Mini Tube og Hornfisk

For nu snart mange år siden, tog jeg chancen og fiskede midt på dagen i den varmeste tid, og fik her nogle oplevelser og fangster, der helt væltede min teori omkring havørredfiskeriet med flue på kysten, om sommeren.

I de foregående 25 - 30 år, var min sats afgjort ren natfiskeri, men grundet dårligt helbred, så turde jeg ikke fiske alene om natten på kysten mere, da var det dagfiskeriet, som blev aktuelt, og heldigvis for det.

Under mit dagfiskeri opdage jeg, at ud over den alle steds nærværende hornfisk, så var havørreden ofte parkeret inde i blæretangen, når solen stod højest, og ikke ret langt fra land, og tit kunne jeg med lidt forsigtighed, vade hen til tangbusken, og konstatere, at en fin stor hale stak ud under tangen, resten af kroppen var helt dækket.

Når så ”fætter” havørred blev usikker, strøg den ud over sletten i meget høj fart, og det var ikke små fisk det hele, der ligesom var i dvale i tangen.

Fiskeriet foregik fra klokken 10 til klokken 16, og det foregik ofte ved at kaste tæt op af tuerne, og på 10 - 12 meters afstand, ja da skulle forfanget gerne være strakt, og fluen få cm fra tangen. Det var püsch af første karat og meget spændende, og når fisken i en rulning tog fluen, så tangen løftede sig lidt, ja da var mit dårlige hjertet i fuld galop. Jeg kan forvisse alle om, at der hurtigt kan blive ryddet en kvadratmeter tang, når en fem punds fisk tosser rundt inde i tangbusken.

Grejet, der blev brugt var en 11’ RST stang klasse 5 med et Compo 69 hjul, og et skydehoved på små 14 gram Forfanget var fluorocarbon i den gamle model i 0,265 mm., og fluerne var tit Mysis - Red Tag, og så en lidt større reje, som var i en rødbrun farve.

Krogstørrelserne var små enten størrelse10 i GRS12 eller Kamasan B170 i størrelse 14. Men jeg opdagede i perioder, at fisken hoppede med det samme, når den tog fluerne, og så røg de tit af. Det betød, at der skulle arbejdes forfra, når fisken havde plasket rundt, så gik der normalt en lille halv time, før der igen, var mulighed for at støve fiskene op.

Jeg var på det rene med, at krogningen måske kunne gøres bedre med en lille trekrog, men så skulle fluen bindes med efterhængt krog, og jeg var ikke meget for, at have både enkelt og trekrog, når jeg hovedsagelig var i områder med sejt blæretang.

Løsningen var lige for, idet jeg til mine falske gennemløbere i blink, brugte nogle små terminalrør, som var brugbare, og det gav op gennem årene et sæt fluer, som var meget effektive til den form for sommerfiskeri jeg dyrker på lavvandede stræk, med store puder af blæretang.

Krogen blev en trekrog i størrelse 16. Disse kroge er meget skarpe, men modhagerne er klemt ind, og det betyder, at fisk og blæretang, hurtig kunne befries.

Teknisk blev terminal røret, som er kammeret i en sølvfarve, bundet op, som rejer og småfisk, mest ved at twiste rævehår iblandet, især Light Brite og Starlight dubbing, og det gav nogle meget små fluer, idet terminal røret har målene - længde 6 mm. - tykkelse ø1,5 mm, og med et hul på ø1mm, ja så er der ikke meget krop at binde på, men det er nok til, at få nogle meget effektive fluer! Selve terminal røret er kravet op i ø2 mm, så selve fluens hoved kan bindes, som en almindelig rørflue, hvis man bruger en tynd bindetråd, og laver få tørn.

       

De små fluer, var virkelig et hit, og mønstre kunne være meget beskedne, den viste flue på billedet er lavet med brun bindetråd - et sæt rejeøjne på stilk, og så ellers et twistet hackle med mørkebrun ræve under uld + Starlight pearl dubbing, når det hele er friseret godt igennem, ja så har man en flue, som kan få både hornfisk og havørred op på finnerne.

Små fisk a la tobis og hornfisk yngel, ja de kan hurtig laves, og det virker! Nu er mønstrene ikke afgørende alene, men den kreative fluebinder, kan hurtig få snøret sine fem mønstre, og få et fremragende sommerfiskeri.

Terminal-rørene kan købes hos større firmaer, der sælger el artikler, og de fås i blanke og matte udgaver.

Ud over ægte flue, er det oplagt, at sætte de små rør på bombardo flådet, og som ophænger virker det selvfølgelig også, og i åen, og P&T, ja prøver man ikke noget nyt, sker der jo heller ikke noget, men en fisk som multen har jeg ikke prøvet, og det var vel en rigtig spændende udfordring, at få sin flue til at ligne en klat grøn tang!.

Håber den lille fidus med terminal røret kan bruges.
 

Mvh
Per Karlsen.