Bind med lektioner - Per Karlsen - del 10

Fluer - gamle travere i ny forklædning.

Husets frue, har et spørgsmål omkring mine gamle notater, ja jeg hører til blandt de tossehoveder, der igennem mere end 40 år, har ”bogført” mine fluemønstre, og ikke mindst mine forsøg, oftest sammen med gode venner af huset. Jeg synes jo, at PC’en er, er rigtigt godt redskab, til at holde orden på den slags, og jeg bruger mine oplysninger til mange ting.

Jeg har haft PC lige så længe, der har været mulighed for at købe sådan en fyr, til menneskepenge, og den oplysning husets frue skulle bruge, var det oprindelige mønstre på den serie fluer, der blev brugt til vores fiskeri i Gels Å i slutningen af 70’erne. Helt konkret, var det fluen X9 + Allan SPC og ikke mindst Haderslev Fluen.

Nå, de omtalte mønstre spøgte også hos undertegnede, og snakken gik på, om man kunne konvertere, de spændende løst hængende zonker strips til de gamle mønsters vinger. Jeg var en hurtig tur i gemmerne, og spekulere på om, husets frue havde fat noget rigtigt. Jeg tog et kig på de driftige mønstre, vi har brugt siden slutningen af 70’erne, og jeg begyndte at ligge, især vingerne om, på vores brugs fluer.

Hvad ville jeg så opnå med det? I princippet ikke andet, end at, jeg måske kunne få nogle alternative fluer, på en godt gennemtestet stamme af brugs fluer, som havde tjent os i mere end 30 år, med rigtig mange fine havørreder, og enkelt laks på fangst tavlen.

I den forbindelse vil jeg gøre opmærksom, at sådan et tiltag, ikke automatisk giver en bedre fangst, det er ikke til at vide, men håbet er der, og især Zonker vinger, synes jeg er spændende. Ikke fordi det er nyt, tværtimod, er det nogen typer fluer, der i mange år, har været storfanger med Zonker / Matuka vinger. Det nye er vel, den løsthængende strips, som jeg personlig er meget begejstret for, både til kyst, å og elv.

Jeg har leget med tanken om, at lave zonker vinger på flere af de gamle typer fluer, og har brugt hele 2009, til at få sat lidt skik på mine favoritter. Jeg vil godt dele den viden, med andre, og har i den forbindelse, sat nogle mønstre op med billeder, mere for at få sat lidt gang i fantasien.

Nu er det jo ingen hemmelighed, at jeg har nogle ganske bestemte meninger om, hvordan man markedsfører brugs-fluer, og jeg har stadig i dag, den opfattelse, at der ikke er nogen af os fluebindere, som finder guldægget. Det kan ikke lade sig gøre, at finde det ultimative mønster, der konstant fanger, så i min verden er det fusk og spektakel, at benævne fluer til salg, med ” dræber fluer” og andet salgs gøgl. Jeg så hellere, at man afleverede et godt fluebindings håndværk, med mønstre, der kan holde, og med holde, der mener jeg også, at de kan holde så længe, at de kunne blive klassikere. Klassikere har det kendetegn, at de er blevet brugt, sandsynligvis igennem mange sæsoner, og har påfølgende naturligt, også fanget mange fisk.

De mønstre, som er rene døgnfluer, fylder kun i min verden, hvis de eventuelt fremtryller nye bindemetoder, eller at der bruges nye materialer, som er til at komme til, for den almindelige fluefisker, både økonomisk og binde teknisk. De fluer, som bliver ”råbt” frem i medierne, og kun har fanget en eller to fisk, de har ikke megen plads i min hverdag, men til gengæld, så er min faglige respekt stor, når et gennemtestet produkt viser sit værd, så er jeg med på vognen, og så skal produktet nok fange de fisk, der nu hører til.

Zonker strips fås jo i dag i alverdens udførsler, og jeg er personlig imponeret over, at man er nået frem til en meget høj kvalitet i skindene, og mangfoldigheden i farver - typer og især skindenes bagside, har i de senere år, opnået en kvalitet og blødhed, der gør at vingerne har den livlighed, der skal til. Jeg tænker med gru, på de første rigtige zonker strips, der kom til landet i midten af 70’erne, imprægneret med nogle meget tvivlsomme stoffer, som gjorde undertegnede rigtig godt syg, idet imprægneringsstofferne satte sig på åndedrættet. Jeg havde i en periode beskyttet mig med handsker og halvmaske, men sådan kan man jo ikke arbejde ved fluestikket, klædt ud, som en rummand, så jeg valgte, især kanin skind fra.

Senere blev det meget bedre, og jeg brugte skind til mange typer fluer, både, som hale - hackle og vinge, og de ting er i dag fuld integreret i min normale fluebindings hverdag.

Hvornår opstår begrebet løs zonker, som vinge på vores fluer? Ja, jeg lavede i slutningen af 70’erne nogle geddefluer, hvor metoden blev brugt, og havde også lidt prototyper med på kyst og i åen, men jeg synes, at de skindtyper, der kunne købes, var for tykke på skindsiden, og slet ikke levende nok, Bevares! Der blev da fanget fisk, men jeg tabte egentlig interessen for skind, som vinge, og kastede mig i stedet over rævehårene, som jeg fandt meget mere fleksible og interessante.

Jeg får dog mulighed for at bruge kanin strips i løs udgave, da jeg i 1990, skulle binde nogle Bunny Fly til fiskeriet efter Kongelaks i Alaska, og kunne godt se, at der var noget over den type vinge, vis man ellers ville bruge fluerne!

I midten af 90erne, begyndte vel egentlig de første velfangne mønstre, med vinger af skind, at træde rigtigt op. Det var blandt meget andet kystfluer, fra især Klaus Eriksens kreds, såsom Gokhoved Minky - Goby - Vinter Zonker - Fyn Fly med flere.

Op gennem 90’erne og frem til 2005, laves der masser af forsøg med skind Matuka, og i 2005 laver jeg en variant at mønsteret Saddam, som giver nogle helt utrolige flotte tilbud i Karup Å og Gels Å. Siden er skind matukaen, som vinge blomstret vældigt op, og bruges af mange, især på rørfluer til det danske havørred- og laksefiskeri.

Man kan sige, at metoden med skind Matuka vinger, er vel integreret i det moderne fiskeri, også på kysten, og en moderne Flash nr. 9, er i dag også med zonker vinge, både til kyst og å, men i udlandet, såsom New Zealand, ja der har det været brugt i rigtig mange år, både med fjer og skind Matuka.

Ud over de fluer, som jeg har valgt, så er jeg ikke sikker på andet end, at Karup Å mønstrene kunne laves ”bedre”. Her tænker jeg på Mogens Styhrs Black September, og Nieren, som gode gamle Sunray Shadow, kunne vel alle tænkes, at have vinge af en eller form for skind Matuka.

De mønstre jeg har valgt at lave lidt om på, er jo velkendte mønstre til det danske havørred fiskeri, og der er i grund og bund ikke tilført mønstrene meget andet, end en lille opdatering i form, af moderne materialer på krop - hale og vinge. Til gengæld tror jeg, at zonker vinger, vil give nogle tilbud fra fisk, som i åen gemmer sig lidt. Jeg vil i de kommende sæsoner afprøve de mønstre, som er brugt til illustration i denne artikel, og så håber jeg, at der eventuelt er lidt inspiration til at prøve, om ens egne favoritter, kunne peppes op med ”nyt tøj”.

 

                


Navn: X9

Krogstørrelser: Alle typer kroge + rør.

Hale: Hvide fibre fra hane hackle.
Krop: Påfuglhearl.
Rib: Gul flossilke.
Vinge: Mørkebrun ged eller ræv.
Fronthackle: Badger, tydelig sort stribe!
Muddlerhoved: Råbuk klippes kuglerundt!
Bindetråd: Sort.


Navn: X9 Matuka.

Krogstørrelser: Alle typer kroge + rør.

Hale: Hvide rævehår.
Krop: Påfuglhearl.
Rib: DFM Gul Antrongarn.
Vinge: Mørkebrun Kanin, eller Ræve Zonker.
Fronthackle: Badger hane, hvid med tydelig sort stribe!
Muddlerhoved: Blue Dun farvet chenille.
Bindetråd: Sort.


Navn: Allans SPC.

Krogstørrelser: Alle typer kroge.

Hale: Rød guldfasan bryst fibre.
Krop: Krop: Påfuglhearl To sektioner + Gul isolerbånd, i to sektioner.
Vinge: Hvidtippet egernhale.
Fronthackle: Brune agerhøne hackler - så store som muligt.
Bindetråd: Sort.


Navn: Allans SPC. - Matuka.

Krogstørrelser: Alle typer kroge.

Hale: Røde rævehår + Rød guldfasan, vundet som hackle.
Krop: Påfuglhesrl To sektioner + Gul isolerbånd, i to sektioner.
Vinge: Naturel Chinchilla Kanin Strips.
Fronthackle: Harefarvet kanin - twistet, så mørk som mulig.
Bindetråd: Sort.

Navn: GP. P.K. Variant.

Hale: Rød guldfasanfjer + røde isbjørne- eller gedehår + rød flash.
Krop: Orangerød langhåret dubbing,
Rib: Oval guldwire,
Palmerhackle: Orange hanehackle i spray eller hane.
Vinge : Tre sektioner af tippet fjer i rød eller natura, klippes, så det sidste segment virker som øjne! Over rød guldfasan brystfjer.
Fronthackle: Stort orange hanehackle, eventuelt. twistet hot orange rævehår!
Bindetråd: Rød.
Hoved: Rødt.


Navn: GP. P.K. Matuka.

Hale: Rød guldfasanfjer + røde isbjørne- eller gedehår + rød flash.
Krop: Orangerød langhåret rævedubbing med SLF Fluo. Orange dubbing iblandet,
Rib: Oval guldwire,
Palmerhackle: Orange hanehackle i spray eller hane.
Vinge.: Matuka Barred Rabbit Red / Black + 4 strå rød flash.
Fronthackle: Stort orange hanehackle, eventuelt. twistet hot orange rævehår!
Bindetråd: UTC Fluo. orange.
Hoved: Klar Loon Hard Head.


Navn: Haderslev Fluen (X1).

Krogstørrelser: Alle typer kroge.

Hale: Cremefarvet hackle fibre.
Rib: Oval guldwire.
Krop: Blanding af mørk oliven sæluld og lys hareuld.
Vinge: To cremefarvet hackle spidser.
Fronthackle: Badger hønehackle.
Bindetråd: Sort.
Hoved Sort.


Navn: Haderslev Fluen Matuka.

Krogstørrelser: Alle typer kroge.

Hale: Hvid kanin hår.
Rib: Oval guldwire.
Krop: Blanding af mørk oliven sæluld og lys hareuld.
Vinge: Zonker vinge - råhvid + fire strå hvid Flashabou Glow in Dark.
Fronthackle: Badger hanehackle.
Bindetråd: Sort.
Hoved Sort.

Er selve bindingen med zonker vinger besværlig? Nej det er netop en vingetype, som ikke øvede bindere, sagtens kan være med til. Personlig klipper jeg vingen til i en spids vimpel, tuner spidsen af hårene, så de danner en helhed, men jeg fortager mig så noget helt andet, når vingen skal bindes på. Jeg klipper i den brede ende et lille hak, så skindstykket, kan dele sig lidt, når bindetråden trækkes til. Herved opnår jeg det, at vingen kan centreres nøjagtig, men får yderligere den fordel, at en lille bitte klat sekundlim på vingeroden, sikre vingen, så den ikke slås af, under de første kast. Længden af zonker strippen laver jeg ca. en cm. længere end halen, så klasker enden ikke ind under krogen (Hægter op!)

Skulle man have lyst til at lave en fast vinge, så kan man låse zonker strippen med et stykke 0,20 mm. klar nylonsnøre, så har man et traditionelt skind Matuka. Ved den metode, er spidsen af Zonkeren hale, men der er en mere elegant måde, at lave en zonker på, det kan gøres sådan her:

Man indbinder en ca. 1,5 mm. bred zonker strip lige over krogbøjningen, så hårene vender ned, og skindsiden opad. Her er der vigtigt at få tøjret ca. 3 mm. af skindstykket, jeg tager ikke hårene af, men binder dem med ned, da de skal virke som hale. Så indbinder jeg et stk. 0,20 mm. nylonsnøre, på ca. 25 cm. længde. Husk at lave en lille knude på snøren, så kan man lade bindetråden låse snøren, så knuden virker, som et stop, da kan snøren trækkes rigtig godt til, og man har en meget stærk rib.

Nu skal kroppen dannes, og materialet, som man vælger, som krop, kan være alt mulig. Når kroppen er færdig tages skindstrimlen og vendes fremad, så hårene vender opad, der låses helt fremme ved krogøjet, og overskydende skind og hår, klippes af.

Der ribbes nu med nylonsnøren, gør noget ud af, at der kommer så få hår i klemme, som mulig. Fluen får på denne måde både hale og ”hanekam”, af samme stykke skind, men halen bliver så af rene hår. Fluetypen her kan helt undvære fronthackle, og et par 3 mm. kugleøjne gør, at man hår en fremragende flue type, som blandt andet har stor fangst succes i de grønlandske elve, når talen er på fisken rødding.

Skulle man, som med mit eksempel på en Peter Ross, være meget ked af, at undvære den originale hale, så er der jo ingen der forbyder, at sætte den originale hale på, og så ligge sit skindmateriale oven på! Min begrundelse for at vælge Peter Ross, er først og fremmest at det er en fremragende flue til alle typer ørred, men med Matuka vinge, kommer der i min verden, en dimission mere på, og så er det op til en selv at vurdere, hvor meget man ønsker medtage af det oprindelige mønster.

Peter Ross har jeg valgt i følgende variant, her på enkelt laksekrog:

       

Navn: Peter Ross Matuka.

Krog: Alle typer.
Rør: Alle typer.

Hale: Tippet + hår fra valgt skindfarve, ovenpå tippet!
Rib: 0,20 mm., klar nylon snøre, eventuelt. sølvrib.
Krop: ¾ flad sølvtinsel + ¼ rødorange rævedubbing med flash indlæg.
Matuka: Gråmeleret kanin skind skåret i ca. 2-3 mm. strimmel.
Sides: Krikand bryst fjer (Sidder under krikandens vinge, er tydelig sort/hvid i striber!)
Fronthackle: Twistet sort ræv.
Bindetråd: Sort.

Disse link her giver nogle gode informationer om teknik og ideer omkring binding og brug af Matuka typer:

http://www.123nu.dk/lystfiskeri/artikler2.asp?placering=artikler&menu=Laesestof&Id=9482&kategori=Fluebinding

http://www.fiskogfri.dk/Forside/Artikler/Diverse/FLUEBINDING--MERE-LIV-I-LAKSEFLUERNE-

http://www.danishflydesign.com/index.php/da/fluer/8-rorfluer/618-sort-zonker-tubefly

http://globalflyfisher.com/find/index.php

Skulle man have en god ide’, eller et helt usædvanligt godt fangende mønster med zonker vinge, så lad os hører, jeg tror, at der i fremtiden, vil blive eksperimenteret meget med zonker vinger, dels er den nem at bruge, ses usædvanlig godt, er livlig, og fiskene er med på melodien.

God fornøjelse ved fluestikket.
Mvh
P.K.