Forår - isgang - børsteorm og fangster
Kysten kalder...
Ja, overskriften på denne artikel tilkendegiver vel egentlig meget godt, hvad undertegnede, og tusind andre kystfisker drømmer om, nemlig slut på en meget lang vinter, og så det, at komme i gang igen, med fiskeriet..
Jeg hører til dem, som egentlig godt kan lide en hård vinter, dels er det så tiden til voldsom aktivitet ved fluestikket, ens grejer bliver virkelig klargjort, og tunet til den kommende sæson, det er min verden, og jeg nyder i princippet, at få tiden til at gå grejet rigtig godt og grundigt igennem.
Samtidig håber jeg på et langsomt grønt forår, uden for høje temperaturer, både i luft og vand, mest fordi en langsom opvarmning, giver nogle oplevelser i naturen, som man husker resten af livet.
Som gammel ornitolog er fuglenes tilbagekomst, jo i sig selv er must, men også blomster og andet, følger en ganske bestemt rytme, når der har været snedække, og hård frost.
Ved kysten, glæder jeg mig til de oplevelser der kommer, når isen går, oftest med et meget hektisk og givende fiskeri, både med flue og spin, og et langsomt forår forskyder oftest fedte møg og alger, så vi først har disse problemer i midten af maj. Det kystnære vand, har sin egen rytme, med stigende temperatur, og fremkomst af føde emner, i en ganske bestemt række følge, som de kære ørreder ganske nøje kender tilstedeværelsen af.
Når talen er på føde, så vil ordet børsteorm, meget sandsynligt blive nævnt tit og ofte, lige fra isen går, og til vand temperaturen bliver sommerlig. Grundet et meget kraftigt hold i ryggen, har jeg til store ærgrelse misset første del af det tidlige fiskeri, her i starten af 2010, men det skal nu ikke skorte på et par historier omkring mit syn på eksempelvis børsteorm, og i øvrigt også sandorme.
Havørrederne ved nok, hvad børsteorme og sandorme er for størrelser, og er de til rådighed, kan fiskene være fyldt helt op, sågar så meget at de dårligt kan rokke med ørene, og det er oftest, når de forsøger at springe, da kan føden stå ud af munden på fisken. I den situation, er de med at være på plads, med sine imitationer, som i dag kan være mange forskellige typer. Børsteorm/sandorme-mønstre, kan være utroligt flot bundne, men jeg er ikke sikker på, at fiskene altid værdsætter, de meget flotte fluer.
Sæsonklar 2010 - P.K. flueæske
Jeg har virkelig gjort i fluemønstre til netop børsteorme og andre ormetyper, men jeg fandt meget hurtig ud af, at jeg på mine pladser har et meget stort udvalg i orme, i mange arter og størrelser, og ikke mindst farver.
Det betød, at jeg i perioder havde nogle fisk, som var meget vanskelige at overliste, men til gengæld fandt jeg også, for nu mere end 10 år siden, en type, som gang på gang har fået fiskene til at hugge, nemlig en lille rørflue, med brun marabu, og de fisk havde nogle meget små 5 cm. - 8 cm. børsteorme i maven, og var farven i rustbrun.
Senere kom mønsteret Yarn til, og det mønster ligger meget tæt op af de prototyper, jeg havde fundet frem til, og det var især fynboer, der fik fisk på det mønster, oftest på natfiskeri.
Nu har jeg det sådan, at jeg meget sjældent optræder offentlig med mine fangster, ej heller udbasunere jeg mine pladser, det skyldes meget dårlig erfaring med pressen, og nogle typer forfattere, men min indfaldsvinkel til lig-billeder af fangne fisk, siger mig også, at det ikke altid er sagen, at vise sig med aktuelt fangne fisk, vi lever jo i jantelovens land.
Mine glade fangster, er igennem årene foreviget til familie og venner, igennem billeder og film, samt i mit hobbyrum og albums, sammen med pokaler, taler de deres tydelige sprog om, at om et meget aktiv lystfiskerliv, hvor der har været mange store øjeblikke.
En god oplevelse...
En episode, for nu en del år side, får smilet frem igen. Jeg fisker en del i udmundingen af Haderslev fjord, som er et område med rev og muslinger, og meget lavvandet visse steder, som kræver vadefiskeri, da man oftest fisker små 300 meter fra land. Fiskeriet er meget varieret, mest med flue, gerne i let klasse, og jeg har dyrket fiskeriet her siden 1972, så jeg kender området ret godt.
Der er i sæsonen, temmelig mange tuer med kraftig blæretang, især i nærheden af bredden, små 40 meter bredt bælte med tang, sand og sten, og i perioder går fiskene helt inde i strandkanten, godt dækket af blæretangsklatterne.
Fiskene står tit inde under blæretangen, oftest midt på dagen i højt solskin, og øvelsen er, at sætte sig på knæ i vandkanten, og så kaste de små 15 meter til 20 meter ud til klatterne. Når fisken hugger, sker det oftest meget voldsom, da den søger tilbage ind under tangen, med mindre den vælger, at springe en lille meter op i luften, og så ryde 2 kvadratmeter tang, med forfanget, som le!
Føden her, variere selvfølgelig efter årstiden, men med den omtalte børsteorm, lavet som rørfluer, har den virkelig gjort forskellen i mange situationer, og det har ikke været småfisk det hele.
Jeg havde i en uges tid haft et forrygende fiskeri på denne plads, sammen med husets frue, og der var landet flere fine fisk på 5 til 6 pund, alle havde små børsteorm i maven, eller i svælget.
Pladsen besøges sjældent af andre i dagtimerne, medens der er aktivitet om natten, men den dag, var der to fremmede på pladsen, og jeg kunne hører dem langt væk, og det var folk fra djævleøen, så sproget afsløre, at de var turister.
Når jeg besøger den plads, sidder jeg tit i en klapstol, dels er det rart, at kunne sidde på sin flade og observere, oftest gennem kikkert, og så er det nemt at gribe fluestangen, og så kaste til de fisk, som viser sig lige ud for, hvor man valgt at campere.
De to gutter, kommer hen og hilser på, og vi får lidt klog snak om området, og det viser sig, at de to gutter er fra Slagelse, og har valgt fjorden, da de har været på besøg hos LeisureTime, hos Søren Klünder.
De kan jo godt høre på undertegnedes dialekt, at de står overfor en fynbo, så de hører lige til, hvordan jeg er havnet på den plads. Jeg var ikke helt sikker på at posen skulle åbnes her. De to unge mennesker snakkede for meget, men havde kystfluefisket i mere end 10 år, og de satte sig foran mig, med ryggen mod vandet, og vi fik listet vores flueæsker frem, og snakken gik.
I mellemtiden kunne jeg se, at bag de to gutter, var der aktivitet ude i vandet, ca. 10 meter fra land, og jeg tænkte, nu skal de ikke opholde mig for længe! Samtalen gik på, at området synes meget svært at læse, og de to unge, mente at det med fisk af størrelse nok var en mangelvarer.
Jeg tog min stang, da den ene ville se, hvad grej, jeg brugte, og da han ser fluen, er hans kommentar: Det var satans, fisker du med rørflue, den er da godt nok krympet noget i vask, selvfølgeligt sagt med humor, og et smil.
Jeg forklarer, hvad netop det mønster kunne, og jeg mærker en vis skepsis, fra de unge mennesker, og jeg tænkte, nu tar jeg røven på dem, så jeg stripper lidt line af hjulet, tager siddende i klapstolen tre kast, og fluen lander tæt op ad den tangklat, hvor der før var aktivitet.
Det tager lige tre sekunder, så hyler hjulet, og ud af vandet kommer der en flot blank havørred, med store spring farer den langs stranden, jeg letter mig, og en af de unge, havde et godt stort net, så efter lidt tovtrækkeri, får vi fisken i kejsen, en dejlig fisk på 63cm. med en vægt på små 2,65 kg.
Maveindholdet, mange små børsteorme og fem hele sandorme, jo rørfluen, som børsteorm, havde gjort det igen.
De unge mennesker havde pludselig travlt med at skulle videre, og spurgte til, hvad jeg egentlig hed, og et visitkort til hver, fik pludselig det store grin frem, for min gode Orla Grell fra Høng, havde de kendt i flere sæsoner, så vi aftalte, at maile, når tiden var til det. De unge mennesker rapporterede ugen efter, at de hver havde fået tre fisk i området den dag, så min plads var ligesom godkendt.
Den omtalte imitation af børsteorm er meget nem at gå til, den består af et stk. 6 milimeter langt terminal rør i aluminium, og en belastning med et ø5mm. ambulancefarvet Conehead. Inderrøret er en Fits 0, som er trukket godt, så inderrøret, kan gå i terminalrøret. Kroppen er twistet brun marabu med Flashdubbing i farven Peacock.
Krogen er en lille karpe krog, og fluen redes godt ud med børsten, så har man en god børsteorm, som også er til at kaste med, vis man bruger let grej. Coneheaden giver netop denne type, en jiggende gang, og fluen bliver oftest inhaleret fuldstændig, så det er klogt, at have et par ekstra fluer i kassen!
En anden nem type børsteorm, som jeg bruger på åben kyst, ser sådan her ud:
Navn: P.K. brune børste.
Krog: Partridge GRS str. -4 -2.
Hale: Brun Super chenille, ca 1,5 gange kropslængde.
Krop: Brun Super Chenille.
Palmerhackle: Twister brun marabu med Flash dubbing i farven Peacock.
Fronthackle: Twister brun marabu med Flash dubbing i farven Peacock.
Bindetråd; Brun.
KAN VÆGTBELASTES!
Ovenstående mønstre, er fra min side et ønske om, at lave tingene simpelt, mest fordi fiskene er ligeglade, det skal have mad, så kan man lige så godt, gøre hele seancen så nem som mulig!
Knæk og bræk.
En lystfisker hilsen fra
P.K.