Bind med lektioner - Per Karlsen - del 9

Den Simple - en simpel løsning.

Ja, overskriften er måske lidt for simpel, men der hører en lille glad historie til. Vi er tilbage til tiden omkring 1975/76, hvor jeg som ung glad amatør fluebinder, for første gang skal sætte mig op til at binde proffessonelt, og dog, så alligevel ikke.

Jeg havde igennem en lokal forretningsmand, fået kontakter til en tysk lystfisker, som havde nogle sjove ideer til sit fiskeri. Han arbejdede i det toldfrie område på havnen i Hamborg, og fiskede over det meste af Europa. Han var ægte "hamburger", en sej og hyggelig fyr, der havde et hårdt liv på havnen, med at losse og laste alverdens skibe.

At han også var sej, når talen var på fiskeriet efter havørred her i Danmark, fik jeg rigeligt at føle i de 15 år, hvor vi lange perioder hjemsøgte vores kyster, og ikke mindst nat fiskede i de lokale åer.

Heinz, som min tyske ven hed, fiskede alt mulig, han var dygtig, og ændrede mit syn på tyske lystfiskere totalt, seriøs og meget vidende om især havørreden, både i havet og i åen, men en ting var han en klovn til, at binde fluer, det kunne han godt nok ikke, men var til gengæld fuld af gode ideer omkring fluer, og jeg blev hans sparringspartner på dette område.

Selv om Heinz ikke var nogen ørn til det med fluebinding, så kløede han på ved fluestikket, og han var i den grad ligeglad med, hvad folk mente om hans ”håndværk”, og ja, han fangede altså fisk på uldtotterne, så noget var der ved det, han fik lavet!

Min første opgave ud i fluer til Heinz var tørfluen Rat Faced Macdougal, en noget irriterende hårflue, som dengang var meget svært at binde, og ikke nok med det, der skulle bindes til hele den lokale forenings tørfluefiskere.

Ja sådan 200 stk. gjorde at tiden nok skulle gå med det ene mønster, og selvfølgelig i str. 16, ja begejstringen var til at overse, men afregningen foregik med grej, som han havde adgang til i det toldfrie område, så jeg fik pludselig adgang til det nyeste, og så til ordentlige priser, så jeg gik på med krum hals, men det tog godt nok lang tid. Senere var mønsteret Rat Faced Macdougal et fast mønster i vores æsker til Stalling fiskeriet, det er en super flue til formålet.

Efter en nat tur i Gels å i efteråret 1977, var vi endt hjemme i mit beskedne hjem, til en gang natmad og lidt godt til ganen, og Heinz var fremme i skoene med et fluemønster, han havde haft i tankerne et stykke tid. Han var efter at få havørred fluer, så simple i sin opbygning, at han med sine beskedne evner, kunne binde et alsidigt program. Der blev tegnet og fortalt, og grund ideerne til mønsteret Den Simple var undervejs, og skulle i de næste 35 år, være en del af vores redskaber til, at fange havørred med flue, både i salt og ferskvand.

Den Simple har i sit grundmønster følgende opbygning:

Krop: Sølvmylarrør - hvor det er mulig indbindes rører, så det kan vendes, så nedbindingen er inde i røret.
Hale: Midt på kroppen: Hovedsagelig stift hår, som eksempelvis egern / grævling eller mår haler.
Forkrop / Thorax: Dubbing eller Chenille evt. med et stor fyldigt palmerhackle henover.
Rib: Til forstærkning kan bindetråd, eller andet rib materiale bruges!
Vinge: Egernhale eller mår haler i assorterede farver.
Fronthacke: Gerne bløde hackler, i høne hackler i assorterede farver.

Den Simple var i starten en sort model, men vi fandt ud af, at konceptet var glimrende til hele spektret af havørredfluer, også til fiskeri i saltvand, altså kystflue fiskeri.

Hvad var så den egentlige filosofi omkring Den Simple?:

Først og fremmest var kendetegnet, at halen var bundet på midt på kroppen, med stift hår materiale, og grunden er, at halen løfter vingen op fra kroppen, og placeringen gør, at halen ikke hægter op, altså to grunde til at have halen midt på kroppen.

Grunden til at bagkroppen er en eller anden form for mylar rør er rent tilfældig, dels er den let at binde ind, og den giver fluen et godt glimt.

I starten var det almindeligt mylarrør, der blev brugt i sølv og guld, men jeg havde adgang til noget blødere mylarrør, der blev brugt til at lave uniformsdele med, og det var en anelse blødere, og fandtes i hvidsølv - hvidguld og ikke mindst i kobber. Senere kom der en masse brugbar farver, og ikke mindst, da mylar røret, fik en fætter i form af flashabourør, ja da var farven Pearl, med det samme et kæmpe hit.

Den Simple - fik hurtig, mange varianter, hvor navnet blev tilføjet en farve eller nummer, men grund mønsteret er i sin helhed, det samme tema, med vinger sat op, så der er mulighed for en tydelig silhuet, og forholdsvis stor volume, ikke mindst vis der bruges en løst hængende kanin strimmel (Zonker).

Forkroppen, er blevet lavet med al mulig fra dubbing over chenille, og sluttelig her i år 2009, Kaktus chenille. Fluetyperne er fuld integreret i form af krogfluer på alle typer kroge, også alle kendte rør typer er brugt, og vi må virkelig konstatere, at mønsteret, er meget allround, og ikke mindst yderst velfangende.

Det oprindelige grundmønster var bundet på nogle bruneret dobbelt kroge fra WMC, de hedder 9410 BZ, og de kroge erhvervede jeg i Mørrum Shoppen. De er lidt vanskelige at skaffe i dag, men det er en god billig krog, som har godt tag i fisken, når den skralder til Den Simple.

Her er de tre første mønstre i Den Simple, de har mange havørreder på samvittigheden, og kan sagtens bindes op til det moderne fiskeri, som det udføres i åerne i dag, måske en dansk laks kan lokkes, hvem ved!

Navn: Den Simple - Hvidguld.

Krog: WMC 9410BZ str. 6 - 2.
Rib: Brun Bindetråd.
Krop: Mylartube i hvidguld.
Hale: Midt på kroppen - ovenpå mylartuben - Brunsort egernhale.
Thorax: Brun egern dubbing.
Vinge: Brunsort egernhale.
Fronthackle: Brun hanehackle.
Bindetråd: Brun.


Navn: Den Simple - Kobber.

Krog: WMC 9410BZ str. 6 - 2.
Rib: Sort Bindetråd.
Krop: Mylartube i kobber.
Hale: Midt på kroppen - ovenpå mylartuben - Brunsort Mårhale.
Thorax: Brunsort Mårhale dubbing.
Vinge: Brunsort Mårhale.
Fronthackle: Optrævlet kobber Mylar.
Bindetråd: Sort.


Navn: Den Simple - Silvertippet.

Krog: WMC 9410BZ str. 6 - 2.
Rib: Sort Bindetråd.
Krop: Mylartube i hvidsølv.
Hale: Midt på kroppen - ovenpå mylartuben - Hvidtippet egernhale.
Thorax: Hare dubbing.
Vinge: Hvidtippet egernhale.
Fronthackle: Grizzle hønehackle.
Bindetråd: Sort.

                 

På billedet ses, Den Simple i flere varianter, og man må vel konstatere, at mulighederne for at kombineret materialer og farver er uendelige. Vi har valgt at bevare grundmønsteret, og har så bygget de nye moderne materialer, såsom rævehaler og Schlappen ind i serien også, men den kreative fluebinder, kan sikkert finde på mange interessante tiltag, især forkroppen har muligheder, blandt andet, har vi leget lidt med spay hackler, som krops hackel.

Selv om det er mere end 30 år siden, vi satte Den Simple på tegnebrættet, så er typen stadig aktuel. Som kystflue har mønsteret vist sit værd i helt sorte udgaver til natfiskeri, og i lette udførsler med lidt øjne og andet halløj, ja da har temaet være rejer, og det meste af det har virket perfekt.

Jeg håber, at mønsteret / typen Den Simple, vil give læseren inspiration til at udvikle sine egne typer / mønstre, eller bygge videre på Den Simple, som egentlig er et eksempel på, at man sagtens kan lave sine egne fluer, uden det skal være alt for krævende, at være fluebinder.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.