Bind med lektioner - Per Karlsen - del 6

Traditionelle vådfluer, i en moderne tid...

Jeg havde været i gang med at se på ældre fiskebilleder, og mit barnebarn på snar 3½ år, var vældig interesseret i de flotte mange farvet bækørreder, der var på fotos, fra de sønder jyske åer. Hun spørger til fluen, som sad solidt i fiskens kæbe, og jeg holdt et lille foredrag i børnehøjde, om det gamle mønster March Brown, som netop denne fisk havde inhaleret, godt og grundigt.

Ja, dengang i 70erne, da morfar var ung, da var traditionel vådflue fiskeri, en ganske almindelig underholdende disciplin, og der blev fisket med både 1 - 2 - og 3 fluer på forfanget, vådfluer forstås, bundet med ægte fjervinger, og vi fangede rigtig godt på det setup, også flere dubletter.

Jo det var en herlig tid, med Splitcane ala Hardy og Pezon & Michel - glasstænger, og senere de første kulstænger fra Fenwick og Thomas & Thomas.

Mit blik fanger samtidig en fluetavle, fint indrammet, som pryder mit hobbyrum, var de ikke lavet til undervisning i fluebinding i midten af 70erne? jo, gad vide om man overhovedet bruger disse fluer her i 2009?

For mit eget vedkommende, går der længere og længere imellem jeg fisker traditionelt, og enkelte gange hver år, har jeg fornøjelsen af, at binde fjervingede vådfluer, oftest til gamle slidte kollegaer, som skal fange årets laks i Norge, eller blot op i fjeldet efter ørred og Stalling.

Jo de gamle gutter bliver ældre, det kniber med at se til fluebinding, men så har jeg da fornøjelsen af, at komme til eksamen i binding af fjervingede vådfluer, de ved nok hvad de vil have, men sjovt nok, så ligger den teknik stadig på rygraden, og fluerne bindes lige så lystigt, som for snart 40 år siden.

Under en snak med en meget erfaren herre ud i vådfluer, han er i dag 81 år stadig så aktiv, som bentøjet nu tillader, går snakken på, hvordan jeg ville pynte gamle vådfluer op. Han er af den type, der sagtens kan finde på at afprøve nye mønstre, selv om han sværger til det konservative valg, indenfor vådfluer, så fisker han havørred med flere af de moderne typer, som han grinende kalder, over pyntede juletræer.

Nu er det i min verden ikke nyt at lave om på gamle kendte fluemønstre, dels har jeg den indfaldsvinkel, at binding ikke behøver at være al for besværlig, og fluen skal kunne holde, og fange mange fisk, så jeg har da et par forslag til, hvordan traditionelle mønstre kunne laves om til moderne fluer, uden at miste den magi, som storfangere oftest har.

De fleste mønstre med fjervinger, har desværre den skavank, at de ikke holder til alverden, slet ikke med den kvalitet, vi i dag får sving fjerene i, men som erstatning, er hårvinger jo oplagt, og hår typen kan jo varieres i det uendelige. Jeg foretrækker til de små størrelser, både enkelt - dobbelt og trible kroge, at bruge kanin hår, dels er det dejligt levende, og dels er der ingen begrænsninger i farverne.

Mange af de traditionelle vådfluer, har hale og hackle af enten hane eller høne fjer, men her vælger jeg også kanin hår, mest fordi det holder længere, og er mere levende.
I de senere år, er det blevet moderne at give sine fluer en form for Zonker vinge, dog ikke bundet ned to steder, men en løst hængende hår strimmel, oftest klippet i en trekant på spidsen, det giver en meget levende og aktiv flue, som fanger rigtig godt + det er rigtig nemt at binde en vinge ordentlig på.

Længden af kanin strimlen skal man lige tune, for lang, ja så hægter vingen op - forkort, ikke meget liv. Jeg bruger en gammel tandbørste til at rede vingen ud med, når den er tør efter brug, så har man altid en rigtig god nystrøget vinge, på sine vådfluer.

På større fluer, er det vel et temperament spørgsmål, hvad man bruger til vinger, jeg bruger det hele, især Jans Mørrums Flue, mener jeg skal have fjervinge, men der er jo laksefiskere, der længe har lavet den vinge om til hår, det fanger det hele, vis man tror på det!

Den før omtalte March Brown, er jo et kultur mønster, meget gammelt og brugt i mange år, og har jo nok fanget det den skal, i sin oprindelige udførsel.

Jeg lavede for nu snart mange år siden mine March Brown om til især mit havørred fiskeri i små vandløb. Det var mønstre, som var ualmindelig velfangne i spritklart vand, især til sommerens natfiskeri, var disse varianter brugbare.

Ændringerne lå i at lave vingen med kanin hår + lidt glimmer, og så erstatte kroppene med moderne dubbing, såsom Light Brite i kobber - pearl - sølv og guld. Samtidig blev hackler og hale også erstattet med kaninhår, eller andet hår med samme struktur. Hår haler + hackler holder noget længere, og giver fluen et andet liv og silhuet.

De anviste mønstre, er et forslag til at lave sine vådfluer til moderne udgaver. Materialevalget kunne være alt mulig andet, men de her mønstre har givet resultater i det nordiske fiskeri, både laks, og de mere traditionelle fiskearter, som stalling - bækørred og regnbueørred.

Skulle man have lysten, så kunne store krogstørrelser jo omformes til det danske havørredfiskeri, og skulle der ryge en laks på i stedet, ja så er der vil heller ingen protester over det.

                    

Navn: March Brown Spec.


Tag: Ambulancefarvet bindetråd.
Hale: Agerhønefarvet kaninhår.
Rib: Gul flossilke.
Krop: Lys Hareuld.
Falsk hackle: Brun meleret agerhøne.
Vinge: Agerhønefarvet kaninhår + fire strå mørk kobberfarvet flash.
Bindetråd: Ambulancefarvet.
Hoved: Ambulancefarvet.


Navn: March Brown Guld Spec.

Tag: Guld tråd 0,6 mm.
Hale: Agerhønefarvet kaninhår.
Rib: Guldtråd 0,6 mm.
Krop: Light Brite guld.
Falsk hackle: Lys meleret agerhøne.
Vinge: Agerhønefarvet kaninhår + fire strå guld tinsel.
Bindetråd: Sort.
Hoved: Sort.


Navn: March Brown Silver Spec.

Tag: Wire tynd Pearl Flash.
Hale: Agerhønefarvet kaninhår.
Rib: Pearl Flash.
Krop: Light Brite Polar Pearl.
Falsk hackle: Mørk meleret agerhøne.
Vinge: Agerhønefarvet kaninhår + 4 strå Krystal Flash i Pearl.
Bindetråd: Sort.
Hoved: Sort.


Navn: March Brown Kobber Spec.

Tag: Kobbertråd 0,6 mm.
Hale: Agerhønefarvet kaninhår.
Rib: Kobbertråd 0,6 mm.
Krop: Light Brite Kobber.
Falsk hackle: Mørk meleret agerhøne.
Vinge: Agerhønefarvet kaninhår + fire strå Kobber Flash.
Bindetråd: Sort.
Hoved: Sort.


Navn: March Brown Standard.

Hale: Agerhøne brunmeleret hackle fibre eller brunmeleret kaninhår.
Rib: Gul flossilke.
Krop: Lys Hareuld.
Hackle: Brun meleret agerhøne eller twistet brunmeleret kanin hår
Vinge: Brunmeleret egernhale.
Bindetråd: Sort.
Hoved: Sort.


Navn: March Brown Zonker.

Hale: Agerhøne brunmeleret hackle fibre eller brunmeleret kaninhår.
Rib: Gul flossilke.
Krop: Lys Hareuld.
Hackle: Brun meleret agerhøne eller twistet brunmeleret kanin hår
Zonker Vinge: Brunmeleret kanin strip i. 2 mm. bredde.
Bindetråd: Sort.
Hoved: Sort.


Navn: March Brown Kanin.

Hale: Mixet fibre fra brunmeleret agerhøne brystfjer + mørk grå brun kaninhår.
Rib: Gul flossilke.
Krop: Twistet lys hare uld eller rævedubbing.
Vinge: Mørk grå brun kaninhår.
Fronthackle: Twistet fibre fra brunmeleret agerhøne brystfjer + mørk grå brun kaninhår.
Bindetråd: Rød.


Bindeteknisk, kan man vælge at lave sine fluer både tyndt og meget dressed, mest for at få fluer med forskellig synlighed. Jeg bruger forholdsvis tynde flash typer til at blande i vingerne, og grunden til at de skal være tynde, er at jeg synes, der er meget liv med de helt tynde typer, og jeg over dresser ikke vingen, ca. fire strå i gennemsnit er rigelig, og så ikke alt for lange, ellers hægter vingen op!

Mit krog valg, er altid kvalitets kroge, både i laksekroge og brunerede kroge, men jeg ser også på wire tykkelsen i mit valg af kroge. Sommer fiskeriet foregår med tynde lette udførsler, og de tunger typer til forår og efterår. Jeg bruger både enkelt kroget - dobbeltkroget og i nogle tilfælde treble kroge, og jeg variere med standard udførsler i sorte laksekroge, og de blanke og brune standard dobbeltkroge, som jeg lader overlappe hinanden i størrelserne.

Jeg håber med oplægget her, at man evt. kunne fristes til at gå en tur med en omgang ægte traditionel vådflue fiskeri, nedstrøms på jagt efter bækørred og Stalling, eventuel også med lidt ældre grej og 2 -3 fluer på forfanget, det er i min verden ægte hygge, og ens børn og børnebørn kunne sagtens kobles på, der kræves ikke så meget plads ved den type fiskeri.

Ønsker man lidt inspiration, omkring de originale vådfluer, så er der her et par link, som er værd at besøge:

http://globalflyfisher.com/patterns/bergman/index.php

http://www.karupaa.dk/dk/default.asp?id=90&gruppe=Vådfluer

http://www.fluepapiret.dk/

De typer, som har Zonker vinger, er for det meste inspireret, af de noget større havørred og lakse fluer, men har man adgang til strips i 1 - 2 mm. bred, så kan man sagtens, skalerer sine fluer helt ned til str. 14. De link her kan give en ide’ om, hvordan man arbejder med Zonkers materialer generelt: