X-mønstre - fluer fra P.K.

I mit hobby rum med alle mine fisketing, er der mange gode minder, når jeg ser rundt på billeder og tegninger, så falder mit blik på en indrammet flue, som kom til at betyde meget for min kariere, ikke mindst, som fluebinder.

Rammen er dateret 20. juli 1978, og fluen er en ægte P.K. flue, nemlig Haderslev Fluen.

Mønsteret var oprindelig døbt X1 fra en serie, som blev døbt X med efterfølgende numre, og der var flere X-numre, som gik deres sejrsgang ude ved vandene, men X1, blev noget helt særligt for en lille flok lokale lystfiskere, der havde deres daglige gang i Kanalen (Hoptrup Å) - Gels Å og ikke mindst Nørre Å, samt senere i det nordiske lakse fiskeri.

Fangsterne var usædvanlige, set ud fra det synspunkt, at der blev fanget mange havørreder og bækørreder, på netop disse mønster, og af mange forskellige fluefiskere, så det måtte jo være selve mønsteret, der var hittet.

Jeg havde lavet den første X1 allerede i 1976, men i 1978 afholdt Lemvig og Omegns Sportsfiskerforening, en landsdækkende fluebindingskonkurrence, og jeg blev opfordret, til at deltage i konkurrencen.

Jeg havde valgt at indsende hele X-serien, med alle 10 mønstre, men ganske, som de aktive fluefiskere, så valgte dommer kommiteen X1 mønsteret, og bad om lov til at publisere X1, som Haderslev Fluen, der samtidig var en overbevisende vinder af konkurrencen.

Jeg var rigtig glad for, at man havde valgt netop Haderslev Fluen, det var nemlig et simpelt mønster, og utroligt velfangende. Det blev så vejen, til en hektisk kariere med fluer og fluebinding, foredrag og undervisning, som har hængt på, lige siden.

Haderslev Fluens Historie, er også omtalt i Poul Friis bog ”Danske Fluer” på side 62, men har været publiseret i mange tidskrifter og blade, op igennem årene.

                 
 

Mønsteret ser sådan ud i sin originale form.

Navn: Haderslev Fluen ( X1)

Krogstørrelser: Alle typer kroge.

Hale: Cremefarvet hackle fibre.
Rib: Oval guldwire.
Krop: Blanding af mørk oliven sæluld og lys hareuld.
Vinge: To creme farvet hackle spidser.
Fronthackle: Badger hønehackle.
Bindetråd: Sort.
Hoved Sort.

Senere blev der lavet en variant med rævehårs vinge, her var vingen, erstatt med flødefarve rævehår.

Ud over Haderslev Fluen, så var der nogle natfiskere, der var faldet for fluen X9, som er en muddler flue.

I en lang årerække blev det ægte X9 mønster brugt ganske flittigt til åens havørreder, og jeg havde en helt utrolig oplevelse i Gels åen, ved sommerens natfiskeri, idet jeg på X9 mønsteret i en størrelse 6, fik 11 nyopstegne havørreder, på et 100m. langt stræk.

Fiskene var i den grad fokuseret på X9, huggede med et brag, og sloges som gale. Fiskene var, som lagt i samme form, med en afvigelse af længderne på få cm. og vægte, der lå inden for små 100 gram. De fleste fisk vejede omkring de 1800 gram, og jeg er overbevist om, at den flok, var søskende, som havde fulgtes hele livet, ude i havet og op i åen.

Det bør tilføjes, at alle var blanke, med havlus, og de var fanget ved det, de lokale kalder Åbøl Vestermark i Gels åen. Det var en helt unik oplevelse på enhåndsstang klassse 6 og 0,25 mm. forfang, det sker nok ikke en gang til, at man i buldrende mørke, får sådan en på opleveren. Der røg et par fisk i tasken til røgovnen, det var mums!

Det originale X9 mønster, sådan ud:

Navn: X9

Krogstørrelser: Alle typer kroge + rør.

Hale: Hvide fibre fra hane hackle.
Krop: Påfuglhearl.
Rib: Gul flossilke.
Vinge: Mørkebrun ged eller ræv.
Fronthackle: Badger, tydelig sort stribe!.
Muddlerhoved: Råbuk klippes kuglerundt!
Bindetråd: Sort.

X9 mønsteret er op igennem årene blevet lavet på laksekroge - rør, og ikke mindst til kystfluefiskeri på rustfaste kroge.

Er man ikke til mudler hoveder af hjortehår, så kan en Pom kugle i 10 mm. størrelse, gøre det!
 

Det originale Allan Special mønster, ser sådan ud:

Navn: Allans SPC.

Krogstørrelser: Alle typer kroge.
Hale: Røde guldfasan bryst fibre.
Krop: Påfuglhearl.
Rib: Gul isolerbånd i fire sektioner.
Vinge: Hvidtippet egernhale.
Fronthackle: Brune agerhøne hackler - så store som mulig.
Bindetråd: Sort.

Når man færdes blandt aktive fluefiskere, så er det jo en lykke, at kunne bytte mønstre med ligesindede, og jeg har dyrket dette, at bytte fluer op gennem årene, og oftest med et overraskende bud på sammensætningen af gode mønster, som skabes af dygtige fluebindere.

Det gælder især mønsteret Allans Speciel, som indgik i en naturlig samling, sammen med X9 mønstrene. Allans SPC. var en rigtig arbejdshest til bækørreder og havørreder, samt til laks på krog og rør, og det bruger jeg stadig, blandt de moderne mønstre, ja så fanger det mønster stadig fisk, her mere end 30 år efter, at mønsteret kom på tryk.

Her i år 2008, kunne man jo reelt prøve nogle nye tiltag, med ovenstående mønstre. Der kunne jo nok tilføjes lidt ny pels, og nye opsætninger af mønstrene, jeg vil overlade den afdeling til læserne, men originalerne, ja prøv dem, om ikke andet på en lakse krog, der kommer nok nogle overraskende fangster, og de er vel ondt!
 

Mvh
P.K