Whiting Spey - en fluetype skabes

Da, jeg første gang fik en Whiting Spey nakke i hånden gloede jeg noget på fjerens længde og struktur, jeg var godt nok imponeret over det avlsarbejde, der var udført med de høns / haner, som danner grundlaget for vore dages Spey fjer.

Jeg har alle dage været glad for mønster typen Spey, grundet mine erfaringer med fulddressed laksefluer havde jeg bundet mange Spey fluer i den tid, hvor trenden var fulddressed til indramning og andet halløj. Det var jo hejrefjeren, som blev brugt, og mage til bøvl med den fjer har jeg da aldrig mødt, men vi havde jo ikke andet, og vi præparerede hejrefjer anmass, så vi kunne binde de traditionsrige mønstre, som Black Heron og andre.

Jeg må indrømme at Whiting Spey nakkerne uanset den høje pris, røg direkte ind på hitlisten, og jeg var meget hurtigt i min afdeling for forsøgsfluer. For jeg vidste, at jeg havde gjort forberedelser til en ny serie fluer, hvor der blandt andet godt, var rævehårs vinger - glimmer og andet moderne, men Spey fjerene kunne jo absolut sætte fut i tankerne om flotte velfangne sommer mønstre til laks og havørred.

                             

Det nu godt seks år siden at jeg første gang prøvede at binde med netop American Whiting Spey nakker, og jeg har siden brugt dem til alverdens typer fluer, men til netop laksefluer, blev serie Whiting Spey sat op i enkelt og dobbeltkroget lakse fluer med fem faste mønstre. Der blev senere lavet nogle rørfluer, både i store rør og korte rør, men det viste sig at selve typen med de lange tynde Spey fjer, var rigtig godt fangende, både i vores egne åer, og rundt om ved lakse elvene i norden.

Nu er det jo sådan med fluer generelt, at er de ikke i enden af forfanget og bliver brugt, ja så fanger de jo i sagens natur heller ikke noget, men jeg fik delt lidt prøver ud til folk, som i er i min omgangskreds, og de er absolut ikke bange for at prøve noget nyt, mest fordi de i løbet af deres karrierer har fanget det de skal, og så samtidig har interessen i at skabe noget, når der er nye materialer på banen. Reelt kunne de have brugt alt mulig andet end Whiting Spey fluerne, men tests med netop den serie mønstre, var absolut positiv.

Det viste sig, at i hovedsæsonen fra juli til sæson afslutningen var rørfluer bundet på standard rør i 25 mm’s længe, fremtrædende, hvad angik kontakter og fangster af mellemstore laks, så det var her jeg satsede i første omgang.

Elvene var repræsenteret i små elve og mellemstore, så laksenes størrelser var jo selvfølgelig, som altid efter forholdene, men generelt, var folk tilfreds med mønstrene, set i forhold til det indhold, de normalt havde deres æsker.

Selve bindingen af mønstre er lig de normale rør og krogfluerne kan selvfølgelig gøres mere eller mindre sommer venlige, med indbinding af beherskede mængder ”pels”, men jeg sørger for at fluens pust får et udseende, der virker langt og levende.

Der er ingen tvivl om, at rørfluerne på monteret Coneheads giver en anden mulighed, og skulle man få ideer om at US Tuber og Mørrums Tuber skulle være et emne, ja så er der vel ikke andet end at prøve, mest fordi til de sidste typer, skal jo reelt kun have de vigtigste dele med på fluen, og med lidt fantasi, kan man jo godt få Whiting Spey mønstrene overført på tuber også.

Jeg har med vilje ikke sat Junglecock på de originale mønster, men skal man høre lidt på Michael Frödin, ja så kan fluerne jo ikke fange laks uden Junglecock, så den viste Junglecock i fluoriserende gul, giver i mine øjne nogle meget flotte cheeks, men det koster!

Som det sikkert kan anes, så er Whiting Spey serien mere et oplæg til at prøve nye sammensætninger, men jeg vil da gerne slå på tromme for Spey fjerene, de er forrygende, men man må være klar over, at de slides hurtigt, de er meget tynde, men jeg tror, man bære over med det, når fisken har slugt sagerne, så er missionen fuldført. I øvrigt er alle Whiting nakker gradueret i enten Gold - Silver eller Bronze, og der er betydelig forskel i priserne, men der er ingen tvivl hos mig, man skal vælge noget godt, og her er Silver et must, men det må jo komme an på hvad man mener der skal ofres.

Bindeteknisk, kan Spey fjeren godt drille lidt, når den skal låses med enten bindetråd eller rib, men jeg vender fjeren, så jeg binder den tykke del ned ved hovedet, og vinder den så hen ad kroppen, så fibrene stritter lige ud. Jeg låser så med ribben, og børster hackle akkurat, som rævehårs hackler og vinger, det plejer at befri evt. indeklemte fibre.

En ting man lige skal bemærke ved Whiting Spey fjerene er, at de nederste fibre på fjeren minder meget om marabu fjer. Jeg tager dem ikke af, men bruger hele fjeren, det giver et flot spil i fluerne, med både rene Spey fibre, og det som minder om marabou!

God fornøjelse ved fluestikket og ude ved vandet.

                   

Navn: Whiting nr. 1.

Tag: Rød 0.6mm. kobbertråd.
Hale: Mixet Gul ræve + Pink flash fra paryk.
But: Sort uld garn
Krop: Capri garn! Polyacryl 41766/523401
Spey Hackle: Rød orange Whiting.
Rib: Rød kobbertråd 0,6 mm.
Vinge: Hvid ræv med Pink flash over + fire stråler Juvel Flash nr. 7050 Pink/Red.
Hackle: Lys pink ræv i Twister
Bindetråd: Hvid.
Hoved: Rød.


Navn: Whiting nr. 2.

Tag: Embossed flad Deco guldtinsel.
Hale: Crest fra paryk.
But: Embossed flad Deco guldtinsel.
Krop: DFM grøn snørebånd.
Spey Hackle: Gul Whiting.
Rib: Embossed flad Deco guldtinsel.
Vinge Gul/Blå/rød Polar fiber + lysegrøn paryk.
Hackle: Mørk Green Highlander langt!
Bindetråd: Hvid.
Hoved: Lysegrøn.


Navn: Whiting nr. 3.

Tag: Rød 0.6 mm. kobbertråd.
Hale: Crest fra paryk.
Krop: DFM ambulancefarvet uld garn.
Spey Hackle: Orange Whiting.
Rib: Rød kobbertråd 0,6 mm.
Vinge: Under: Orange ræv. Mellem: Hvid ræv. Over: Orange ræv + fiew stråler orange flash.
Hackle: Sort.
Bindetråd: Hvid.
Hoved: Hvid.


Navn: Whiting nr. 4.

Tag: Oval sølvwire + gul flossilke.
Hale: Crest fra paryk.
Butt: Sort uldgarn.
Krop: Deco sølv ciseleret.
Spey Hackle: Teal Blue Whiting.
Rib: Oval sølvwire.
Vinge et: En sort ræv + Holografisk sort flash.

Hackle et: Teal Blue
Vinge to: Sort ræv + Holografisk sort flash
Hackle to: Teal Blue.
Bindetråd: Hvid.
Hoved: Rød.


Navn: Whiting nr. 5.

Tag: Oval sølvwire.
Hale: DFM rød uldgarn.
Krop: Sort uldgarn.
Rib: Oval sølvwire.
Spey Hackle: Brun Whiting.
Vinge: Brun ræv + sort holografisk flash.
Fronthackle: Twistet brun ræv.
Bindetråd: Sort.
Hoved: Sort.


Mvh
Per Karlsen.