Bind med lektioner - Per Karlsen - del 2

BT HC Silver Wilkinson

I forlængelse af bind med lektion 1, hvor vi så på rørfluer med Conehead, vil vi denne gang se på specialiteter, som findes indenfor andre typer rør fluer.

Der er i dag et meget stort marked for at lave sine fluer, på en eller anden type rør, men det skyldes nok, at folk fisker meget bevist, i forskellige vandlag, både i elven og i vores hjemlige åer, og samtidig er grejet tunet til situationen, både til en hånds stænger, og de meget forskellige specialiseret tohånds stænger.

Rør fluer er mange ting, tung - let - små store - farvet osv., men en flue type, som jeg er meget begejstret for, er Bottle Tubes, og især til fiskeriet i sommerens lave vandstand, har jeg haft glæde af dem.

Oftest er Bottle Tuben lavet i en messing udgave, og så enten forniklet eller forkobret, nogle dog i ren messing og evt. også i kobber. De er drejet på CNC drejebænke i forskellige længder, hvor de opnår forskellige vægte.

Røret har ved bagenden en neddrejer reces, som skal holde på plastslangen for krogholdet, og forkroppen er en drejet konus, der har en krave som stop for bindetråden, akkurat, som den brændte krave på plast rørfluerne.

En ting man skal være opmærksom på er, at rørene kan købes med forskellig størrelse huller i gennemboringen, og det er jo ikke uden betydning for fluebinderen, da han skal have sin holder tilpasset hullet, i rørflue stikket.

Samtidig er der også forskel på længden af konussen på forkroppen, og det har betydning for, hvor meget ”pels” man kan binde på.

Binding af Bottle tubes er ikke så meget forskellige fra små rørflue på plastrør, men der er ikke meget plads at binde på, man skal virkelig kunne trylle med en tynd bindetråd, og have sans for at minimere sine halvstik, ellers ligner fluen noget der er løgn.

Teknisk, kan man sagtens lave vinge og hackle på traditionel måde, men jeg vil godt vise en lidt anden måde, at skabe en Bottle Tube på ren binde teknisk.

Jeg binder selv følgelig også mine Bottle Tube med flere sæt vinger og hackler, i form af front hackler og falske hackler, med fjer - marabu og ikke mindst kaninhår, der twistes, samt alt det glimmer, der nu engang hører til en moderne flue, det er kun pladsen på røret der giver begrænsningerne.

For at få eventuelt nye urutinerede fluebinder med på vognen, har jeg i en længere årrække, eksperimenteret med meget simple bundne Bottle Tubes, til sommerens fiskeri efter laks og havørred.

Det jeg gør, er simpelthen, at lave vinge og hackle i en arbejdsgang, ved at tviste hår og marabu, og i visse tilfælde også glimmeret sammen i en operation.

Der er egentlig ikke så mange hundekunster ved dem form for binding:

Jeg sætter mine Bottle Tubes på en nål, som er spændt fast i mit rørflue stik. Jeg har dog fjernet fronten, så sidder Tuben meget bedre fast på nålen.

Der bindes med en tynd bindetråd, gerne 12/0, vis man kan styre det.

Jeg binder så et par korte tør op til rørets konus, og laver en dubbing løkke, og det er vigtigt at huske, at dubbing løkken ikke bliver for kort, jeg laver den ca. 15cm. lang, ellers sker der tit det, at når twisteren har roteret, så knækker tråden. En lang tråd, har om man så må sige lidt mere ”elastik.

Har man valgt en hårvinge fra rævehale, så plejer jeg at rede det meste underuld ud, og så tage de tyndeste hår, og jeg breder hårene ud på kanten af bordet, så de fylder ca. 4cm. i bredden, og der skal ikke være flere lag, det kan twisteren simpelthen ikke snurre sammen!

Jeg har så for det meste også et lag Marabu i en given farve, dem klipper jeg af og ligger ovenpå ræve hårene. Længden af Marabuen er ca. halvdelen af ræve hårene. Ønsker man eksempelvis at have glimmer i, så er Angelhair fremragende, da det let kan twistes sammen med ræv og marabu, dog skal der ikke være for meget.

                       

Nu sættes det hele i klemmen, og man twister forsigtig materialerne sammen.

Jeg plejer at rede materialerne ud med en form for gril børste, det ligner en tandbørste med tynd rustfrie børster.

Når jeg har redt de værste løsdele ud, så vikler jeg materialer rundt om røret, gerne opad konussen, så kan man afslutte med bindetråden, og få et flot lille hoved. Jeg låser dubbing løkken 2 gange med bindetråden!

Nu friseres fluen, og hovedet lakeres.

Ønsker man ikke at twiste sit glimmer sammen med det andet materiale, så kan man binde glimmeret på særskilt, ligesom andre typer fluer, ligeledes vis man ønsker at pynte med Junglecock.

Jeg har valgt en Bottle Tube, i Silver Wilkinson, som et eksempel på, hvordan man meget simpelt, kan få et effektivt hacklet mønster:

Navn: BT HC Silver Wilkinson.

Tube ass. længder og farver.
Fronthackle: Twistet Mørk Pink + Teal Blue Marabu + otte Lyseblå og Fuchsia Krystal Flash.
Bindetråd: Rød.

Varianter lig ovenstående mønster, ligger jo lige til højre benet, jeg har her nogle andre farver:


Navn: BT HC Black and Blue.


Tube ass. længder og farver.
Fronthackle: Twistet blå og sort ræv + otte strå flerfarvet Flashtinsel.
Bindetråd: Sort.


Navn: BT HC Gul oliven Beiss.

Tube ass. længder og farver.
Fronthackle: Twistet Sunburst og Dark Olive ræv + otte strå flerfarvet Flashtinsel + guld + kobber.
Bindetråd: Sort.


Navn: BT HC Sunburst/orange.

Tube ass. længder og farver.
Fronthackle: Twistet Sunburst og Hot Orange Marabu + otte guld + kobber.
Bindetråd: Sort.


De link, som er lagt ved denne gang, er mere af orienterende art, mest fordi de alternative rør, er et stort område.

God fornøjelse ved fluestikken.
En lystfisker hilsen fra P.K.


Materialer - Moderne Laksefluer:

../index.php?option=com_content&task=view&id=380&Itemid=63


Google søgning på Bottle Tubes:

http://www.google.dk/search?hl=da&q=Bottle+Tubes&btnG=Google-s%C3%B8gning&meta=lr%3Dlang_da


Tilbehør til rørfluer:

http://www.jaegeren-og-lystfiskeren.dk/fiskeri/fluebinding/tubes/tubes.html

http://www.nordicanglers.com/?p=productsList&iCategory=11

http://www.flyco.dk/