede mig over ham, og hans fremtid var blandt gårdens høns, men hans tillid til undertegnede, var eksemplarisk, og jeg havde vinteren over, en enestående chance til at få kokkens tillid.

Jeg vil tro, at han var godt et år gammel, da jeg fandt ham, og jeg fik ham trænet til at komme, og få foder af hånden, og jeg kunne også fløjte ham til mig. Da vinteren var slut, fik knægten fornemmelser, og gik længere og længere væk fra gården, og der blev længere imellem, at jeg så ham. Til gengæld hørte jeg ham, når han balrede op ude i engen, og jeg kunne altid kende ham, for han havde en tydelig hvid plet lige under den grønne krave.

Min å, løb nede i lavningen, og her var gode bækørreder, og forår og efterår gik havørrederne op. Her i det lille vandløb blev de første P.K. å-fluer testet, og med succes, ja sikken en tid.

I sensommeren så jeg min ven fasanen for sidste gang, selvfølgelig havde han fået damer på, tre stk. Det undte jeg ham, og jeg prøvede at fløjte ham til mig, han kom stille hen imod mig men ville ikke hilse rigtig på, jo naturen havde taget sit tilbage, ja det var dengang for mere end 40 år siden, god tid, i flot natur med store oplevelser, både som ung jæger, og ivrigt fluefisker.

Grunden til at mindet om min ven fasanen dukker op, er en pose med flotte fasanfjer, som min svigerfar nok så flot havde nedlagt i en duble, og de fjer, skulle bruges til udvidelse af en serie fluer, jeg havde leget med i snart 35 år.

De første fluer med fasanfjer, var kystfluen P.K. nr. 3 fra 1979, den gik sin sejrsgang på kysten i en 10-årig periode, og hvad der ikke er fanget på det mønster, ja det ikke værd at vide, og dog!

Selv her i 2008 bliver det mønster brugt, men nu også, som rørflue i å og elv.

Den fasanfjer, der brugt til hackler a la Uldsokken, er godt nok de gule og røde guldfasanfjer, men om det er den ene eller anden fasan art, er reelt ligegyldig, det er en fantastiske fjer, med liv og farve, og jeg er vild med fjerene, der minder lidt om spey fjerene.

Nogle opdrætter af prydfugle, forfiner fjerdragten på guldfasanen, og det betyder meget store og lange ryg og brystfjer, og især den gule farve, er i en lysere udgave, som giver fluemønstrene et fantastisk skær, og er meget livlige, akkurat som spey fjerene.

Når der en sjælden gang er mulighed for at bytte sig til opdrætternes fjer, så er det med at slå til, det giver nemlig mulighed for at få sammensat nogle meget fangstbare mønstre til, især havørredfiskeri i Danmark, men også sommerens laksefiskeri i det nordiske.

Ud over opdrætteren fjer, så har jeg i mere end 35 år, selv farvet mine natur guldfasanskind, det være sig i rød - orange - brun - olive og sort, og det giver så mulighed for at få et bredt spekter af hejrelignende fjer til fluer i små størrelser. I dag kan man købe guldfasan skind i alverdens farver, men grundet fugle influenza, er fugle på skind, omfattet af forbud, så det kan være svært at få ordentlig kvalitet, af de nu meget dyre guldfasanskind.

Under mit sommerfiskeri i Karup å og Uggerby å, og ikke mindst Gels å, har der ofte været bud efter Fasan mønstrene.

Jeg lavede i 1999 mønstrene lidt om, mest fordi jeg havde adgang til nogle af de første amerikanske spey nakker, og de blev så kombineret med fasanfjerene i relevante farver. Samtidig var Michael Frödin i gang med at plastre sine virkelig gode laksefluer ind i glimmer og flashtinsel, og jeg hoppede også på den vogn, og gav Fasan mønstrene glimmer i rigeligt omfang. Det virkede, og det viste sig, at især dagfiskeriet efter havørred i magsvejr, kunne få glimmeret på sin rigtige plads, dog er Fasan mønstrene ikke overdressed med glimmer og flash.

Hele opbygningen af Fasan mønstrene, beror på livlige materialer, som ud over guldfasan og almindelig jagtfasan, er tilføjet meget bløde og lange Amerikanske Spey Hackler, eller schlappenfjer, gerne de nye typer med tynd stamme, og man kan så frit vælge, om man vil have palmer hackler eller front hackler. Kroppen har jeg lavet, så de suger lidt vand, oftest er der rævedubbing, blændet med Light Brite i forskellige farver, men også det gode gamle Anseal, er i mine øjne sagen, det har et rigtig godt skær!

De typer jeg har haft bedst resultat med er en simpel standard rørflue i længder på 15 mm. - 45 mm., men også rør Coneheads er gode, vis man har dybde nok, og tiden er til at fluen skal lidt ned.

Krogfluer er jo selvfølgelig også en mulighed, og da på små dobbelt kroget til let lakse fiskeri.

De mørke farver, har været rigtig gode, som krogfluer til natfiskeri i små vande, og jeg har også taget nogle af de små rør med på kysten, når hornfisken er i jagt humør, det giver et spændende fiskeri på en kl. 3 - 5!

                       

Jeg har udvalgt fire mønstre i Fasan serien, og de kan bindes på følgende måde:
 

Navn: Den Gule fasan.

Original: Standard rør 15 mm - 45 mm.

Tag: Oval sølvwire.
Hale. Under fire strå rød flashtinsel over lys gul guldfasan - vundet som hackle.
Krop: Fluoriserende lime Anseal dubbing.
Palmerhackle: Meget langt Green Highlander Whiting Spey hackle + fire strå mørkegrøn flashtinsel.
Fronthackle; Lys gul guldfasan + fire strå sort holografisk flashtinsel.
Hoved: Lyseblåt.
Bindetråd: Hvid.

Kan også laves med Coneheads!

 

Navn: Den Blå fasan.

Original: Standard rør 15 mm - 45 mm.

Hale. Sort guldfasan - vundet som hackle + fire strå mørkeblåt flashtinsel.
Krop: Mixet Mørkeblå Starlight dubbing + Light Brite Purple Haze dubbing.
Midter hackle: Sort guldfasan + fire strå mørkeblåt flashtinsel.
Fronthackle; Sort guldfasan + fire strå mørkeblåt flashtinsel.
Hoved: Sort
Bindetråd: Sort.

Kan også laves med Coneheads!

 

Navn: Den Brune fasan.

Original: Standard rør 15 mm - 45 mm.

Hale. Brune sidefjer fra jagtfasan + fire strå kobber Mirror flash.
Krop: Mixet mørkebrun ræve dubbing + Light Brite Copper dubbing.
Palmerhackle: Mørkebrun Schlappen fjer + fire strå Copper flashtinsel.
Fronthackle; Brune sidefjer fra jagtfasan + fire strå pearl flashtinsel.
Hoved: Brun
Bindetråd: Brun.

Kan også laves med Coneheads!


Navn: P.K. nr. 3 variant.

Original: Standard rør 15 mm - 45 mm.

Tag: Oval Sølvwire.
Hale. Rød guldfasan brystfjer bundet som hackle + fire strå kobber Mirror flash.
Rib: Oval sølvwire.
Krop: Rød-orange SLF dubbing.
Midter hackle: Rød guldfasan brystfjer + fire strå kobber Mirror flash.
Fronthackle; Rød guldfasan brystfjer.+ fire strå kobber Mirror flash.
Hoved: Rød
Bindetråd: Rød.

Kan også laves med Coneheads

Alle mønstrene kan jo varieres i det uendelige. Fronthackler og kropshackler, kan sagtens laves i hår, som twistede hackler, både med ræv og kanin, men i vore dage er der jo heller ikke noget der forbyder kombi hackler, hvor man twister både glimmer og hår + marabu og andet levende materiale sammen i et hackle.

God fornøjelse med Fasanen.

En lystfisker hilsen fra
Per Karlsen.