Bind med lektioner - Per Karlsen - del 7


Kystfluer - mønstre og ???

Denne bind-med-lektion nr. 7, vil tage et os smut omkring. simple kystfluer, og binding af disse.

Jeg har haft den store fornøjelse, at være med på kystfluebølgen, i nu mere end 40 år, og jeg fiskede reelt kun med flue på kysten i en næsten 15 årig periode, og var så heldig, at kunne være med til at skabe og forme, især fluerne, til dette, i dag meget populære fiskeri.

Jeg har igennem årene været hele møllen igennem, dels på grejsiden - dels på fluebindingssiden - hvor især materialer og kroge har udviklet sig kolossalt, til en stor industri med mange penge på spil, i en fremragende hobby, som dyrkes af høj og lav, ung og gammel.

Mit forhold til fluer, har i det væsentlige ændret sig, da jeg startede var der ikke noget, at købe, reelt kun å-fluer, og jeg var oppe på hesten ud over stepperne, nyt - nyt, ja en evig ændring i opsætninger af mønstre og materialer, som blev bedre og bedre med årene, og som gav nogle flotte fangster, af alle typer kystnære fiskearter.

Hvor langt er vi så nået? Ja, jeg mener personligt, at alle rammer er sprængt, både på grejsiden, og ikke mindst på fluebindings området, er det hele i fuldstændig i frit fald, hvilket medfører mønstre, som reelt ikke har nogen værdi, andet ved fluestikket.
Er det så negativt, nej slet ikke, for er der ikke nogen, som er kreativ, med de nye fluebindingsmaterialer og bindeteknikker, så sker der ikke nogen udvikling, og reelt er fluebindingen en hobby i sig selv, som virkelig fanger rigtig mange mennesker, en rigtig god ting - nemlig at have en hobby.

Det jeg vil pille lidt ved i den store sammenhæng omkring fluer til kystfiskeri er, at jeg har den formening, at fluerne skal tilpasses til det vi vil fange, og vis vi ser på fangst af ørred, er recepten ganske enkelt, fiskene skal overleve, og det gør de på den føde der på tiden er til stede, sådan har det været i årtusinder, og det ændrer sig ikke, uanset vores teorier om, hvad fisken tror og gør, i en given situation.

Under mine mange foredrag rundt om i landet, har jeg tit fået det spørgsmål, kan du lave den ultimative kystflue til fangst af havørred, og andre fisk arter, der lever kystnært? Jeg kan heldigvis svarer klart nej, det er der ingen grund til at tro, det er ganske simpelt umuligt, at lave en sådan flue, heldigvis - så ville det da være for nemt, og tænk på al den kloge snak, der vil forstumme, vis man virkelig fandt fluen!

Hvad kan vi så, ja i dag er der mulighed for at lave noget, som reelt er skabt til at fange fisk, og det er vel det, som det hele drejer sig om - ikke fordi, der skal fanges fisk med arme og ben, men mere fordi man reelt ser nogle kystfluefiskere, der har forsimplet deres fluesamling, og det er et folkefærd, der virkelig fanger fisk, trods deres fluesamling ligner noget der er løgn, de er nemlig praktikere, og dem kan almindelige lejligheds fiskere lære en masse af!

Det jeg vil frem til er, at jeg vil godt vise omverdenen, hvordan man kan skabe en lille samling meget simple fluer - som i hele sæsonen kan fange fisk, under de rigtige forhold - og det er så heller ikke med fangst garanti, men det giver fiskeren mulighed for at bruge sin tid til aktivt fiskeri, frem for at spekulere på, hvad flue mønster han skal vælge, og samtidig er mønstrene nemme og hurtige bundet, med andre ord, alle kan være med.

Nu kan fluebinding jo også blive så simpelt, at det næsten er løgn, men vis det fanger fisk, så er målet vel nået. Jeg vil fortælle om et meget simpelt mønster, som senere vakte meget stor opmærksom,, og jubel på mine foredrags aftner.

Jeg var havnet på en kystflueplads uden mine fluer, stor katastrofe, husets frue var futtet hjem, så reelt, så havde jeg seks timer, uden andet end min stang - hjul og forfang og mit fotoapparat, og selvfølgelig ingen mobil telefon. Hele miseren skyldes, at jeg aftenen før havde været på natfiskeri i et voldsom skybrud, så alt mit æske halløj, lå til tørring - ja ud af døren - alt glemt.

Min tanke var - satans - rigtig spild af tid, men jeg så gik på jagt i min rygsæk, og finder en pose med nogle løse kroge + noget Tuttan bandage, som bruges til at lave fingerdutter med, så man ikke slider sine fingre i stykker med fluelinen.

Tuttan er celle gummi, dvs. strukturen gør, at det er selv låsende, når det overlappes , så jeg tar min kniv, skærer en to milimeter tynd strimmel af, og opdager, at man faktisk kan binde ”fluer” med det, som det er, så krogen får en hale + lidt krop + thorax, lige som en nymfe, og da jeg også har et par tusch pinde liggende, så får den lyse Tuttan strimmel et par brune klatter, og min tanke er, dur det her?

Jeg sætter Tuttan fluen på forfanget, går ned til vandkanten, og tester lige fluen. Det ser noget underligt ud, men hale stumpen vibrere under fremdrift, så jeg går i gang med det praktiske fiskeri, og efter ca. halv time, så banker fætter ørred på, og op stryger en flot forårsfisk, hvor fluen sidder dybt i svælget - 51 cm. - 1450 gram, og maven proppet med vandlopper, og bitte små næsten gennemsigtige Gammarus. Jeg må ligge nye bevikling på krogen flere gange den dag, og jeg får i alt seks stk. havørred i forskellige størrelser på Tuttan fluen.
           

Som det ses på billedet, så er der ikke megen flue i det her, men jeg fik gjort opmærksom på den, ved flere lejligheder, blandt andet ved et foredrag i Horsens.
Man kender alle situationen, foredraget er forbi, og man er samlet til kaffe, øl og god eftersnak, og der er altid en, i sådan en flok, der skal kloge sig, ud over alle grænser, og det var også tilfældet her.

Jeg havde placeret mig inden for hørevidde, og den kloge snak gik på fluematerialer i topklasse - ditto fluestik, og hvor hurtigt en erfaren fluebinder kunne vikle en god fangstbar kystflue, og mit indtryk var, at "Kloge Åge" var overbevist om, at det hele skulle være i topkvalitet, til meget dyre penge.

Vedkommende mente, at det med binding af fluen, kunne ordnes på små fire til fem minutter, og jeg tænkte, nu tar jeg røven på ham, og jeg fortalte flokken, at jeg kunne klare sådan en flue på under 30 sekunder! Jeg var godt klar over, at nu, trådte janteloven i kraft, der var meget stille, også da jeg fandt remedierne frem til binding af Tuttan fluen. Krog + Tuttan i strimler, og en tusch, og så blev Tuttan bundet i hånden + malet lynhurtig med tuschen, og hele flokkens øjne stod på stilke, jo jeg hyggede mig, da fluen gik på omgang.

Jeg behøver vel ikke, at gøre opmærksom på, at den lille seance, fik folk op på stolen, og det lokale apotek og sygehus, fik brugt deres Tuttan bandage. Dette her kunne vel være et eksempel på, at man slet ikke behøver, at gå bananas i dyre materialer, og komplicerede flue mønstre, som er talt frem i medierne.

I det følgende vil jeg give mit bud på, hvordan man hurtigt, og nemt kan lave sig et sæt ægte ”fiskefluer”, som også kan bruges i å - sø og p&t, det er kun et spørgsmål om, at tro på det man laver, og så er mønstrene nemme, og ikke mindst hurtige at binde, men der er reelt ikke noget nyt under solen.

Et standard mønster, som Red Tag Palmer, er en klassiker, som det altid vil være et forsøg værd, reelt over hele verden.

          

Det oprindelige mønster ser sådan ud.

Navn: Red Tag Palmer.

Hale: Rødt uldgarn.
Krop: Fire til fem påfuglhearl sammen snoet med bindetråden.
Palmer hackle + Fronthackle: Brun hanehackle - laves ud af en fjer.
Bindetråd sort.
Krog typer: Alle typer!

Efterligner rejer og tanglopper + tanglus.

Man kan vælge flere teknisk ting, med indbinding af palmerhacklet, men jeg synes, at det er sagen, at binde fjeren ind ved øjet, vikle tre omgange til fronthacklet, og så lave et palmerhackle af resten af fjeren, som så låses med bindetråden. Jeg bruger den metode, at bindetråden bliver efterladt ved halen, og så låses palmerhacklet + fronthacklet med den.

Til kystfluerne, kan det godt betale sig, at få låst palmerhacklet med 0,20 mm. nylon line, det holder på påfuglhearlen, og giver et stærk aflåst hackle, og snøren holder samtidig godt på det noget skøre påfuglhearl.

De moderne Red Tag Palmer giver mulighed for, at mønsteret får flere gode imitations tiltag. Her snakkes om palmer hackel og fronthackle, af brun spey hackle, det giver en større flue, og er meget levende. Ud over spey hackel, kan både palmer og fronthackle laves af brun twistet rævehår + ved at mikse alle typer hår, og eventuelt sætte et brunt marabu front hackel på, ja så er der rigtig mange muligheder, ud fra grundmønsteret. Kroppen kan også udskiftes fra påfuglhearl til dubbing eller flash, så har man en helt moderne effektiv flue.

En fluetype, som egentlig stammer fra åen, er Hares Ear, og den består af følgende:

Navn: Hares Ear.

Krop: Uld fra harens ører - dubbes på i en dubbingløkke.
Bindetråd: Gul.

Krogstørrelser 8 - 14 i alle typer.

Efterligner Vandlopper - Gammarus og Mysis.

Hares Ear kan være utrolig effektiv om sommeren, især når fiskene markere sig i overfladen. Kan farvevarieres i det uendelige, laves oftest let belastet!

En anden type fluer er P.K. Mysis, et mønster der så dagens lys i starten af 1980, og som igennem årene har fanget masser af fisk, et simpelt mønster, en rigtig arbejdshest, som man egentlig ikke helt ved, hvad fiskene tager for, men den virker.

Navn: P.K. Mysis.

Krop: Lys hare uld i dubbingløkke.
Palmerhackle: bundes ind ved bagenden af fluen, og vikles fremad, så hacklet er størst bagtil - beskidt Grizzle hackle, i så ringe kvalitet, som det overhovedet kan købes!
Rib: Flashtinsel i farven pearl - ca. 2 mm. bred!
Bindetråd: Lys oliven eller hvid.

Krog: Alle typer - gerne i små størrelser.

Efter ligner i første omgang Mysis, men tages sandsynlig også for Glaskutling og andre helt små fiskearter.

Mysis kan farvevarieres, både på krop og i palmerhacklet, en lysebrun model er super, når der fiskes op af blæretangen, sent om aftenen, da er det ofte brune Gammarus, som fiskene har i maven, dem har fisken pillet ud af blæretangen, og hugger ofte meget voldsomt, når man kaster små 5 -10 cm. fra tang klatterne.

I de senere år har jeg laver mine personlige Mysis varianter, med et meget luftigt Palmerhackle, af hår fra en dansk ræv, især de fine hår fra bugskindet er fremragende, og de skal twistes med let hånd, og ikke være for langhåret!

Et mønster til efterligning af fisk, og især hundestejler, er mønsteret Stickleback, som Steen Ulnits for nu snart mange år siden, bragte på banen, er et meget effektiv mønster.

Det oprindelige mønster til dansk kystfluefiskeri, så sådan ud:

Navn: Stickleback.

Rib: Oval Sølvwire.
Krop: Fald sølvtinsel.
Vinge: Sort egernhale - kraftig!
Øjne: 2,5 mm. kugleøjne - eventuelt bundet under krogen.
Bindetråd: Sort.

Efterligner: Småfisk.

Stickleback kan i dag laves på mange måder, og jeg har normalt mine mønstre lavet med vinge af ræv, eller en sort zonker strips, og så bruger jeg store 3 mm. kugleøjne, så fluen kan gå ned i stærk strøm. Vil man have noget mere vægt i fluen, kan den vægtbelastes, med de noget tungere flaskeøjne, men stadig bundet på under krogen, og kroppen laves af forskelligt farve Flashrør, og Flashtinsel.

Har man messing kugler eller tungstens kugler, så kan alle typer kystfluer sagtens belastes med dem, og jeg vil da prøve en Stickleback med tungstens hoved på et af de rev, jeg nat fisker på, ved given lejlighed, for stedet har i perioder en strøm, som er lige så stærk, som en brusende elv, og kunne godt bære en sådan belastet flue, meen spørgsmålet er vel mere, om man kan kaste sådan en fætter, uden at skulle bruge både styrthjelm og sikkerhedsbriller!

De nævnte mønstre, er i min verden rigelig til at begå sig hele sæsonen på kysten, og er man af den type, der ikke går så højt op i, hvad der skal bruges i å - elv og put & take, ja så kunne mønstre sagtens bruges de steder også, og fange fisk! Nu er jeg selvfølgelig på det rene med, at der i opstillingen af mønstrene her, mangler børste orme - tobis og kutlinger, men jeg er ikke sikker på, at med de mønstre ekstra i kasserne, at der fanges flere fisk.

For at det nu ikke skal stå hen i pjat det hele, har jeg listet nogle link op, som jeg personlig har været meget glad for, at kunne nærlæse, dels er der noget historik og god lærdom på de sider, og så er det al almindelighed nogle meget erfarne praktikere ud kystfiskeriet, der giver gode råd, både i det praktisk kystfluefiskeri, men ikke mindst på fluebindingsområdet.