Bind med lektioner - Per Karlsen - del 4

Ny sæson - nye ideer

Denne måneds bind med lektion 4, omhandler lidt specielle typer fluer, til årets helt tidlige fiskeri i åen.

Vi ved alle, at det er et lotteri om, der overhovedet kan fiskes, når sæsonen skydes i gang i januar, eller senere på foråret. Man kan så altid tage diskussionen, om man overhovedet, skal i gang så tidligt, men vejret er jo en medspiller, som der ikke kan rokkes ved, og nogle vandløb holder i de kolde perioder, nogle meget flotte steelhead, og ikke mindst grønlændere, som kan være i en udsøgt kvalitet, set i årstidens tegn.

Fiskemetoder til fangst af grønlændere er mange, og naturlig agn er selvfølgelig en mulighed, men jeg er ikke opvokset med orm og anden naturlig agn, så mit valg har været nemt, jeg fisker kun spin og flue, i det tidlige forår. Til gengæld har jeg respekt for de dygtige fiskere, der bruger deres naturlige agn, og som kender deres besøgstid, med hensyn til udsætning af undermålere og udlegede fisk.

For mig er det jo en selvfølgelighed, at fisk fanget i frostvejr, ikke er fotomodeller, hvis de skal genudsættes, og generelt forventer jeg, at folk behandler deres fangst ordentligt, udtrætning behøver ikke at være det store show, det er trods alt levende det vi omgås! Forhåbentlig!

En episode under det tidlige fiskeri i foråret i Himmerlands åer, her Bjørnsholm og Trend Å, gav mig ideen til at udvikle nogle fluetyper til grønlænderfiskeriet. Min familie og undertegnede, var havnet i Bjørnsholm Å, og det havde sneet hele natten, så der var rimeligt glat og koldt, og samtidig var vandet steget lidt, men trods tidlig påske, var jeg alene med min familie, og det undrede mig lidt, for vi plejer, at have et forrygende fiskeri i Bjørnsholm Å, og der plejer at være folk nok på stedet.

Under udpakning af grej, gør min mindste datter opmærksom på, at fluekasserne ikke indeholdt å-fluer, men derimod kystfluer! Ja, køre helt til Ertebølle, og hente de fluer, var ikke på tale, så alternativerne kom under lup, og ungerne fandt blinkæsken med Stiklingerne og mini blink i to til fire gram, og husets frue drog ud i verden med sine spinnere, og jeg stod så med alle talenterne, og fluestangen! Ren Sorte Per!

Jeg kiggede lidt i flueæsken og tænkte nå ja, så det bliver under alle omstændigheder indianer fiskeri, for dengang var Bjørnsholm Å dækket af træer på begge bredder, og fiskeriet med flue foregik i lav position, og med glatte skrænter under træerne, kunne jeg godt se scenariet, at en tur i baljen kunne være resultatet, og med de temperaturer, var tanken ikke ligefrem behagelig. Æsken indeholdt lidt forskelligt udvalg i kystfluer, plus et par fluewoblere i en grusom gul farve, jeg valgt en str. 4 Sandhest, og havde det indtryk, at fiskene nok, var suset op ude fra fjorden, og en reje kunne de vel genkende!

Pludselig lyder der et plask bag ved bilen, og en høj barnestemme råber: ”Er der for f….. ingen der kan komme med et net?” Ja, den mindste af pigerne, havde gaflet en fin grønlænder på sit mini blink, og ville selvfølgelig lande fisken selv, men 10 år og glat brink, gjorde jo faderen lidt bekymret, men et tag i livrem og regnhætte reddes situationen, og en stolt tøs, fik endnu en flot grønlænder fra Bjørnsholm Å, behørigt genudsat, sådan!

Jeg sendte hende op til moderen, så kunne de kagle færdig, så jeg kunne komme i gang med mit eget fiskeri. Jeg havde en kort 8”, klasse 6 stang, og en sink tip, og gik i gang med opstrøms fiskeriet. Jeg var lidt usikker på, om den Sandhest var til noget, men tre kast og så et kraftigt hug, og ud af vandet ryger en steelhead.

Så var panikken skabt, for den susede lige netop opstrøms, så det var med at holde tungen lige i munden inde under træerne, her var is og sne, så det var på fiskens præmisser det foregik. Efter små fem min, var fisken klar til landing, og en flot fuldfinnet steelhead på 51 cm. og 1450 gram røg i kejsen, der var absolut udsigt til røget fisk til påskemiddagen.

Jeg fik yderlige i løbet af dagen fem andre fisk, mest grønlændere i gadedrenge størrelsen, så Sandhesten og den omtalte gule fluewobler, var en god nødløsning. Resten af familien fik også fisk, så det var en rigtig god dag i Bjørnsholm Å.

Mange år efter, så jeg en variant af Magnus / Sandhesten, nemlig Red Hot Chili Pepper, og jeg var ikke i tvilv om, at den skulle omsættes til å flue i form af rør, i en eller anden afskygning. Den viste sig, trods sit noget grå udseende, at være rigtig god til det tidlige fiskeri i åen, og gerne med lidt højt tonet vand, ikke kakao, men med sigt på de små 30 - 40 cm. Hvad grønlændere og steelhead ser i netop min udgave af Red Hot Chili Pepper, ja det ved jeg ikke, men det er da et forsøg værd, og det virker!

Mønsteret er i dag lavet i Ulf Sill stil, men jeg har kun valgt at bruge to sæt vinger, og bygger fluen op på lidt tunge typer rør. Jeg bruger sinktip, så jeg kan godt styre en Us kobber tube i 19 mm med Conehead, men har også almindelig Conehead rørfluer i forskellige længder, afhængig af, hvor meget vand, der er i åerne.

                 
                         P.K.s Hot Chili og Fluewobler varianter


Mønsteret ser i dag sådan ud:

Navn: P.K.s Hot Chili.

Ekstra tung - Us rør med Conehead.
Rør længde 19mm. kobber.

Tag: Oval sølvwire.
Hale: DFM orange snørebånd + seks strå Krystal Flash i farven Fuchsia.
Krop: 1/3 del dubbing (Mørkegrå sølvræv + Light Bright Polar Pearl) + to til tre omgange DFM ambulancefarvet chenille + 1/3 del dubbing (Mørkegrå sølvræv + Light Bright Polar Pearl)
Palmerhackle: Falsk Grizzle hane hackle - meget stort.
Vinge 1: Kort sølvræv + seks strå Krystal Flash i farven Fuchsia. (Vinge roden dubbes med Light Bright Polar Pearl)
Vinge 2: Gråræv så langt som mulig + seks strå Krystal Flash i farven Fuchsia.
Fronthackle: Twistet Gråræv + Grizzle marabu.
Hoved: Conehead i stor størrelse evt. med pupil øjne!
Bindetråd: Hvid.

Hvis man fisker meget i det tidlige forår, og i åer, hvor der er meget trafik, især af ormefiskere, så kan det i perioder, være lidt vanskeligt, at få fiskene i tale på kunst agn, men er man til lidt eksperimenteren med sine fluetyper, så vil jeg godt hive en gammel kendt traver frem igen, nemlig fluewobleren. Det er en type, som i moderne fluebinder verden, kunne inspirere, til nye tiltag.

Jeg var i sin tid med til at testede de første fluewoblere, og brugte dem på fluestang, men også på Ul grej i form af en 5’ Stang med et ganske lille fastspolehjul, og 0,14 Platil snøre, og jeg fangede dengang rigtig mange forskellige fiskearter, både i salt og ferskvand, og jeg har den ide’ at man i dag, måske kunne brygge noget sammen til å- fiskeriet, som ikke kun dur, i de kolde måneder.

Grundkonceptet, er jo en allround agn, til ægte flue, Ul spin, ophænger og ikke mindst flue spin, og et Bombardo flåd kunne jo give ideer, om et interessant fiskeri. Den gamle type fluewobler bundet på dobbeltkrog, og med badehætte som hale, er en kendt variant, og kan ses på de link, som der henvises til, men en smart måde at lave fluewobler på står Henrik Ladekarl fra Kolding for, og jeg har lånt lidt billeder, og tekst fra hans ide’:

Fluewobleren blev opfundet af Kent Andersen fra Odense først i 1980’erne og blev hurtigt meget populær til havørred, regnbue og laks. Efter nogle år gled den lidt i glemmebogen, men vil altid være et forsøg værd.

Fluewobleren går som en lille ål i vandet og kan fiskes på kraftigt fluegrej eller som spinflue. Kan fremstilles i alle ”ballonfarver” og kan dekoreres med prikker, striber osv. efter ønske..

Omtalt i Jens Ploug Hansens bøger Havørred i åen, side 251, Regnbue og Bækker, side 157 og Laksefeber, side 73.

En nyere variant, Stripperfluen af Henrik Ladekarl, kan laves sådan her:

Stripperfluen:

Bindetråd: Klar (Uni Clear)
Hale: Tilklippet strimmel fra hvid plasticpose.
Krop: Flad sølvtinsel på krogskaftet og tre lag hvidt skumplast f.eks. Polycelon.
Hoved: Bindetråden.
Andet: Ske af til klippet aluminiumsplade fra f.eks. en peanutdåse.

Bindevejledning:
Skeen klippes ud og slibes ren på kanterne. Den bøjes i vinkel og bindes ind. Tinselkroppen dannes og gives nogle tørn bindetråd tilbage og fremad igen. Tre stykker skumplast i passende størrelse bindes hver for sig ind ved hovedet. De limes sammen med krogskaftet og indbyrdes med lidt sekundlim, dog ikke helt bagtil endnu. En lodret slids skæres med en skarp kniv i skumplasten. Halen sættes ind og lidt sekundlim dryppes ind i rillen for at fastgøre halen og sammenlime kroppen endeligt bagtil.

http://www.123nu.dk/lystfiskeri/artikler2.asp?placering=artikler&menu=Laesestof&Id=5209&kategori=Hjemmelavet+woblere

http://www.123nu.dk/lystfiskeri/fluebasen.asp?vaelg=1&menu=fluebasen&Id=1006&hovedkategori=%C5%2Dfluer&underkategori=Fiske%2Dimitation

http://www.jackrapid.dk/

Den variant af Fluewobleren, som jeg har eksperimenteret videre med, er lavet som en rørflue, både med krop, som den gamle, men også som almindelig rørflue med Conehead med propel, og så kun hale af en vimpel fra en badehætte. Den type er god på kysten, især når der er børsteorme, og så i tobis sæsonen, men til åens natfiskeri, er der også gevinst, så er det en brun eller sort udgave.

Jeg håber, at fluewobleren tænder lidt opfinder i fluebinderne, for med det tilbehør, man kan købe i dag, er jeg sikker på, at der kan skabes et godt redskab til fangst af alle typer rovfisk, og Henriks ide’ med Polycelon, giver jo stof til eftertanke.

Skulle der være læsere, der har andre ideer, og opfattelser af fluewobleren, ja så sig frem, jeg tror, vi er mange der vil lytte med.

Knæk og bræk i 2009
en lystfisker hilsen fra
Per Karlsen.