Bind med lektioner - Per Karlsen - del 8

Tunge rør til sæson start.

I lektionen bind med 8, vil jeg kort give et bud på, hvordan jeg takler nogle situationer med tunge rørfluer, til brug ved en evt. høj vandstand ved sæsonstart.

Forhistorien omkring de tunge rørfluer, var en lille snak med husets frue omkring mønster typen Frances. Jeg havde i tidernes morgen, da vi bandt rigtig mange fulddressed laksefluer, bundet en ganske lille serie af de originale Frances, og jeg kunne huske, at det var en rigtig møg flue at binde. Teknisk ikke mere besværlig, end de fleste typer rørfluer man i dag roder sig ind i, men dengang var jeg ikke begejstret for materialerne, og opbygningen af fluen.

Det mønster jeg husker bedst, var Black Frances, som dengang så sådan ud:

Navn: Black Frances.

Rib: Oval sølvwire
Hale / Antenner: Fire til seks brune hackle stammer
Hale Lille bundt af chokolade brun Polar ræv.
Krop: Sort uldgarn.
Hackle: Brun hane hackle.
Bindetråd: Sort
Hoved: Gul DFM lak.

Den del af mønsteret, som blev brugt til hale, er fjerstammer fra hane hackler, der så er strippet, og jeg kan huske, at det tog en laang tid at lave de dele + indbindingen drillede mere end godt var, og den færdige flue med taperet krop lignede noget der var løgn, især når fisken havde haft fat i hale og krop. Jeg brugte mønsteret et par sæsoner i Gels Å og Konge Å, og havørrederne, og de større bækørreder, var egentlig begejstret nok for fluen, men jeg opgav mønstret, mest fordi tiden med bindingen kunne bruges bedre.

Skæbnen ville så, at jeg i nyere tid, har fået flere henvendelser om binding af Frances mønstre, og jeg lavede en del forsøg, men fik ikke rigtig brugt tingene i praksis, men fik rutine med at binde fluerne, og jeg har i dag, flere varianter af Frances på tegnebrættet, de skal bare bindes, når tiden er til det.

Det skal nu ikke forhindre mig i, at give nogle tricks videre, så mit oplæg til binding af moderne Frances mønstre vil være, som følger:

Tunge rørfluer kan bygges op med mange forskellige typer vægte. En måde at vægte på, er at få langt sine normale belastninger over på et rør, såsom Bottle Tubes og US rør + evt. kugler i relevant størrelse.

Et mønster, som Frances, er lidt vanskelig at bygge op, da forkroppen er en konus, og da er Bottle Tube gode at videre bygge på, da de i forvejen er tapereret.

Arbejdsgangen vil være, at få nogenlunde balance mellem krog og vægtene, men det afhænger af opsætningen af flueline og forfang, samt stangens vægt klasse.

En måde at lave eksempelvis Frances mønstre på kunne være:

Bottle Tuben limes fast på røret ca. 15mm. fra enden - der vikles underbevikling på kroppen med antron garn - herover ligges uldgarnet, som danner en forholdsvis tyk krop. Der startes fremme ved Coneheaden med uldgarnet, som køres henover opbygningen med 2 omgange ude over halen, og der vikles tilbage, så kroppen bliver tyk og taperet.

     

Hacklet til Frances laves på flere måder, jeg vælger at lave et palmerhackle, hvor hacklet låses af ribben. Jeg benytter en tynd guld eller sølv rib, og den tynde udgave er valgt, da den låser hacklet effektivt, og trænger en lille smule ned i ulden, og bliver herved nogenlunde beskyttet mod skarpe fisketænder!

Ved mindre rør længder, må der tages hensyn til balancen, og da er krogen en faktor for, hvordan man vil vægte, dels skal vægten inde på kroppen, og Coneheaden matche krogen, og det er ofte en ukendt faktor, da fiskeren sandsynligvis har sin egen favorit krog.

Valg af især Conehead, må bero på det vand, der skal fiskes i, og hvad grej man vælger, men normale standard Coneheads i 5 mm. + 6 mm., er ikke for voldsomme. Vil man have ekstra vægt er tungsten et middel, men da mener jeg ikke, at der så skal være vægt midt på kroppen, så bliver det nok lige lovligt tungt at kaste med, på almindeligt fluegrej.

De nye tiltag fra Firmaet Eumer (Finland) har færdige Frances kroppe i messing, men de er ikke længere end 25 mm., så til store Frances, virker store rør fortrinlig, på normal vis.

Jeg binder P.K.s Røde Frances på flg. måde:

Forberedelse til ubelastet mønster:

(Rører forberedes til, at der kan vikles en konisk krop

Der limes et tykkere stykke på inderrøret, som fikseres med bindetråden i begge ender. Surringerne limes to gange!

Halen af SpanFlex bindes på ved at duble elastikken, og bindes så på over og undersiden af røret. Der limes efter løkken til hacklet er klar gjort, uldgarnet trækkes godt til!

Kan farvevarieres i det uendelige!)

      

Navn: P.K.s Røde Frances.


Hale: Fire stk. SpanFlex i Tan.
Hale: Twistet mørkebrun ræv.
Krop: DFM rød uldgarn, taperet med front spids!
Rib: Guldwire.
Palmerhackle: Furnace hane - lange!
Bindetråd: Rød.
Hoved: Rødt.

Ud over standard mønstre / farver, så arbejder jeg også med Frances typer, der har palmerhackle af Spey fjer, og farverne variere jeg akkurat, som flueserien Lollipop (Se bind med 1), dog bruger jeg en lidt anden teknik på kroppen, når jeg omsætter Lollipop til Francis, da ribber jeg med en ekstra farve, frem for at kropsdele farverne, så opnår jeg en god effekt, og ribben kan uden besvær følge den koniske krop.

Selve halen / antennerne har jeg i dag udskiftet med materialet Span Flex i tan (Produkt fra Wapsi) eller andre relevante farver i produkter, der er lig Span Flex.
Span Flex er gummi produkt, lig en elastik, men er forberedt til ikke at mørne! og de kan give haler / antenner på små fem til ti cm. længde.

Diskussionen omkring, hvor meget hackle Frances fluer skal have, er i min verden meget kort, jeg mener, at det må binderen selv vurdere. Mit synspunkt er, at er der meget vægt på, så betyder omfanget af hackel ikke alverden, andre vil sige tag hacklet af, så går fluen ned omgående, og det er jo et tiltag, man selv må vurdere!

Når man i dag vægter sine rørfluer, så må man jo i sagens natur foretage sine afprøvninger, der kan virkelig være forskel på måden fluerne ter sig i vandet, så der kun en vej, ud og prøve ved vandet, få tunet sit setup, og noter, hvad for kroge, og vægte, der er sat på røret, og ikke mindst få noteret placeringen af vægten på røret, da har man en god chance for at kunne gentagen en evt. succes.

Halen med Span Flex kræver nogen gange en justering, og vis man bruger 3 krog hele tiden, så kan det betale sig at indbinde fire til seks Span Flex ovenpå røret, så hægter halen ikke op i krogen. Tilsvarende kan den twistede hale trænge til en justering i længden, da kan man forsigtigt brænde spidserne eller rive spidserne ved hjælp af neglene.

Nu er Francis mønsteret jo kun et oplæg, og med de moderne materialer, så kan man jo afprøve flere ting på mønsteret, og halen er jo et kapitel, hvor der kunne ændres meget, ligeså med kroppens materialer og farver. Hacklet kan jo beholdes helt traditionelt med fjer, men kanin og ræv twistet, især på små størrelser, er vel i frit fald og bør vel afprøves?

Jeg håber at opsætningen her vil give fluebindere lyst til at prøve typen Frances.

Her er et par link, som har hjulpet undertegnede med oplysninger omkring mønstertypen Frances:

http://www.eumer.com/
Tilbehør til fluebinding, forhandler i Danmark, blandt andre Go Fishing i Odense.

http://globalflyfisher.com/patterns/showpattern.php?id=47
Mønsteret Black Frances.

http://www.helmsdalecompany.com/index.php?act=viewProd&productId=254
Frances varianter til norske forhold.

http://www.frances.is/english.asp?p=vorur&f=64
Francis varianter.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.